Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hluboký smutek i smích a slova samotné Dany Němcové (†89): Poslední rozloučení s disidentkou

Aktualizováno -
22. dubna 2023
16:14
Autor: ČTK, amb - 
22. dubna 2023
10:47

V pražském kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí se dnes odpoledne konalo poslední rozloučení s Danou Němcovou. Tento kostel se nachází v blízkosti bytu v Ječné ulici, kde Němcová dlouhá léta žila a v němž bylo jedno z neformálních center opozice proti komunistickému režimu. Na smuteční obřad dorazil například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), Hradní kancléřka Vohralíková či senátor Pavel Fischer. Dagmar Havlová, Petr Pavel s manželkou nebo Pavel Rychetský zaslali smuteční věnec. V promluvách během mše se střídali biskup Václav Malý a kněz Ladislav Heryán, který zazpíval i písničku.

V kostele se ukázali také kníže Karel Schwarzenberg nebo dokumentaristka Olga Sommerová. Na pohřební mši přišla i bývalá ombudsmanka a rovněž disidentka Anna Šabatová, sociolog Fedor Gál či spisovatel Jáchym Topol. Z dalších politiků dorazil také europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

V kostele byl položený věnec od Dagmar Havlové nebo Pavla Rychetského. Prezident republiky Petr Pavel s manželkou Evou zaslali věnec umístěný přímo u rakve.

Pohřu Dany Němcové se zúčastnil i Miloš Vystrčil (ODS) - 22. 4. 2023, Praha. Pohřu Dany Němcové se zúčastnil i Miloš Vystrčil (ODS) - 22. 4. 2023, Praha. | Blesk:Jakub Poláček

Na začátku mše kněz a hudebník Ladislav Heryán zahrál na kytaru. „Udělala mnoho dobrého, statečná žena. Její život je inspirací,“ zaznělo zkraje na posledním rozlučení, kterého se zúčastní mimo jiné kněz Tomáš Halík. 

Kněz Ladislav Heryán vzpomenul na situaci, kdy se ho dotkal poznámka Němcové. Zrovna se jí svěřil, že je takový špatný katolík. „Katolik netolík, my to tak říkáme,“ odpověděla mu. Pak pustil nahranou zprávu disidentky z 26. března 2023 v čase 17:09. 

„Láďo, tady je Dana, já jsem se s tebou chtěla domluvit na tom mém blbém nápadu,“ zazněl v kostele hlas samotné Němcové. Obávala se, že to pro Ladislava bude obtíž, aby s ním v úterý někam jela, zvlášť kvůli jejímu vozíku. „Tak bych se ráda s tebou domluvila, jak to tedy provedeme. Děkuju, zavolej mi, až to bude možné. Děkuju, papa, pozdravuj Ilonku moc,“ zakončila. 

Heryán nechal záznam do prostoru kostela zaznít i s dovětkem od operátora o tom, že pro volání zpět může příjemce zprávy stisknout jedno z tlačítek, což mezi přítomnými vyvolalo pobavení prodchnuté smutkem, neboť mnozí by Daně Němcové zavolat zpět jistě chtěli. „Zatím jsem se neodvažoval zavolat, ale Ondra (syn Ondřej Němec) tady četl (z bible), že slyšel hlas z nebe, takovou odpověď. Tak možná, že bylo zbytečné volat,“ řekl kněz.

Citované texty z Písma svatého vybraly děti Němcové. „Milovala svoje děti, vnuky pravnuky, všechny partnery a partnerky, všechny lidi, kterým pomáhala. Dovolím si říci, že na prvním místě opravdu milovala pána Boha,“ sdělil kněz. Nikdy prý Němcovou nevidel rozzlobenou, neumí si ani představit, že by kdy zvýšila hlas. 

Heryán uvedl, že se s Danou Němcovou znal posledních 20 let jejího života, a připomněl, že celý její život charakterizuje velká pokora, láska k bližnímu vycházející z lásky k bohu a veliká vnitřní svoboda. „Zakončil bych to takto: v našich životech nás navštívila paní Němcová. Jako posel z jiného světa. Ze světa, ve kterém bychom všichni chtěli žít. Jsme šťastni, že jsme ji mohli mít mezi sebou, že jsme mohli žít na stejném místě a ve stejnou dobu jako ty,“ uzavřel své promluvy Heryán.

Čas pro druhé si dělat nemusela, prostě ho měla

V zaplněném kostele byl cítit hluboký zármutek truchlících a úcta všech přítomných, při vzpomínkách na Němcovou však zazníval i smích, zvláště při recitaci jejích vtipných poznámek. Příkladem mohla být knězova slova:

„Když jí komunisté nedovolili dělat psycholožku, ale jen uklízečku, Dana řekla, že nejlepší je dělat maminku a nasadit komunistům do kožichu 7 vší,“ sdělil. Na mši zavzpomínali také na zemřelého muže Němcové Jiřího, ale i na děti Markétu Fialkovou a Jakuba Němce, kteří už také zemřeli. „Dana musela přežít smrt svých dvou dětí, Jakuba a Markéty, což je v životě maminky možná ta nejtěžší věc,“ sdělil Heryán. Byla vyřčena i prosba za ukončení války na Ukrajině. 

Závěrečné rozloučení pronesl Vojtěch Sedláček, předseda Výboru dobré vůle pod Nadací Olgy Havlové, u jehož začátků Němcová stála. „Kabáty si hoď na tu hromadu, řekla Dana, a byl jsem doma,“ zavzpomínal. Označil ji za laskavou a vstřícnou. „V oblacích nelétala, nohama po zemi nešoupala. Čas pro druhé si dělat nemusela, prostě ho měla. V rozhovoru byla vždy přítomná... Dana byla klidné jasné světlo.“

Diplomat Palouš zavzpomínal na byt “Jéčko“

Po něm promluvil diplomat a pedagog Martin Palouš. Zavzpomínal na byt „Jéčko“ nedaleko kostela sv. Ignáce, kde se u Dany scházeli, podle jeho slov lelkovali, debatovali,  koncertovali, pobývali v dobrém a zase odcházeli. „Byl otevřen všem, kdo přišli, často aniž byli hostiteli zváni,“ uvedl. „Byla to ona který nás všechny dávala dohromady.“ Připomněl také, že měla Němcová ráda básníka Vladimíra Holana, především báseň Zmrtvýchvstání která jí poskytla útěchu po smrti nejmladšího syna Jakuba. Toho srazilo auto. 

Po skončení mše jsme si mezi příchozími mohli všimnout i českého aktivisty a signatáře Charty 77 Johna Boka. Po pohřbu se lidé sejdou v kavárně Na Boršově, aby na Danu Němcovou mohli ještě zavzpomínat. 

Pohřeb Dany Němcové - 22. 4. 2023, Praha Pohřeb Dany Němcové - 22. 4. 2023, Praha | Blesk:Jakub Poláček

Jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu zemřela 11. dubna ve věku 89 let. Stejně jako v době nesvobody i po revoluci v roce 1989 se zastávala slabých a znevýhodněných a věnovala se obraně lidských práv.

Dana Němcová byla jedna z prvních, kteří podepsali Chartu 77. Spoluzaložila Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), který pomáhal obětem komunistického bezpráví. Vystudovaná psycholožka a matka sedmi dětí sama čelila za své názory za minulého režimu pronásledování, výslechům a domovním prohlídkám. Několik měsíců strávila ve vězení.

Během revoluce 1989 stála u zrodu Občanského fóra. Poté krátce působila jako poslankyně Federálního shromáždění a zejména pokračovala v obraně lidských práv a v pomoci slabým či bezmocným. Společně s Olgou Havlovou stála od počátku ve Výboru dobré vůle, který dodnes pomáhá lidem se zdravotním postižením, opuštěným dětem, seniorům a nemocným. Založila Poradnu pro uprchlíky a Centrum pro otázky migrace. V roce 1998 dostala od prezidenta Václava Havla státní vyznamenání - medaili Za zásluhy.

otrusnik ( 22. dubna 2023 18:58 )

Odešla jedna z bandy disidentů ale i tak se dožila krásného věku. Jako uklízečka si mohla dovolit dělat blbiny s chartou a podobně.

blbec furuhec ( 22. dubna 2023 16:57 )

Říkám to pořád, tak vysokého věku se dožívají jen disidenti a komunisti.

trintin ( 22. dubna 2023 13:12 )

Dana Němcová byla jedna z prvních, kteří podepsali Chartu 77?? K čemu to bylo, když v současnosti máme principála komunistického lampasáka?

pavel_kozak ( 22. dubna 2023 12:47 )

Teprve v souvislosti s jejím odchodem jsem se poprvé o ní dozvěděl detaily a poprvé jsem slyšel její výroky. Dohoromady to bylo podivné, protože byla psycholožka - a přitom mluvila egocentricky a narcisisticky, jako člověk, který psychologa potřebuje... (Možná ale právě proto ji ten obor přitahoval?)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa