Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolest a únava po očkování? Ze 76 % není reálná. Lidé se víc sledují, vysvětluje Chlíbek

Autor: K. Beránková - 
22. ledna 2022
05:00

Cítili jste po očkování proti covidu bolest v místě vpichu? Způsobila ji vakcína. Pokud jste si ale přišli unavení a rozbolela vás hlava či klouby, mohla to být jen reakce vašeho těla na podvědomý strach z nežádoucích účinků. Až tři čtvrtiny podle vědců nemusí být skutečné.

Vakcíny proti covidu jsou pod extrémním drobnohledem. Výzkumný tým z Harvardovy univerzity analyzoval 12 studií, které porovnávaly hlášené vedlejší účinky vakcín, s těmi, které oznámili jen lidé, kteří dostali pouhé placebo, tedy neúčinnou a neškodnou látku.

„Až 35 procent příjemců placeba hlásilo nežádoucí účinky typu bolest hlavy, únavu nebo nevolnost po podání první dávky a 32 procent po druhé,“ uvedli autoři studie. Zároveň si 16 procent stěžovalo na bolest v místě vpichu. Ve skupině, která dostala skutečnou vakcínu, pak nějaké obtíže hlásilo 46 procent lidí, na bolest v místě vpichu si stěžovalo 66 procent. Podle odhadu vědců tak až 76 procent všech hlášených nežádoucích účinků s vakcínou nesouvisí. 

Jde jen o pocity

Výsledky nejsou podle předního českého odborníka na vakcíny profesora Romana Chlíbka překvapivé.

„Běžně je pozorujeme i u jiných vakcín. Lidé vědí, že by se mohlo něco stát, a více se sledují,“ vysvětluje vakcinolog. Dokonce už prý četl studie k jiným očkovacím látkám, kdy bolest v místě vpichu hlásili častěji lidé ze skupiny, která dostala pouhé placebo, zatímco ti, kteří dostali skutečnou vakcínu, si stěžovali podstatně méně. Proto je hlášení subjektivních problémů, nežádoucích účinků, které pociťujeme a nelze je změřit, jako jsou únava nebo bolest, po očkování poměrně nespolehlivé.

„Tento typ nežádoucích účinků vakcín se pozná právě ve srovnání skupin, které dostaly účinnou látku, s těmi, kdo ji nedostali,“ vysvětluje Chlíbek. Pokud tedy některé subjektivní nežádoucí účinky významně častěji hlásí lidé, kteří skutečně dostali vakcínu, je zřejmé, že s ní doopravdy souvisí.

V případě vakcín proti covidu je to třeba právě bolest v místě vpichu, kterou pociťovalo 66 procent lidí. I ji ale vnímalo také 16 procent ze skupiny, jíž byl podán jen fyziologický roztok, který v těle nijak nereaguje. Proto lze předpokládat, že někteří z 66 procent stěžujících si na bolest po vakcíně by ji pocítili, i kdyby dostali jen placebo.

Video  Povinné očkování v ČR nebude: Vláda ho odmítla a změnila pandemický zákon  - ČTK
Video se připravuje ...

laskava ( 22. ledna 2022 17:39 )

Tohle je názor buď totálního naivky nebo totálního blba.

kdoasi ( 22. ledna 2022 17:06 )

Už to fakt musím napsat: ty jsi buď těžkej provokatér nebo obrovský vemeno👎👎

Modrokocicicajovna ( 22. ledna 2022 16:12 )

To je další vymyvarna. Tak lidé, kteří se po očkování cítí špatně, ochrnou nebo oslepnou tak si to vsugerovali, protože slyšeli, že jim potom bude špatně. To snad fakt už nemyslíte vážně? Děláte si z lidí prr.

radimf ( 22. ledna 2022 15:21 )

Mě by zajímalo jak lidé simuluJi mrtvice, myokarditidy, infarkty, embolky a úmrtí?

rodriges ( 22. ledna 2022 15:08 )

Očkovanci, na sobě začnou brzy pociťovat následující změny: Prvním příznakem budou velmi časté chřipky, virózy, teploty, bolesti hlavy, migrény, vyrážky, pořád dokola. Dříve to neměli. Co to je? Je to příznak selhání imunitního systému, který znají pacienti s HIV.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa