Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž s opičími neštovicemi nakazil svého psa: První přenos na domácí zvíře. Jak velký je to problém?

Autor: Markéta Mikešová - 
7. září 2022
05:00

Přes 50 tisíc případů opičích neštovic registruje Světová zdravotnická organizace (WHO), v Evropě je dokonce vyhlášen stav zdravotní nouze. Nemoc byla vnímána jako riziko zejména pro lidi, ale Francie hlásí i jeden specifický přenos – z nakaženého muže na jeho psa. Je to první případ, kdy byl virus zjištěn i u domácího mazlíčka. Může to být do budoucna problém? A která domácí zvířata se mohou potenciálně nakazit?

Případ byl popsán v odborném časopisu The Lancet, studie byla zveřejněna 10. srpna. Vědci zde zdůrazňují, že k přenosu opičích neštovic obvykle dochází skrze přímý kontakt s vřídky a tělesnými tekutinami od nakažených osob, prověřuje se také možný přenos přes sexuální styk. V případě přenosu viru na psa šlo pravděpodobně o cestu přes vřídky.

Pes pobýval v domácnosti se dvěma muži, kteří žili v Paříži. Oba dva jsou homosexuálové a přiznali pohlavní styk s jinými muži, po kterém se u obou projevily opičí neštovice. První pacient měl vřídky na obličeji, uších a nohách, druhý ještě na zádech. U obou nemoc doprovodila horečka a bolesti hlavy.

Dvanáct dní poté, co se u nich projevily symptomy, začal působit nemocně i jejich 4letý italský chrtík, který nikdy předtím žádné zdravotní problémy neměl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.