Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vlaďku už podruhé ničí rakovina: Odjela se léčit na Sibiř, tam ale ochrnula!

Autor: VaB - 
10. září 2022
05:00

Pětatřicetiletá Vlaďka už podruhé bojuje se zákeřnou rakovinou. Lékaři jí řekli, že už pro ni nemohou nic udělat. Vydala se proto cestou alternativních léčebných terapií, doporučena jí byla ta na Sibiři. Do Ruska proto odcestovala, pak ale přišla další rána. Od prsou dolů ochrnula, nádor zřejmě začal tlačit na míchu. Komplikuje se ale návrat zpět domů, repatriace totiž vychází na tři miliony korun…

Začalo to roku 2019. Vlaďka (35) žila se svým mužem poměrně aktivní život. Hodně cestovali, jeden rok bydleli v jedné zemi, pak zase v jiné. Přáli si zároveň založit rodinu, o miminko se proto několik let snažili.

Přišla ale první zdrcující zpráva. Lékaři mladé ženě diagnostikovali rakovinu děložního čípku, naděje na potomka byla rázem pryč. „Přes náročnou léčbu chemoterapií, uměle vyvolanou menopauzu a s tím spojené všechny těžké chvíle, kterými si Vlaďka musela projít, se spolu s manželem Ronym, který jí je velkou oporou, dokázali vzchopit a znovu se radovat z nových dnů a výzev, které jim život nabízel,“ popisuje na stránkách dobročinné organizace Donio kamarádka Kateřina.

Nakonec se podařilo rakovinu vyléčit, vypadalo to navíc, že budou mít navždy klid. Bohužel ne. Před několika měsíci přišla další smutná zpráva. Rakovina se vrátila, tentokrát v podobě metastáze na levé plíci. Opět začal kolotoč chemoterapií a náročné léčby.

Po šesti cyklech bylo vše ztraceno, bez úspěchu. „Lékaři klasické medicíny ji sdělili, že pro ni už nemohou nic udělat,“ vypráví kamarádka.

Poslední naděje

Vlaďka to ale nechtěla vzdát, vydala se proto vlastní cestou alternativní léčby. Terapie byly finančně velmi náročné, pomoc byla navíc jen krátkodobá. Tou poslední nadějí se zdála být doporučená dlouhodobá léčebná cesta na Sibiř. U místních léčitelů.

Podobným pacientům tato alternativní medicína pomohla, všichni proto doufali, že se tak stane i u Vlaďky. Zdravotní stav se měl zlepšit díky místnímu klimatu, speciální stravě či mentální podpoře. A tak se tam Vlaďka i se svým mužem vydala. 

Po dvou dnech přišla další, už třetí, rána. Vlaďka přestávala cítit svoje tělo, od prsou dolů je už přes týden nehybná. Dokáže pohybovat pouze hlavou a rukama. Zřejmě za to může nádor, který tlačí na míchu. 

Převoz domů

Přátelé a rodina se aktuálně snaží najít cestu, jak Vlaďku a jejího může ze Sibiře dostat zpět domů. „Speciální transport je nejen velmi komplikovaný, ale především velmi drahý a je nutné ho zaplatit z vlastních financí,“ dodává Kateřina.

Peníze ze sbírky proto chtějí použít právě na zaplacení repatriace. „I přes pojištění si musí speciální zdravotní transport uhradit ze svých financí, protože následkem ochrnutí je rakovina, se kterou se léčila již před cestou na Sibiř. Speciální transport včetně lékařské péče bude stát dle odhadu pojišťoven kolem 3 mil. Kč,“ uzavírá Kateřina.

Podpořit je můžete zde. 

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají  - Videohub
Video se připravuje ...