Sluneční záření má bezesporu pozitivní účinky na lidský organismus. Stimuluje produkci vitamínu D v kůži, což je důležité pro zdraví kostí a imunitní systém. Zároveň může zvyšovat hladinu serotoninu v mozku, který odpovídá za zlepšení nálady a pomáhá předcházet depresivním stavům. Nadměrné slunění ale způsobuje předčasné stárnutí kůže, popáleniny, nebo vede dokonce ke vzniku melanomu neboli rakoviny kůže.

Prevence je klíčová

Zejména kolem poledne bychom se v ideálním případě měli vyhnout pobytu na slunci. Odborníci se shodují, že používání krémů s vysokým slunečním faktorem je spolu s dalšími ochrannými prostředky jako jsou oblečení, brýle nebo pokrývka hlavy, nejlepším způsobem ochrany kůže při pobytu na slunci.

„Velmi důležitá je ochrana kůže u dětí. Za zásadní považuji naučit děti chránit si kůži od útlého věku stejně, jako se učí čistit si zuby,“ doplňuje MUDr. Ilona Gutwaldová z Centra dermatologie Polikliniky IPP.

Nepodceňujte sledování hodnoty UV index!

UV index je stupnice používaná při měření slunečního ultrafialového záření, podle kterého by měla být volena vhodná ochrana našeho těla. UV index je nedílnou součástí správné předpovědi počasí a odborníci radí i tuto hodnotu sledovat s tím, že dle konkrétní hodnoty v daný den je nutné zvolit přiměřenou ochranu.

Hrozí rakovina kůže

Opakovaný pobyt na slunci bez přiměřené ochrany zvyšuje riziko melanomu. Podle WHO se každoročně na celém světě vyskytuje více než 3 miliony nových případů rakoviny kůže. „U nás je melanom sedmým nejčastějším nádorem a počet postižených neustále roste. Incidence melanomu za posledních 40 let stoupla 4x až 5x. Přesto více než 30 % Čechů nepoužívá žádné opalovací krémy, nebo v lepším případě používá krémy s velmi nízkým ochranným faktorem,“ říká MUDr. Ilona Gutwaldová.

Kůže kumuluje poškození vlivem slunečního záření během celého života. Expozice slunci má dlouhodobé následky na zdraví a způsobuje nevratné změny vzhledu kůže. Přiměřená ochrana kůže při pobytu na slunci je proto klíčová, a to nejen při pobytu u moře, ale i v našich zeměpisných šířkách od jara až do podzimu. Lidé by také v rámci prevence melanomu neměli zapomínat na kontrolu znamének.

 

Video
Video se připravuje ...

Lékařka o mýtech a chybách při opalování. Rakovinu kůže už mají i děti Pavlína Horáková

Fotogalerie
7 fotografií