Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neštovicové party? Není to rozumné, varuje infektolog. Rodičům radí, jak postupovat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. září 2022
15:40
Autor: Pavlína Horáková, Mii - 
7. září 2022
14:00

Plané neštovice nejsou vždy zcela bez problémů, za určitých okolností mohou být komplikované. Přednosta nové kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny pražské Fakultní nemocnice Motol, infektolog Milan Trojánek proto varuje rodiče, aby děti nebrali na tzv. neštovicové párty. Přiklání se také k tomu, aby očkování proti nemoci bylo součástí běžných očkování jako například v Německu. O neštovicích, ale i očekávané vlně covidu a antibioticích mluvil Trojánek v pořadu Epicentrum na Blesk Zprávách.

Trojánek na úvod vysvětlil, proč vůbec klinika, jíž se stal přednostou, vznikla. „Tak my se posouváme v rámci infekčního lékařství a jednak víme, že infekce s námi byly, jsou a budou, opravdu je to téma, které nás ve zdravotnictví pálí, příkladem toho může být covid, cestování a podobně, no a víme také, že ta moderní infektologie se dělá už trošku jiným způsobem, to znamená, dřív infektolog byl vlastně lékař, který se staral o pacienty v izolaci, měl tam pacienty se spalničkami a dalšími přenosnými infekcemi,“ uvedl přednosta.

„Dneska je zahraničí obor vnímán spíše jako konziliární, to znamená, že ten lékař je i více jako konzultant a radí třeba lékařům z těch jiných klinik, jak nastavit antibiotickou léčbu, jakým způsobem efektivně pacienty léčit či diagnostikovat, “ doplnil s tím, že na klinice jsou přesto lůžka.

Infektologové teď budou mít plné ruce práce, protože jednak začala škola, což je obecně místo, kde se nemoci šíří a jednak začíná podzim. „Víme, že jakmile se snižují teploty, jakmile dochází k tomu, že se děti vrací do škol, tak opravdu narůstá výskyt takové té běžné nemoci z nachlazení. Ta je vyvolána celou řadu virů, takové ty nejčastější jsou třeba rhinoviry,“ popsal Trojánek, načež varoval, že s běžným nachlazením rozhodně nepomůžou antibiotika, dokonce k nim někdy přispějí.

„Tohle jsou virové infekce, se kterými se setkáváme a bohužel je častá příčina třeba nevhodné užívání antibiotik, takže se musíme připravit na to, že přijde vlna respiračních infekcí, které budou typicky virové, které musíme vyležet, “ upozornil lékař. Apelovat také na lidi, ať u nemocí nepospíchají a nechodí do kolektivů.

Podle jeho názoru by se mělo Česko znovu zaměřit na infekce, kterým lze předcházet. „To znamená, pokud víme, že máme infekce, kterým lze účinně zabránit očkováním, které jsou třeba v České republice časté, tak je podle mě zbytečné, abychom zde měli pacienty s těmito infekcemi, nebo abychom dokonce měli pacienty, kteří těmto infekcím podlehnou,“ říká Trojánek a zmiňuje v této souvislosti například pneumokokové infekce či klíšťovou meningocefalitidu.

Nárůst případů planých neštovic jej nepřekvapil. „My víme, že v určitých letech, kdy je vyšší množství pacientů, kteří jsou neimunní vůči té infekci, tak když ten virus začne kolovat v populaci, tak počet případů naroste,“ uvedl infektolog. Lidé byli dva roky kvůli covidu převážně doma, nosili respirátory, nesetkávali se tolik a tím ani tolik nebyli vystaveni viru planých neštovic.

„Je fakt, že plané neštovice jsou vnímány jako takové běžné dětské onemocnění. Nicméně za určitých okolností dokážou být komplikované. A tady je možná ke zvážení, zda nepřistoupit k něčemu podobnému jako v Německu, kdy vlastně to očkování proti planým neštovicím je součástí běžného očkování,“ zamyslel se přednosta.

Tzv. neštovicové párty, kdy se rodiče snaží děti cíleně virem nakazit, nepovažuje na rozumné. „Podle mě je adekvátní nechat tomu volný průběh (…) protože ta infekční dávka, kterou může dítě obdržet, už může být dost vysoká a může ovlivnit negativně průběh toho onemocnění, “ sdělil Trojánek.

erdk ( 8. září 2022 01:44 )

Ukrajina dorazila...

e.lesanova ( 7. září 2022 14:59 )

Celkem logicky po dvou letech dušení se v rouškách se snížila dětem imunita a bude se to "dohánět" častějšími náka­zami­...př­estaň­te už strašit a vraťme se k normálnímu životu, "experti"...navíc tu máme statisíce občanů UA u kterých se nezjišťoval zdravotní stav a to považujme za větší problém...obrna, TBC, HIV, žloutenka atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa