Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministr Válek se inspiroval Blesk Ordinací: Dvě prevence u zubaře nově zdarma! A došlo i na kouzelníka

Autor: Jiří Nováček - 
28. září 2022
05:00

Zdravotní pojišťovny budou plně hradit všem lidem v Česku dvě preventivní zubní prohlídky místo dosavadní jedné. Při Blesk Ordinaci v Brně to poprvé veřejně oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Dostali jsme řadu stížností od lidí, že letos nejsou hrazeny dvě preventivní prohlídky u zubařů. Na ministerstvu jsme se tedy dohodli, že do úhradové vyhlášky dáme jejich proplacení. Od příštího roku tak budou dvě preventivní prohlídky u zubních lékařů plně hrazeny,“ řekl ministr. Dodal, že paušální platba za registraci u zubního lékaře i nadále zůstane v platnosti.

„Prevence u zubařů je naprosto zásadní. Zaslouží podporu státu. Upřímně řečeno, navedla mne na to Blesk Ordinace a diskuze s mnoha lidmi, kteří jí procházejí,“ přiznal Válek.

A právě prevence, která může předejít závažným chorobám, je hlavním motivem Blesk Ordinací. Deník Blesk je pořádá pod patronací Všeobecné zdravotní pojišťovny a ministerstva zdravotnictví na náměstích velkých českých a moravských měst.

Video  Blesk Ordinace v Brně: Přilákala davy zájemců o prevenci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vlastimil Válek se ochotně vyfotil s fanynkou. Vlastimil Válek se ochotně vyfotil s fanynkou. | Martin Pekárek

Michal Klíma (36) ze Zbýšova: Všechno dobře dopadlo!

Úderem úterního poledne se u bílých lékařských stanů Fakultní nemocnice u sv. Anny, která je odborným partnerem Blesk Ordinace, začaly tvořit první fronty na vyšetření. Mumraj na náměstí chvílemi připomínal tlačenici při vánočních trzích. Čekací doba nicméně nebyla dlouhá. Sehraným lékařům a sestrám vyšetření lidí „odsýpalo“ rychle od ruky.

„V normální nemocnici bych strávila v čekárně tak dvě hodiny, tady jsem si vystála čtvrthodinku,“ pochvalovala si Brňanka Vladimíra Pejšová (66). K lékařům si na náměstí přišla ověřit, zda je její mateřské znaménko na krku nebezpečné, anebo ne. „Dobře to dopadlo,“ viditelně si oddechla paní, jež zamířila spokojeně ke stanu, kde se měřil krevní tlak.

Michal Klíma (36) přijel kvůli Blesk Ordinaci do Brna z 30 km vzdáleného Zbýšova. O akci se dozvěděl na facebooku. „Chviličku jsem váhal a pak se rozhodl jet, i když docela pršelo,“ přiznal. Za sebou měl už kontrolu možné cukrovky a preventivní prohlídku mateřských znamének. „Chválabohu, jsem zatím zdravý,“ pochvaloval si. „Obejdu všechny stánky,“ řekl a vykročil do fronty na kontrolu plic.

Okouzlené hvězdy Ordinace

Zatímco vyšetřovací stany obsadili lékaři z FNUSA, ve stánku Voyo na návštěvníky brněnské Blesk Ordinace čekali manželé Hanákovi, záchranáři z oblíbeného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2. A došlo i na kouzelnickou show!

Radim Fiala a Jana Holcová z Ordinace v růžové zahradě 2 si vychutnali vystoupení kouzelníka. Radim Fiala a Jana Holcová z Ordinace v růžové zahradě 2 si vychutnali vystoupení kouzelníka. | Martin Pekárek

Co všechno lidé na náměstí v Brně absolvovali?

+ lékové poradenství

+ vyšetření tlaku

+ vyšetření diabetu

+ vyšetření mateřských znamének

+ vyšetření zraku

+ vyšetření plic

+ kardiovizi

Lidé navštívili také krevní centrum, poradnu mozkových příhod, poradnu bolestí zad, DobroCentrum nebo stan Českého červeného kříže, kde si na figurínách zkusili první pomoc při oživování člověka.

Video  Blesk Ordinace přijela do Brna, zájem byl velký.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

hejhej ( 28. září 2022 22:22 )

Nejvíce mi vadí předražení dentální hygieničky. Většina zubních lékařů tyto služby nabízí jako povinnost. Nestojím o radu , jak si mám čistit zuby, jakou zubní pastu používat a zubní kámen by měl odtraňovat zubní lékař a ne nějaká dentální hygyenička za peníze. A preventivní prohlídky - v loni 2x za rok, letos 1x za rok a příští rok opět 2x ročně. Šaškárna. Neschopní ministři neschopného premiéra.

kurna1 ( 28. září 2022 13:31 )

Válek, ještě ty zubaře stačí si namalovat

marci11 ( 28. září 2022 12:07 )

Kontroly 2x jsou super, ale bohužel zde na Severní Moravě se nelze již několik let k zubaři zaregistrovat. Pojišťovny by měly svým klientům zubaře najít, ale řeknou jen: musíte počkat. Můj zubař odešel do důchodu a nového nemám. Jsem seniorka, soukromí zubaři jsou velmi drazí. Pane ministře Válku: prosím řešte tento problém.

Zobrazit celou diskusi