Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ireně (61) pomohla Blesk Ordinace: Z nenápadného stroupku se vyklubal nádor! Co dalšího prevence ukázala?

Autor: Jiří Nováček, Iva Dvořáková - 
29. září 2022
05:00

Že je rakovina kůže zákeřná choroba, se potvrdilo i na brněnské Blesk Ordinaci. Irena Rybaríková (61) si ve stánku kontroly znamének chtěla ověřit, že její pihy jsou v pořádku. S čím ale nepočítala, bylo to, že ranka po strženém stroupku může být hodně nebezpečná!

„Myslela jsem, že je to normální škrábanec, na kterém se udělal strup. Za čas odpadl, ale svědivá ranka se nehojila. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být nějaké riziko,“ divila se paní Irena, když jí lékařka řekla, že jde o bazaliom, nejčastější zhoubný kožní nádor, který se právě projevuje netypicky jako vřídek či stroupek. Jeho »plusem« je, že téměř nikdy nemetastazuje. Paní Rybaríková dostala kontakt s tím, ať se co nejdříve objedná na odstranění kožního útvaru.

Šel jen kolem....naštěstí!

Šok zažil po vyšetření znamének Michal Hlaváč (38). „Byl jsem poblíž náměstí, fronta před stanem nebyla tak hrozná, tak jsem si nechal poprvé v životě vyšetřit mateřská znaménka. A verdikt zněl melanom,“ svěřil se Blesku lehce roztřesený Michal.

Sestřička Iveta Kusovská ho hned na dnešek objednala na odstranění a vlídně ho uklidňovala. „I když je to melanom jako vyšitý, nemusíte se bát. Když se útvar správně a odborně odstraní v tomto raném stadiu, nebezpečí je minimální.“ A jako příklad uvedla případ staršího muže, kterému na loňské Blesk Ordinaci odhalila lékařka také nejzávažnější typ rakoviny. „Pánovi se nádor odstranil, nyní chodí na pravidelné kontroly a je v pořádku,“ uklidňovala sestra budoucího pacienta.

Michal Hlaváč si vyslechl nepříjemnou diagnózu a sestra ho okamžitě objednala do nemocnice. Michal Hlaváč si vyslechl nepříjemnou diagnózu a sestra ho okamžitě objednala do nemocnice. | Martin Pekárek

Co odhalila Blesk Ordinace v Brně?

Znaménka: 270 vyšetřených, 17 zhoubných nádorů kůže (4 melanomy, 11 bazaliomů a 2 spinaliomy)

Plíce: vyšetřeno 160 osob, 2 osobám diagnostikováno astma, 16 vyšetřených mělo zúžené dýchací cesty a 3 lidé trpěli námahovou dušností

Zrak: 280 návštěvníkům změřen nitrooční tlak, 10 osob mělo vysoké hodnoty

Krevní tlak: celkem změřeno 330 lidí, jedna osoba měla extrémně vysoký tlak 212/103 mmHg a doporučení znělo co nejdřív navštívit praktika

Diabetes: změřit se nechalo 450 příchozích, jeden člověk s hodnotami 22,6 mmol/l byl okamžitě odeslán do nemocnice na internu, 10 osobám bylo doporučeno nechat si vyšetřit krev laboratorně a dalším 60 jít na prohlídku k lékaři

Video  Blesk Ordinace v Brně: Přilákala davy zájemců o prevenci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Blesk Ordinace v úterý 27. 9. otevřela své brány v Brně a láká na prevenci.

Ministr Válek slíbil: Dvě prohlídky u zubaře zdarma!

Zdravotní pojišťovny budou plně hradit všem lidem v Česku dvě preventivní zubní prohlídky místo dosavadní jedné. Při Blesk Ordinaci v Brně to poprvé veřejně oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (62, TOP 09). A lidé by to měli při návštěvě u zubaře důsledně vyžadovat.

„Dostali jsme řadu stížností od lidí, že letos nejsou hrazeny dvě preventivní prohlídky u zubařů. Na ministerstvu jsme se tedy dohodli, že do úhradové vyhlášky dáme jejich proplacení. Od příštího roku tak budou dvě preventivní prohlídky u zubních lékařů plně hrazeny,“ řekl ministr. Dodal, že paušální platba za registraci u zubního lékaře i nadále zůstane v platnosti. „Prevence u zubařů je naprosto zásadní. Zaslouží podporu státu. Upřímně řečeno, navedla mne na to Blesk Ordinace a diskuze s mnoha lidmi, kteří jí procházejí,“ přiznal Válek.

Neuvěřitelné triky a záhadná kouzla

Novinkou Blesk Ordiance bylo vystoupení kouzelníka Lukáše z dua Lukáš a Pavel Šeklin, kteří pravidelně navštěvují různé zahraniční destinace. Oba patří mezi přední tuzemské kouzelníky, o čemž svědčí i jejich titul nejlepších iluzionistů ČR. Jako své asistenty si Lukáš na pódium pozval herce z Ordinace v růžové zahradě 2.

Radim Fiala ani Jana Holcová nestačili zírat. I pro ně bylo vystoupení Lukáše příjemným oddychem, neboť ve stánku Voyo i všude, kam se populární dvojice vrtla, na ně čekaly davy fanoušků toužících po společné fotografii a podpisu.

Radim Fiala a Jana Holcová z Ordinace v růžové zahradě 2 si vychutnali vystoupení kouzelníka.

Trápí vás úzkosti?

Máte po prodělaném covidu děsivé sny? Necítíte se ve své kůži nebo pozorujete změnu v chování svých dětí? Tak zbystřete, vaše duše potřebuje pomoc! Jak odhalit potíže psychiky a co dělat, se dozvíte už v pondělí v příručce zdarma!

Jak zlepšit svůj život

Za týden pokračujeme!

Preventivní vyšetření mohou už ve středu 5. 10. podstoupit obyvatelé Teplic. Tam míří Blesk Ordinace a lékaři z Krajské zdravotní, a. s., se budou těšit od 12 do 18 hodin na náměstí Svobody.

 

Video  Ordinace Blesku přijela do Brna, zájem byl velký.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi