Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nakažlivější a závažnější, tvrdí vědci o variantě BA.2. Příbuznost s omikronem zpochybňují

Autor: Darina Jíchová - 
19. února 2022
05:40

Když se v listopadu loňského roku objevila varianta covidu-19 omikron, zastavila zpomalování pandemie a mnohé země přinutila znovu přistoupit k restrikcím. Zpřísňovalo se i v Česku, naštěstí nedošlo k dalšímu lockdownu. Jak u koronavirů bývá zvykem, virus dál mutoval. Subvarianta omikronu s označením BA.2 se stala předmětem zkoumání japonských vědců, podle nich se šíří rychleji, je tedy nakažlivější, a nejen to, způsobuje zřejmě i závažnější průběh nemoci, uvedla stanice CNN. V Evropě je varianta známá jako skandinávská mutace.

Vědci z Tokijské univerzity své závěry publikovali tento týden na webu bioRxiv, jejich studie čeká na recenze dalších odborníků. Tokijští experti se zabývali „vzdáleným bratrancem“ omikronu, neboli jeho nenápadnou či zákeřnou subvariantou, jak se také viru BA.2 přezdívá v tisku. Podle Japonců je nebezpečnější a nakažlivější, a dokonce schopná „obejít zbraně, které máme proti covidu,“ shodují se vědci.

Těžší průběh nemoci než u delty

Experti rovněž naznačili, že by subvarianta mohla způsobovat závažnější průběh nemoci, než jaký byl u omikronu či delty. Stejně jako omikron se rychle komunitně šíří a je schopná překonat imunitu vytvořenou vakcinací – omikron zahájil vlnu přeočkování, kdy země urychleně administrovaly třetí a někde i čtvrté dávky očkování. BA.2 je rezistentní i proti monoklonálním látkám sotrovimab, které se v současnosti používají na léčbu omikronu.

„Z lidské perspektivy to opravdu může být horší virus než BA.1 a může být nakažlivější a způsobit horší průběh nemoci,“ připustil mikrobiolog Daniel Rhoads z Clevelandu, americký expert se na studii nepodílel, pouze ji revidoval. Připomněl, že subvarianta BA.2 je v porovnání s původním virem z Wu-chanu vysoce zmutovaná a pozměněná. „Tato subvarianta obsahuje tolik genetických změn, že je nejen odlišná od omikronu, ale naprosto jiná než formy alfa, beta, gamma a delta, ty si na víc byly navzájem více podobné než BA.1 a BA.2,“ podotkli experti.

Tokijský virolog Kei Sato, který výzkum vedl, dokonce tvrdí, že tato distinkce mezi omikronem a BA.2 je tak obrovská, že by BA.2 neměla být považována za jeho subvariantu. „Tuto verzi covidu-19 je třeba hlouběji sledovat,“ vyzval. „Jak jste asi slyšeli, BA.2 se říká nenápadná nebo zákeřná varianta, to proto, že se neobjevuje na PCR testech,“ dodal Sato, v Evropě je virus známý jako skandinávská varianta koronaviru dominující v severských zemích. Dánsko a Švédsko ji spojují s importem z Indie.

Měla by BA.2 dostat vlastní písmenko?

Stejně jako Sato, také český Státní zdravotní ústav (SZÚ) už na konci ledna uvedl, že z fylogenetického hlediska jde s největší pravděpodobností o variantu nepříbuznou s omikronem. Sato dodal, že k identifikaci tohoto druhu musí laboratoře udělat „extra krok navíc“. „Zavedení metody detekce BA.2 je první věc, kterou musí země udělat. BA.2 by klidně mohla dostat vlastní písmeno řecké alfabety,“ prohlásil Sato. S tím souhlasí i americká viroložka Deborah Fullerová, která podobně jako Rhoads revidovala japonskou studii.

BA.2 byla zaznamenána v 74 zemí světa, registrovalo ji také 47 amerických států, podle nejnovějších dat je o 30 až 50 procent nakažlivější než omikron. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že momentálně mají tuto subvariantu 4 procenta všech nakažených. Oproti tomu nejméně 10 zemí oznámilo, že u nich je to dominantní forma covidu-19, mezi nimi je například Bangladéš, Brunej, Čína, Dánsko, Guam, Indie, Černá Hora, Nepál, Pákistán nebo Filipíny, potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Nicméně existuje spousta různorodých zpráv a tvrzení o závažnosti BA.2, počty hospitalizovaných klesají i v některých zemích, kde se tato forma šíří, oproti tomu Dánsko zaznamenalo nárůst, jak hospitalizovaných osob, tak úmrtí, dodává WHO.

Z japonské studie Fullerová vyzvedla fakt, že podle výzkumů mají lidé, kteří v nedávné době prodělali omikron, vysoký počet protilátek, který jim poskytuje obranu i proti BA.2, a to obzvláště jestli k tomu byli navíc i očkovaní. „I kdyby tedy BA.2 byla nakažlivější a více patogenní než omikron, nemusí nutně způsobit devastující covidovou vlnu,“ objasnila viroložka.

Roušky sundat až za finišem

„Jedna z věcí, na kterou musíme myslet, je, že pokud se objeví nové varianty, které se zdají být nebezpečnější, než ty předchozí, nemusí to vždy znamenat novou vlnu pandemie,“ poznamenala Fullerová s tím, že závisí také na hostiteli. „Je přirozené, že viry mutují, zároveň se také vyvíjí a přizpůsobuje lidský imunitní systém. Právě teď soutěžíme s virem, je klíčovou otázkou, kdo nyní zrovna vede,“ komentovala.

Fullerová pro CNN také zdůraznila, že zastává názor, že opatření nošení roušek by mělo zůstat. „Berte to takhle, do cíle našeho závodu nám ještě pár metrů chybí, roušky bychom měli sundat až za cílovou páskou. Odkládat roušky teď není dobrý nápad. Naše imunita na tom musí být dobře, musí být lepší a silnější než virus, na tom bodu ještě nejsme a dostaneme se tam za pomoci roušek,“ uzavřela expertka.

Video  Blesk Podcast: Česko vyhazuje prošlé vakcíny proti covidu. Mohlo by je darovat  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

rodriges ( 19. února 2022 06:35 )

50 rodin, genotypy 50 SNP pro vzorky DNA, genotypy z 3000 případů rakoviny žaludku a 3000 kontrolních testů.
Na závěr připomeňme, že osmá kapitola Římského statutu Mezinárodního trestního soudu výslovně definuje biologické experimenty jako válečný zločin. Spojené státy však bohužel nejsou smluvní stranou této mezinárodní dohody, a proto nemohou být stíhány za jmenované válečné zločiny…

rodriges ( 19. února 2022 06:34 )

2014 investovaly USA 820 milionů dolarů do syntetické biologie. Většina těchto investic pochází z rozpočtu ministerstva obrany. Výzkum je převážně přísně tajný. Zpráva amerického letectva „Biotechnology: Genetically Engineered Pathogens (Biotechnologie: geneticky modifikované patogeny) však poskytuje určitý vhled do některých vědeckých prací vojenských vědců. Studovali pět skupin geneticky upravených patogenů, které by mohly být použity jako biologické zbraně. Jedná se o „duální“ biologické zbraně (smrtící kombinace dvou virů) a zahrnují v sobě nemoci, které mění hostitele (ze zvířat „skáčou“ na člověka, např. virus ebola), a skryté viry, tzv. designerské nemoci. Designérské nemoci jsou určeny k útoku na určitou etnickou skupinu nebo genotyp lidí a měly by být použity jako etnické biologické zbraně.

Cíl útoku: Rusko a Čína

Etnické biologické zbraně (biogenetické zbraně) jsou tedy zbraně, které útočí převážně na určité etnické skupiny nebo genotypy. Ačkoli oficiální vývoj takových zbraní nebyl nikdy veřejně potvrzen, dokumenty dokazují, že Američané získávají biologický materiál od přesně vymezených etnických skupin, konkrétně od Rusů a Číňanů.
Americké letectvo odebírá speciálně ruské vzorky RNA z tkáně dutin, informace o tom byly zveřejněny ve státním registru veřejných zakázek. (Masový a nekontrolovaný odběr vzorků umožňují současné PCR testy – pozn. PP). Podle informací ze stejného vládního registru veřejných zakázek Spojené státy shromažďují biologický materiál také od zdravých a nemocných pacientů s rakovinou v Číně. Americký Národní onkologický ústav podle toho shromáždil biologický materiál od 300 Číňanů ze tří konkrétních čínských provincií.
Čínský biologický materiál, který zahrnuje sliny a rakovinné tkáně, je shromažďován a studován v rámci řady amerických federálních projektů.
V americkém federálním registru byly zveřejněny údaje o následujících nákupech čínských vzorků biomateriálu: vzorky genotypů DNA, tkáňové bloky rakoviny prsu, vzorky slin z

rodriges ( 19. února 2022 06:33 )

Sciences Test Facility (LSTF). Testovací zařízení Life Sciences vytváří a koncentruje bakterie v tzv. fermentoru o objemu až 1 500 litrů.
V další laboratoři se hotový biologický materiál suší a rozmělňuje. Ve speciálních komorách se pak provádějí aerosolové testy s bioaktivními látkami.
Dokumenty ukazují, že americká armáda vyrábí, přechovává a testuje aerosol nejsmrtelnějšího dosud známého toxinu – botulotoxinu. V roce 2014 zakoupilo ministerstvo armády 100 mg botulotoxinu pro testování na cvičišti Dugway. Podle armádních dokumentů mohou být biologické útočné látky namontovány na vozidle nebo nošeny na zádech jako batoh s možností použití pumpy pro větší účinnost rozprašování. Tyto spreje se rozprašují v dávkách od 50 do 500 ml bioaerosolu za minutu z 12litrových nádob…
Americká armáda v minulosti testovala bakteriologické zbraně v terénu – v letech 1949-1968 bylo provedeno 27 testů, některé z nich na veřejných místech.
Agentura DTRA, která řídí vojenský program ve Středisku Lugara v Gruzii, je podezřelá z incidentu, který se stal v Čečensku na jaře roku 2017. Bdělí místní obyvatelé nahlásili, že podél ruských hranic s Gruzií dron rozprašuje bílý prášek. Mimochodem, gruzínská pohraniční policie se z nějakého důvodu k incidentu nevyjádřila…

Genetické inženýrství Pentagonu

V roce 2020 Pentagon investoval 65 milionů dolarů do genetického inženýrství. Geneticky modifikované viry jsou přítomny v tkáních geneticky modifikovaného hmyzu. Agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) uzavřela v rámci programu „Bezpečné geny“ smlouvy se sedmi společnostmi vyrábějícími insekticidy. Genetické úpravy se provádějí pomocí nové technologie CRISPR-Cas9.
Kromě genetického inženýrství u hmyzu a virů provádí Pentagon ilegální pokusy na změně genetického kódu u lidí. Agentura DARPA se snaží vložit do lidské buňky nový 47. umělý chromozom. Tento chromozom ponese nové geny, které budou použity ke genetické modifikaci člověka.
Stojí za zmínku, že v letech 2008 až

rodriges ( 19. února 2022 06:31 )

Metabiota Inc. zase získala 18,4 milionu dolarů v rámci programu DTRA v Gruzii a na Ukrajině. Společnost obdržela dalších 3,1 milionu dolarů (2012-2015) na práci v Sieře Leone, jedné ze zemí nejvíce postižených nákazou virem ebola.
SSRI však zůstává hlavním subdodavatelem ukrajinského programu od roku 2008 a od roku 2001 je subdodavatelem pro vojenský výzkum antraxu. Hlavním dodavatelem Pentagonu je společnost Advanced Biosystems. Mimochodem, za deset let (2006-2016) zaplatil SSRI 1,28 milionu dolarů za lobbování za své zájmy v Kongresu, na ministerstvu zahraničí a na ministerstvu obrany USA.
V roce 2016 bylo na Ukrajině zaznamenáno 115 případů botulismu, z toho 12 smrtelných. V následujícím roce potvrdilo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví 90 nových případů, z nichž osm bylo úmrtí na otravu botulotoxinem, jedním z nejjedovatějších biologických toxinů. Botulismus je vzácné a velmi nebezpečné onemocnění způsobené toxinem izolovaným z bakterie Clostridium botulinum. Jeden gram toxinu zabije až milion lidí. Otrava jím způsobuje ochrnutí svalů, selhání dýchání a nakonec smrt, pokud není okamžitě k dispozici lékařská pomoc. Šíří se aerosolem nebo kontaminovanými potravinami a vodou…

Výroba biologických zbraní v USA

Podle zprávy Pentagonu byly botulotoxin, antrax, brucelóza a tularémie prověřeny jako biologické zbraně americké armády… Přestože byl bioprogram oficiálně ukončen v roce 1969, americké vojenské dokumenty dokazují, že stejné nebezpečné experimenty pokračují dodnes.
Americká armáda vyrábí bioaktivní látky ve speciálním vojenském zařízení divize Dugway v Utahu od roku 2012. Toto testovací pracoviště podléhá Velitelství pro testování a vyhodnocování Ministerstva obrany USA. Za výrobu bioaktivních látek je zodpovědná samostatná jednotka s honosným názvem „Division of Life Sciences“ (Divize vědy o životě). Podle vojenské zprávy vědci z této jednotky vyrábějí a testují aerosoly s biologickými látkami ve speciálním testovacím zařízení Lothar Saloman Life S

rodriges ( 19. února 2022 06:30 )

pandemii prasečí chřipky.
V lednu 2018 bylo v Nikolajevu hospitalizováno 37 lidí. Místní policie vyšetřovala „nákazu virem lidského imunodeficitu a dalšími neselektivními chorobami“. Před třemi lety se v jiném ukrajinském městě nakazilo více než sto lidí cholerou. Obě epidemie byly pravděpodobně způsobeny kontaminovanou pitnou vodou. V létě 2017 bylo v Záporoží hospitalizováno šedesát lidí s hepatitidou A. Podle oficiálních zpráv ukrajinských zdravotníků zůstává příčina infekce nejasná.
V Oděské oblasti bylo v červnu 2017 hospitalizováno 19 dětí – obyvatel dětského domova – kvůli infekčnímu onemocnění. V listopadu téhož roku bylo v Charkově hlášeno 29 případů žloutenky typu A. Virus byl izolován v kontaminované pitné vodě.
Ještě v roce 2011 se na Ukrajině nakazilo cholerou 33 lidí. Epidemie se opakovala v roce 2014, kdy byla nebezpečná nemoc diagnostikována u více než 800 Ukrajinců. V roce 2015 bylo v Nikolajevu zaznamenáno více než sto nových případů cholery…
Mimochodem, mimo pozornost veřejnosti zůstala skutečnost, že v roce 2014 zasáhl Moskvu nový a mimořádně nebezpečný kmen cholery (Vibrio cholera) se stejnou genetickou strukturou jako na Ukrajině. Genetické testy potvrdily, že kmen izolovaný v ruském hlavním městě je stejný jako patogen na sousední Ukrajině.

Vojenský výzkum na Ukrajině

Mezitím jedna z amerických společností působících na Ukrajině – Jižní vědeckovýzkumný institut (SSRI – Southern Scientific Research Institute) – provádí výzkum týkající se cholery a také chřipky a ziky, což jsou podle Pentagonu nemoci „vojenského významu“.
Na Ukrajině působí další dvě americké biologické společnosti – Black & Veatch a Metabiota. Společnost Black & Veatch podepsala s agenturou DTRA smlouvu v hodnotě 198,7 milionu dolarů na zřízení a vybavení biologických pracovišť na Ukrajině (dvě pětileté smlouvy v letech 2008 a 2012 v celkové hodnotě 128,5 milionu dolarů) a dále v Arménii, Ázerbájdžánu, Kamerunu, Etiopii, Německu, Thajsku a Vietnamu.
Společnost Metab

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa