Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Překvapení Blesk Ordinace: Ministr zdravotnictví Válek (62) jako chůva, veselý chlapík i dokonalý pacient!

Autor: Iva Dvořáková - 
15. září 2022
05:00

Lidé ho znají z televize jako moudře hovořícího politika. Ovšem kdo ho potkal na olomoucké Blesk Ordinaci, musel být překvapen. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek rád mluví s lidmi a je pro každou legraci.

Takže žertem lidem přibližoval vážná témata. „Starejte se o sebe, jako se staráte o své auto. To na servisní prohlídku pravidelně vozíte. Tak nezapomínejte na preventivní prohlídky u svého lékaře. To vám umožní žít i v seniorském období aktivně, a ne po nemocnicích. Dlouhověkost ve zdraví znamená vypadat ve vyšším věku jako Karel Gott,“ říkal s úsměvem a vážně dodal:

„Velmi důležité jsou screeningové programy, které dokáží odhalit a včas léčit závažné nemoci, jako je například rakovina prsu a střev. Podobný program bych chtěl připravit i pro včasný záchyt rakoviny prostaty.“

Prevence pro ministra

Pan ministr Válek má na čele nepřehlédnutelnou bradavici. Na dotaz redaktorky Blesku, proč si ji nenechá odstranit, odpověděl docela překvapivě: „Už mi to nabízelo mnoho plastických chirurgů. Ale já to mám kvůli malým dětem. Když je chovám, vždycky mi na ni sahají a já na ně pak vypláznu jazyk. Je to legrace.“

S redaktorkou Blesku diskutovali o kožních problémech.

A tak není divu, že při zahájení Blesk Ordinace zabavil i malého synka primátora Olomouce Miroslava Žbánka, aby mohl nerušeně pronést zdravici. „Mám o něco menšího vnoučka a už se moc těším, až ho zase vezmu do náručí,“ řekl zjihle ministr.

Obyvatele Olomouce přilákala na Horní náměstí hlavně velice pestrá nabídka zdravotních preventivních vyšetření. Bez nutnosti jít do zdravotního střediska nebo nemocnice se mohli přímo v centru města nechat prohlédnout v 16 mobilních stáncích. Poté se občerstvit ve stánku Blesku, zkusit štěstí v tombole a vyfotit se s herci z Ordinace v růžové zahradě 2.

Na tom, že lze prevenci zvládnout i s úsměvem, se podílela nejen vlídnost lékařů a zdravotního presonálu Fakultní nemocnice Olomouc, ale i zábavný program, který si pro návštěvníky deník Blesk připravil. 

Co odhalila olomoucká Blesk Ordinace

■ Znaménka: 220 vyšetřených – 3 bazaliomy (nejčastější typ rakoviny kůže)

■ Hladina cukru v krvi: 600 vyšetřených – 3 vysoké hodnoty neukázněných diabetiků, 18 nových podezření na cukrovku bylo odesláno na dovyšetření k praktikovi

■ Dárci kostní dřeně:12 nově zaregistrovaných

■ Oční vyšetření:130 vyšetřených – 19 podezření na glaukom (zelený zákal)

■ Kardiovaskulární vyšetření a hodnoty cholesterolu:190 vyšetřených – 10 s extra vysokým tlakem, jeden extrém – mladý muž (21) tlak 180/110 mmHg, cholesterol 7 mmol/l

Video  Blesk Ordinace otevřela brány v Olomouci: Prevence přilákala davy návštěvníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jarmilka je můj anděl strážný

Jako jedni z prvních dorazili na náměstí Jan Kaluža (73) s přítelkyní Jarmilou Dostálovou (53). „Byl to Jarmilky nápad nechat se proklepnout. Je to můj anděl strážný, zachránila mi život, protože po mozkové mrtvici jsem měl plicní embolii a ona jednala rychle,“ vypráví senior.

„Byl úplně modrý, tak jsem zavolala rychlou. Ta ho odvezla do zdejší fakultní nemocnice, kde ho ti doktorští machři dali dohromady,“ pochvaluje si zdejší lékaře paní Jarmila. Jan si nechal udělat analýzu složení těla. Ta ukázala, že by měl pár kilo zhubnout, hlavně v oblasti břicha. Naopak na svůj věk má dostatek svalů, za což podle něj může těžká práce v dolech.

Jako jedni z prvních dorazili na náměstí Jan Kaluža (73) s přítelkyní Jarmilou Dostálovou (53). Jako jedni z prvních dorazili na náměstí Jan Kaluža (73) s přítelkyní Jarmilou Dostálovou (53). | Martin Pekárek

Aktivní a šik!

O akci se velice příjemná a moderně oblečená paní Věra Nováková (72) dozvěděla na internetových stránkách Blesku. „Jsem stále velice aktivní a hodně se hýbám. Každý den ujdu čtyři kilometry. Ale nenechala jsem si ujít příležitost si nechat zkontrolovat tlak a cholesterol,“ svěřila se s úsměvem. A výsledek? Malinko zvýšený tlak a ukázkový cholesterol!

O akci se velice příjemná a moderně oblečená paní Věra Nováková (72) dozvěděla na internetových stránkách Blesku.

Zpívalo celé náměstí

O zábavu se celé odpoledne staral Bořek Slezáček(55) tím, že skvěle zazpíval známé hity. »Pár přátel stačí mít« s ním pělo celé náměstí. S děvčaty z Kliniky tělovýchovy se projel na koloběžce. „Na koloběžkách s mými syny často jezdíme,“ pochlubil se herec, zpěvák a moderátor v jedné osobě.

Ordinace na Ordinaci

Usměvavý herecký pár Michaela Badinková (43) a Jiří Böhm (35) si podmanili návštěvníky akce. Ochotně se s nimi fotili, podepisovali se. Nenechali si ujít ani návštěvu zdravotních stánků. Oba zaujala problematika rakoviny tlustého střeva. Důkladně si prohlédli průřez tímto orgánem a vyslechli odborný výklad zkušené zdravotnice.

Michaela Badinková a Jiří Böhm rozdali více než tisíc podpisů.

Za týden pokračujeme!

Blesk Ordinace už přístí týden ve středu, 21. 9. promění Velké náměstí v obří ordinaci. Ve spolupráci s Nemocnicí Písek nabídne od 12–18 hodin možnost preventivního vyšetření. Pro každého a zdarma! Nenechte se připravit o tuto jedinečnou příležitost!

V pondělí ZDARMA v deníku Blesk

Jak zanedbaná prevence zabíjí Čechy a jak to změnit, se dozvíte už v pondělí v příručce Jak zvítězit nad nemocí. V deníku Blesk ji získáte zdarma! Naučíte se rozpoznat i varovné signály těla!

V pondělí zdarma v deníku Blesk nová zdravotní příručka.

 

Video  Video: Jak provádět samovyšetření prsu  - CNN
Video se připravuje ...

 

Melberi ( 16. září 2022 02:46 )

Blb jsi ty

Zobrazit celou diskusi