Provoz dětského hospice bude zajišťovat nezisková organizace Dům pro Julii, která s nápadem na stavbu domu přišla. „Dětský hospic bude sloužit rodinám po celou dobu od chvíle, kdy se dozví špatnou diagnózu. Nejedná se tedy jen o pomoc v posledních týdnech života jako u obvyklých hospiců, ale bude to pomoc na několik let,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Ta vítá, že dům v Brně vzniká. „I když je dětská paliativní péče velmi bolestné téma, nesmíme před ním zavírat oči. Naopak když nastavíme adekvátní pomoc rodičům nevyléčitelně nemocných dětí, vyrosteme jako občanská společnost,“ dodala.

Deset pokojů

Domov bude mít deset pokojů pro klienty. „Z nich osm bude sloužit pro pobytovou odlehčovací službu a dva budou fungovat jako hospicová lůžka pro děti v terminálním stadiu nemoci. Další pokoje budou sloužit jako zázemí rodičům a sourozencům nemocných dětí a součástí bude i byt posledního rozloučení,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík.

Náklady jsou skoro 160 milionů korun, z toho 92 milionů pokryje evropská dotace a zbytek město Brno. Otevřít by se měl v roce 2024.

Dům nese jméno po půlroční Julince, která zemřela před více než deseti lety. „Mottem projektu je, že jsou věci, které nezměníme, ale jsou věci, které dokážeme jen spolu,“ uvedla ke stavbě domu matka Julinky Petra Trnková.

Inspirace v zahraničí

Podle ředitelky organizace Dům pro Julii Radky Vernerové není dětská paliativní péče v České republice příliš rozvinutá. „Proto jsme se inspirovali podobnými zařízeními v zahraničí, zejména ve Velké Británii, kde tato péče funguje dlouhou dobu. Naším cílem je poskytovat komplexní zdravotní, terapeutickou, sociální, psychoterapeutickou a duchovní pomoc pro celou rodinu dítěte s život ohrožující diagnózou,“ vysvětlila Vernerová.

Aby mohlo být vážně nemocné dítě doma, je podle ní nezbytné rodinám umožnit odpočinout si od náročné péče. K tomu mají sloužit právě odlehčovací služby.

VIDEO: Plán na vznik hospice pro těžce nemocné děti je už z roku 2019.

Fotogalerie
7 fotografií