„Pepa byl zdravý, chodíval darovat krev, pravidelně sportoval, dříve pracoval u hradní stráže a v armádě,“ popisuje Lenka, která se svým mužem vychovává dceru Natálku (5). Loni v červenci se však celé rodině změnil život. Pan Josef utrpěl v noci ve spánku po prasknutí cévy masivní krvácení do mozku.

„Přestal úplně komunikovat, vůbec jsem netušila, co se s ním děje. Poslední týden si stěžoval na bolesti hlavy, ale protože byl krátce po druhém očkování na covid, tak jsme tu bolest hlavy přikláněli právě očkování,“ vypráví Lenka.

Operace nebyla možná

Její manžel po nešťastné události ochrnul na celou polovinu těla, včetně pravé plíce, nedokázal sám dýchat, po příjezdu do nemocnice ho lékaři museli intubovat.  „Po CT vyšetření byl závěr lékařů takový, že vzhledem k rozsáhlému poškození mozku není operace možná a že onemocnění nelze vyléčit a skončí úmrtím. Nikdy nezapomenu na tyto okamžiky strachu, kdy jsem se tolik bála, že přijdu o nejbližšího člověka na světě a že naše dcera přijde o svého milovaného tatínka,“ popisuje těžké chvíle Lenka.

Pan Josef ležel nekonečné týdny v umělém spánku a čekalo se, co bude dál. Zda se probudí, jestli bude poznávat rodinu, jestli si bude uvědomovat dění kolem sebe... „Obavy a strach byly obrovské, ale hlavně jsme stále nevěděli, jestli to přežije. Ale on se probral a jeho stav se začal po malých krůčkách lepšit,“ vypráví Lenka.

Přežil vlastní smrt

 „Pepa bez přehánění přežil vlastní smrt a dodnes se potýkáme a bojujeme s následky nemoci. Nedovedu si představit, že by se tohle stalo někomu, kdo je sám. Kdo nemá partnera, rodinu,“ dodává dále Lenka, která si po půl roce v nemocnici svého Pepu vzala domů.

„Chtěla jsem mu zase dát smysl života, i když se nemohl hýbat, nezvládl se sám ani přemístit z postele na invalidní vozík. Musela jsem opustit svoji práci, abych se o Pepu mohla denně starat a abychom byli opět všichni tři spolu,“ popisuje další vývoj Lenka.

Svatba na vozíčku

Letos v létě si svou lásku po dlouhých společných letech vzala za muže. „V náš velký den byl Pepa na invalidním vozíčku a stále se bez něj neobejde, protože na nohy se zatím nedokáže postavit. Přesto stále nepřestávám věřit, že příští rok, na naše první výročí svatby, tomu bude jinak a hybnost se u něj také zlepší,“ doufá Lenka, která pro svého muže zřídila sbírku na dobročinné platformě Donio.

 „Má před sebou dlouhou cestu rehabilitací a terapií, která je finančně náročná. Jsme ale rozhodnutí bojovat i nadále. Finanční prostředky ze sbírky bychom rádi použili na pořízení prostornějšího automobilu, ve kterém bude možné převážet invalidní vozíček i další speciální pomůcky,“ vypráví Lenka. Vybrané peníze by také ráda využila na pravidelné náročné rehabilitace a zakoupení polohovacího lůžka. „Za jakýkoliv příspěvek vám s mojí rodinou velmi srdečně a upřímně děkujeme,“ dodává Lenka.

 

Video
Video se připravuje ...

Mrtvice u žen: Příznaky a příčiny Videohub

Fotogalerie
8 fotografií