Co jsou pneumokokové infekce?

Jde o onemocnění bakteriemi, která způsobují záněty středouší, těžké zápaly plic, sepse (otravu krve) nebo i život ohrožující pneumokokové meningitidy (zánět mozkových blan). Přenášejí se tzv. kapénkovou infekcí, nákaza se tak dokáže šířit snadno vzduchem především v místech, kde je hodně lidí. Průběh nákazy bývá velmi rychlý.

Ačkoliv první příznaky mohou být podobné viróze (vyšší teploty, bolesti hlavy, může se objevit i zvracení), bakterie může člověka ohrozit i na životě. Zde je rychlá lékařská pomoc nevyhnutelná.

Bakterie může i za zápal plic

Zápal plic je zánětlivé onemocnění plic, způsobené převážně bakteriemi a viry. Tím nejvýznamnějším původcem je právě bakterie pneumokok. Toto onemocnění postihuje lidi všech věkových kategorií. Někteří musí být hospitalizováni a jejich stav často vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci a léčbu na jednotce intenzivní péče.

Jaká je prevence

• Pravidelné a pečlivé mytí rukou, zvláště před jídlem a poté, co jste se dotýkali nosu nebo úst.

• Použití kapesníku během kýchání či kašlání a následné umytí rukou.

• Nesdílejte s nikým skleničky, příbory a ostatní kuchyňské nádobí.

Senioři v ohrožení

Zápal plic nejvíc ohrožuje seniory nad 65 let a právě těm zdravotní pojišťovny přispívají na prevenci. Riziku tohoto onemocnění jsou vystaveny i osoby s poruchou obranyschopnosti organismu, s onemocněním srdce a cév, diabetici, astmatici, nemocní chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), kuřáci a alkoholici. Tito pacienti mají zpravidla daleko horší průběh samotného onemocnění a častěji na zápal plic umírají. 

Účinnou prevencí je očkování. Senioři mají plně hrazenou vakcínu zdravotní pojišťovnou a na rozdíl od dětí a mladistvých jim stačí pouze jedna dávka.

 

Video
Video se připravuje ...

Zánět středního ucha: Jaké jsou příznaky a jak nejlépe ulevit bolesti? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie