Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět děsí klíště, způsobující alergii na maso i mléčné výroby: Dostane se i do Česka?

Autor: ula - 
18. května 2022
05:00

Klíšťata v našich končinách mohou roznášet závažná onemocnění, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. Česko má dlouhodobě největší počet případů klíšťové encefalitidy v Evropě. Počet nákaz klíšťaty strmě stoupá i v USA. Klíšťata na severoamerickém kontinentu přenáší alergii na červené maso a v některých případech i na mléčné výrobky. Portál Today přišel s varováním, že toto klíště, kterému se přezdívá Osamělá hvězda, rozšiřuje své území výskytu. Blesk Zprávy se zeptaly českých odborníků, zda by se toto klíště mohlo dostat i do Česka.

Stačí jedno kousnutí od klíštěte amerického, kterému se kvůli světlému flíčku na zádech přezdívá Lone star – Osamělá hvězda, a u člověka se může objevit alergie na červené maso a v některých případech i na mléčné výrobky. Jak varovalo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) počet lidí, kteří touto alergií trpí, v posledních letech prudce stoupá.

Za alergii může přehnaná imunitní reakce na sacharid alfa-gal. Ten je přítomen v těle všech savců včetně člověka. Když se však po kousnutí klíštětem dostane alfa-gal do lidského těla, rozvine se proti němu alergická reakce. Lidé tak nemohou jíst maso savců, naopak drůbež či ryby jim nevadí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.