Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prevence s Blesk Ordinací se vrací: 5 měst, 5 nemocnic, 95 stanů: Starejte se o své zdraví, vyzývají lékaři

Autor: Iva Dvořáková, Olga Nedbálková - 
9. září 2022
05:00

Vědí, že kondice Čechů není v pořádku. Smutnou pravdu vídají denně ve svých ordinacích. A vítají každou příležitost, která přivede lidi ke starosti o jejich zdraví. I proto nabídli deníku Blesk pomocnou ruku a stali se partnery třetího ročníku Blesk Ordinace.

Zvýšit povědomí o důležitosti prevence je hlavní motto Blesk Ordinace. Ukázat čtenářům, jak moc je prevence důležitá a v některých případech i život zachraňující. Slova podpory zaznívají jak z nejvyšších míst ministerstva zdravotnictví, které projektu udělilo již potřetí záštitu, tak i od šéfů zúčastněných nemocnic a naší největší zdravotní pojišťovny VZP, která je i letos generálním partnerem Blesk Ordinace.

Deník Blesk letos znovu promění v průběhu září a října pět náměstí v obří ordinaci, kam může přijít každý zdarma. Návštěvníkům od 12 do 18 hodin nabídne vyšetření plic, mateřských znamének, tlaku i cukru. Každá z partnerských nemocnic si navíc pro své pacienty připravila i mnoho dalších poraden, kde mohou lidé konzultovat své obtíže s renomovanými odborníky. Součástí Blesk Ordinace je i zábavný program a tombola o skvělé ceny.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Cílem ministerstva zdravotnictví je podpořit oblast veřejného zdraví programy na podporu prevence a zdravou výživu. Prevence je nejefektivnější přístup, jak předcházet nemocem, zvyšovat kvalitu života a podporovat zdraví. Vítáme proto každou příležitost, při které můžeme veřejnosti říci, že starat se o své zdraví a chodit na preventivní prohlídky je zcela zásadní. Většina onemocnění totiž nemusí být tak závažná, pokud je odhalena včas.“

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek

„Ordinace Blesku je unikátní v tom, kolik různých vyšetření si člověk může nechat udělat na jednom místě. A hlavně v tom, že přichází za lidmi, kteří si tak při cestě z obchodu či do kavárny mohou nechat změřit tlak nebo cukr v krvi, dozví se, jak a proč je důležité starat se o vlastní zdraví, co sledovat, na co si dát pozor. Je asi přirozené, ale zároveň krátkozraké, že dokud nepřijde nějaký problém, často hřešíme na to, že je nám fajn, a k lékaři raději nejdeme.

Jen preventivní prohlídka ale může objevit řadu i velmi závažných chorob, kde se hraje o čas. Pokud se bavíme třeba o rakovině, pak je to právě ten příklad, kdy nám včasný záchyt doopravdy může zachránit život. České zdravotnictví nabízí pacientům mnoho různých preventivních vyšetření a my jako pacienti bychom je měli využívat. I tomu nás Ordinace Blesku učí, a proto je při ní opět i VZP ČR.“

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek | Blesk:Daniel Černovský

Fakultní nemocnice Olomouc

13. září, Horní náměstí

prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel

„Máme jako zdravotnické zařízení dlouhodobě ambice přesahovat brány svého areálu a cítíme zodpovědnost za zdraví obyvatel tohoto regionu. Považuji prevenci za daleko důležitější než diagnostiku a léčbu. Právě diagnostika a léčba udělaly v poslední době obrovský posun a jsou nesmírně kvalitní.

Naše zdravotnictví patří k nejlepším ve světě, ale prevence se bohužel neposunuje kupředu stejnými kroky. Máme oproti srovnatelným evropským státům velké dluhy a nedostatky. Proto vítáme podobné aktivity orientované na zdraví a prevenci. Považuji možnost ovlivňovat myšlení a návyky obyvatelstva v tomto směru za zásadní.“

Nemocnice Písek

21. září, Velké náměstí

MUDr. Jiří Holan, MBA, předseda představenstva a ředitel

„Blesk je silný mediální partner a projekt Blesk Ordinace je skvělý. Účast v něm znamená primárně zdravotní prevenci a také posílení mediálního obrazu nemocnice. Sami usilujeme o osvětu a prevenci, jsme aktivní na sociálních sítích, děláme pro veřejnost den otevřených dveří. A Blesk Ordinace v centru Písku má podobný smysl, k tomu ve větším měřítku, na větší ploše a s našimi odborníky. Proto jsme do tohoto projektu šli. Navíc budeme ve výborné společnosti vybraných českých nemoc.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

27. září, Náměstí Svobody

Ing. Vlastimil Vajdák, ředitel

Věřím, že Blesk Ordinace, kterou společně s vaším deníkem v Brně znovu uskutečníme, pomůže zásadně ve zdravotní osvětě. A že lidé ji využijí ve prospěch svého zdraví a že na ojedinělou akci přijdou v hojném počtu. Čísla byla ohromná. Rozhodně nám všem dávají smysl. Další prostor pro zlepšení našeho přístupu k preventivní péči o zdraví u nás ale pořád stále ještě je.

Čím více osvěty, tím lépe. Počínající nemoci se nám i díky společnému projektu podaří zachytit už v raných stadiích, kdy budou ještě dobře léčitelné. Budeme pak moci pacienty rychleji vrátit do normálního života.“

Krajská zdravotní, a.s.

5. října, Náměstí Svobody

MUDr. Petr Malý, MBA, generální ředitel

Letos míří Blesk Ordinace do Teplic, kde se o návštěvníky této akce postarají lékaři a další zdravotníci z nemocnic Krajské zdravotní, a.s. Ta se po loňském úspěchu v Ústí nad Labem rozhodla opět nabídnout spolu s Bleskem lidem některá důležitá vyšetření přímo na ulici.

„Stejně jako před rokem vítáme možnost prezentovat veřejnosti, spolu s Bleskem, co všechno umíme svým pacientům nabídnout. Naše zdravotnická zařízení nyní zažívají obrovské změny, jejichž jednoznačným cílem je zvýšit kvalitu poskytované zdravotní péče. V lázeňském městě má Krajská zdravotní, a.s., nemocnici s pracovišti, která si získala dobré jméno nejen na Teplicku.“

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

12. října, Karlovo náměstí

Mgr. Marie Heřmánková, tisková mluvčí VFN

„Všeobecná fakultní nemocnice v Praze dlouhodobě podporuje nebo sama organizuje řadu preventivních akcí pro veřejnost. Prevence je nejjednodušší způsob, jak pečovat o vlastní zdraví a předejít pozdějším obtížím a nemocem. Řada chronických nemocí, jako vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cukrovka, obezita nebo kardiovaskulární nemoci, jsou silným protivníkem a často probíhají dlouho zcela bez příznaků.

Pokud lidé zanedbávají preventivní prohlídky a lékaře vyhledají až ve chvíli, kdy mají zdravotní obtíže, může být řešení velmi obtížné či nemožné. To dokazují čísla, která se v posledních letech začala otáčet pro naši populaci nepříznivým směrem. Zvyšují se počty obézních lidí, dokonce dětí a s tím spojených nemocí.

Po desetiletích, kdy jsme měli pod kontrolou kardiovaskulární onemocnění, začalo přibývat infarktů a dalších chorob srdce a cévního systému, dokonce se poprvé v historii otočila křivka dožití obyvatel ČR směrem dolů. Následky pandemie covidu-19 přinesly epidemie civilizačních nemocí a jediným řešením je změna životního stylu a důsledné dodržování doporučení lékařů a pravidelné preventivní prohlídky. Proto projekt Blesk Ordinace vítáme a podporujeme.“

Hvězdám Ordinace v růžové zahradě 2 blíž

Seriál Ordinace v růžové zahradě 2, potažmo Voyo, je letošním partnerem Blesk Ordinace a návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost setkat se s oblíbenými hrdiny kamenické nemocnice. Poslechnete si rozhovory s nimi přímo na pódiu Blesk Ordinace a ve stánku Voyo je budete moct osobně pozdravit, vyfotit se s nimi ve speciálním fotokoutku a získat jejich podpis. Ordinace v růžové zahradě 2 je jedním z nejdéle vysílaných seriálů u nás – její obliba trvá již neuvěřitelných sedmnáct let.

V posledních sezonách je Ordinace uváděna exkluzivně na Voyo, kde diváci pod značkou Voyo Originál najdou i další původní seriály a série natočené předními českými režiséry, obsazené známými herci. Kromě toho Voyo nabízí nepřeberné množství českých i zahraničních filmů, dokumentů, reality shows a zábavných pořadů.

Příručka Blesku už v pondělí ZDARMA Příručka Blesku už v pondělí ZDARMA | archiv Blesku

 

Video  Rozhovor s Vlastimilem Válkem  - Videohub
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 9. září 2022 14:30 )

No, lidé by se asi rádi starali, kdyby mnozí neměli k felčarovi cestu i několik desítek kilometrů, na pohotovosti nemuseli čekat hodiny a hodiny, měli na potřebné léky, lidé čekají v bolestech a nemohoucnosti na zákroky i několik let...Válku, skoč do Macochy

krapotkin ( 9. září 2022 11:43 )

Starám se o své zdraví, proto se felčarům vyhýbám jako čert kříži. Stačí, když mi beztrestně vyvraždili celou rodinu.

Zobrazit celou diskusi