Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Je omikron konec pandemie? Experti zmínili dva možné scénáře. „Zbraň proti covidu už máme“

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2022
05:00

Ještě na podzim 2021 to vypadalo, že se pandemie covidu-19 blíží ke svému konci, pak ale byla objevená mutace viru omikron a mnoho zemí se s rostoucími počty nakažených vrátilo k restrikcím. Koronavirus svírá svět už 25 měsíců, nicméně specialisté na infekční nemoci tvrdí, že konec pandemie je konečně v dohlednu. Je omikron poslední vlnou pandemie? Přinese rok 2022 její konec?

Stanice CNN vyzpovídala několik odborníků o tom, jak bude pokračovat pandemie a zda je omikron její finální fáze. „Myslím, že pokud budeme správně postupovat, covid nebude v roce 2022 dominovat tolik našim životům,“ uvedl Tom Frieden, který za vlády exprezidenta Baracka Obamy šéfoval Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a nyní stojí v čele organizace Resolve to Save Lives. „S jistotou nemůžeme říct, co bude dál, protože to nevíme,“ zdůraznila epidemioložka Yvonne Maldonadová.

Expertka: Omikron nikdo nečekal

„Máme modely a postupy z předchozích pandemií, ale vzhledem k tomu, že se znenadání objevila vysoce infekční varianta omikron, jsou naše odhady trochu mlhavé. Popravdě nikdo z nás už něco jako omikron nečekal,“ připustila Maldonadová. „Ano, byly tady jisté náznaky, ale opravdu jsme nečekali to, co se stalo a děje,“ podotkla odbornice. Omikron skutečně „nadělal paseku“ a rychle se stal dominantní variantou v Evropě i ve Spojených státech.

V některých amerických státech musela v nemocnicích vypomáhat Národní garda, protože zdravotníci se nakazili omikronem. I tak experti doufají, že se situace bude vyvíjet stejně jako v Jihoafrické republice, kde byl v listopadu 2021 omikron objeven. „V JAR případů rapidně přibylo a pak zase rychle opadly, něco obdobného jsme viděli i ve Velké Británii a společně s dalšími experty se domníváme, že tak se to bude vyvíjet všude,“ dodala Maldonadová.

Očkování dětí proti koronavirus v USA Očkování dětí proti koronavirus v USA | Reuters

Optimistické vyhlídky na jaro

„Pořád to bude drsné,“ varoval vakcinolog John Swartzberg. „Teprve tak v polovině února můžeme předpokládat úbytek případů a zlepšení situace,“ vysvětlil. Pokud se to tak skutečně bude vyvíjet, odborníci jsou toho názoru, že po omikronu bude následovat „tiché období“. Podle Swartzberga pak od března přes celé jaro a léto bude mít pandemie stejný průběh jako loni. „Uvidíme minimum případů, mezi lidmi bude panovat optimismus, lidé se budou moct víc vrátit do normálního chodu. Myslím, že v květnu a v červnu bude situace hodně pozitivní,“ objasnil vakcinolog.

Swartzbergův optimismus pramení z faktu, že mezi populací je větší imunita než při předchozích vlnách a to díky vakcinaci a následnému přeočkování. „Obecně řečeno je míra imunity dalekosáhle větší než u předchozích variant, a to nám nepomáhá zvládat jen omikron, ale i deltu,“ vypověděl Swartzberg s tím, že hodně bude záviset i na vznikajících lécích na covid-19.

Příští varianta covidu-19

„Covid-19 jako takový nikdy plně nezmizí, téměř s naprostou jistotou můžeme očekávat epidemii další varianty,“ souhlasila Maldonadová. „Další nová varianta může být stejně infekční jako omikron, možná bude ještě horší. Může mít horší průběh a těžké příznaky, nebo taky žádné. To je to, my nevíme,“ Maldonadová si úplně netroufá předpovídat, co bude dál.

„Virová mutace může být graduální, to jsme viděli u variant alfa a beta, nebo skoková jako delta a omikron. Co bude dál?“ připojil se sanfranciský epidemiolog George Rutherford. Španělská chřipka, tedy virus H1N1, byl v roce 1918 nový druh chřipky, způsobil pandemii a zabil kolem 50 milionů lidí. Pandemie eventuálně skončila, ale virus je tu dodnes. „Jedná se o praprapraprapředka chřipkových virů, se kterými se setkáváme každý rok. Od roku 1918 už mnohokrát základní virus zmutoval, základ je ale stejný. Je možné, že u koronaviru to tak bude stejně,“ objasnila Maldonadová.

„Podle CDC každoročně na chřipku zemře 35 tisíc lidí. Zaznamená se epidemie a jde se dál,“ řekl Swartzberg, on konkrétně se domnívá, že tento postup se dál uplatňovat nebude a všechny virové epidemie se budou více sledovat. Maldonadová si myslí, že pokud by se covid-19 choval po konci pandemie jako H1N1, byl by to nejlepší možný scénář.

Doktoři se starají o pacienta s koronavirem. (9. 1. 2022) Doktoři se starají o pacienta s koronavirem. (9. 1. 2022) | Reuters

Co je nejčernější scénář?

Nejhorší scénář by byl, kdyby se objevila mutace covidu-19, která je zcela rezistentní proti existujícím vakcínám a současné léčbě. „Ale to je také méně pravděpodobný scénář,“ ujistila epidemioložka. Přední americký epidemiolog a poradce Bílého domu Anthony Fauci souhlasí s tím, že on a jeho kolegové nemohou lidem poskytnout přesný popis toho, jak se pandemie bude dál vyvíjet.

„Můžeme doufat v to nejlepší, ale zároveň musíme být připraveni na nejhorší,“ vzkázal Fauci. „USA mají prostředky na to, jak omezit působení mutací a rychle ukončit pandemii,“ domnívá se Panagis Galiatsatos z Univerzity Johna Hopkinse (JHU).

Odborník: Zbraň proti covidu už máme

„Nemyslím si, že je třeba nějakých vědeckých průlomů, víme, jak zastavit covid – vakcínou,“ vypověděl Galiatsatos. „Pomáhají také roušky a testování,“ dodal. „Máme v arzenálu zbraně – hlavně vakcíny – jak z covidu udělat záležitost běžné rýmy,“ prohlásil Galiatsatos, na závěr si postěžoval na zdráhavost Američanů nechat se plně očkovat. 

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jarby ( 31. ledna 2022 19:01 )

Zbraň už máme 🤣🤣 To snad ti "vědci " nemyslí vážně. Zbraň jako fík.

lepabrena ( 25. ledna 2022 12:28 )

Dědečkovi a babičce snad pomohli-nepíší ale, jaké měli děda s babičkou personální a finanční zázemí. Nepsali tam náhodou o léčbě prezidenta Zemana? Jinak- pokud jste běžný pacoš i v Praze- tak se na Vás doktor vykašle i když jste rizikový pacient a teoreticky byste měli právo na monoklonální látky- protože se Covid projeví na testech až tehdy, když se už tyto látky nedají nasadit. Antivirotika dávají jen v nemocnicích, když už je většinou též pozdě. Pokud jste mladý a naprosto zdravý, přežijete Covid ve zdraví. Pokud ne, máte smůlu. A očkování na tom nic nezmění. Nyní jsem se dozvěděla, že známá překonala třetí Covid-pokaždé jinou variantu a to má všechny 3 očkování. Překonala, ale následky má. Další Covid už nepřekoná.

maxpax ( 24. ledna 2022 09:42 )

Také žasnu. Jen chybí informace, kde takového lékaře babička s dědečkem našli

rosicak ( 24. ledna 2022 08:41 )

Léky na vše. Jen ne na HLOUPOST !!!

rosicak ( 24. ledna 2022 08:40 )

Dva možné scénáře: 1) konec pandemie bude a 2) konec pandemie nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa