Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Protesty v Česku i ve světě: Křik, dým i nacistická hesla. Sobota patřila odpůrcům očkování

Aktualizováno -
8. ledna 2022
21:53
Autor: ČTK, for - 
8. ledna 2022
18:45

V několika českých městech v sobotu odpoledne demonstrovali odpůrci povinného očkování proti covidu-19. Zřejmě nejvíce se jich sešlo v Brně, jehož centrem prošel průvod asi 2000 protestujících. V Ústí nad Labem, Olomouci a Karlových Varech byla účast na akcích svolaných iniciativou Chcípl PES nižší. Policie upozorňovala účastníky protestů, aby dodržovali opatření proti šíření koronaviru, jinak se akce obešly bez incidentů. Demonstrace dnes probíhaly i ve světě. Odpůrci opatření a povinného očkování vyšli do ulic i ve Francii, v Rakousku či třeba v Libanonu. 

Vyhlášku o povinném očkování lidí starších 60 let a vybraných profesních skupin připravila ještě bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), má platit od března. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování minimálně pro seniory, o novele vyhlášky má vláda podle Fialy rozhodovat do poloviny února.

V centru Olomouce se podle policejního mluvčího Libora Hejtmana sešlo na protestu přibližně 500 lidí. Z Horního náměstí se vydali na pochod městem, který ukončili opět na Horním náměstí. „Akce se obešla bez narušení veřejného pořádku nebo porušení vládních nařízení,“ řekl ČTK Hejtman.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Více než stovka lidí s českými vlajkami a transparenty se sešla také na náměstí v centru Ústí nad Labem. Na pódiu vystoupilo několik řečníků, mezi nimi i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. „Nenecháme se omezovat na svých právech. Už dva roky jsme svědky nejrůznějších nařízení, vyhlášek, lockdownů, to je neuvěřitelný psychický teror,“ uvedl Vandas.

Na demonstraci přišel mimo jiné i příslušník ústecké policie David Pejřil. „Jsem tu za všechny příslušníky ozbrojených složek v rámci Deklarace členů Integrovaného záchranného systému (IZS). Demonstrujeme za zrušení vyhlášky, která příslušníky IZS a další ozbrojené složky nutí k povinnému očkování,“ řekl ČTK. Uvedl, že očkování jako takové neodmítá, ale nesouhlasí s povinným očkováním proti covidu, které by podle něj mělo být založeno na dobrovolnosti.

Pokud by vyhláška o povinném očkování začala platit, sám Pejřil by od policie neodešel. „Samozřejmě bych počkal, až bych dostal výpověď, a bránil bych se všemi zákonnými prostředky,“ uvedl a dodal:„Chceme, aby vyhláška byla v celém rozsahu zrušena.“ Po více než hodině se demonstranti za doprovodu policie vydali na zhruba hodinový pochod městem.

Průvod odpůrců povinného očkování proti koronaviru prošel také Karlovými Vary, kde se na něj sešlo před hlavní poštou ve Smetanových sadech několik stovek lidí. Průměrný věk účastníků byl kolem 40 let, mladých lidí bylo na protestu málo a většina účastníků tvrdila, že nejsou odpůrci očkování proti koronaviru, ale nesouhlasí s povinností vakcinace.

Stejně jako v ostatních městěch, kde se protestní akce uskutečnily, i karlovarská byla podle policie bez problémů. „K žádným problémům nedošlo,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Výzvy policie dav překřičel

V Brně policie na trase pochodu asi 2000 odpůrců povinného očkování krátkodobě zastavovala dopravu a marně vyzývala účastníky k dodržování protikoronavirových opatření, konkrétně k dodržování rozestupů a nasazení ochrany dýchacích cest. Demonstranti tyto výzvy přehlušili hvízdáním a křikem. Jinak se akce obešla bez incidentů, které by musela policie řešit, řekl ČTK policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Koronavirus v Česku: Protesty proti opatřením a povinnému očkování (8.1.2022) Koronavirus v Česku: Protesty proti opatřením a povinnému očkování (8.1.2022) | ČTK / Kubeš Slavomír

Shromáždění v Brně začalo na Zelném trhu, kde projevům naslouchalo několik stovek lidí. Účast postupně ale rostla. Při začátku pochodu bylo na místě podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové asi 1000 lidí, následně jich ještě přibylo. Dav zaplnil například celou Rooseveltovu ulici od Moravského náměstí směrem k Malinovského náměstí a dále do Jánské ulice, přičemž zpravodaj ČTK napočítal přes 2000 lidí.

„Ruce pryč od našich dětí“

Sobotní den patřil demonstrantům i v dalších státech světa. Na 40 000 lidí dnes demonstrovalo ve Vídni proti povinnému očkování proti covidu-19, které v Rakousku začne platit 1.února. Informovala o tom agentura DPA. Tisíce odpůrců očkování či dalších opatření protestovali dnes také v některých německých městech, asi nejvíce se jich podle DPA sešlo v Hamburku.

Na 16 000 lidí přišlo podle policejních zdrojů v Hamburku na demonstraci s heslem „Ruce pryč od našich dětí“. V Německu očkují děti ve věku od pěti do 11 let od prosince - podobně jako v Česku. Větší manifestace se dnes konaly i v německých městech Magdeburg, Freiburg a Schwerin. Desítky lidí demonstrovaly proti koronavirovým opatřením také v Berlíně.

Do ulic vyšli demonstrovat lidé dnes opět také v rakouské metropoli, kde se podle policie sešlo na 40 000 protestujících. Lidé nesli rakouské vlajky a transparenty s nápisy Ne očkovací povinnosti. Situace se nakrátko vyhrotila, když policie pochod zastavila a prováděla kontroly několika lidí. Podle serveru deníku Kronen Zeitung kontrolovala údajně nebezpečné předměty u několika účastníků a několik lidí zadržela. Nasazeno bylo na demonstraci asi tisíc policistů.

Protesty probíhaly i v Libanonu, ve Francii i v Itálii, kde se v Turíně sešli demonstranté kvůli povinnému očkování pro osoby starší 50 let. V Itálii se také zpřísnila pravidla pro neočkované, kteří podle nových předpisů nebudou moci vykonávat různé činnosti včetně užívání MHD a posezení v restauracích.

Koronavirus ve Francii: Protesty proti povinnému očkování a opatřeních (8.1.2022) Koronavirus ve Francii: Protesty proti povinnému očkování a opatřeních (8.1.2022) | Reuters

Ve Francii odsoudili záměry prezidenta Emmanuela Macrona, který prohlásil, že chce naštvat lidi odmítající očkování proti covidu-19 zpřísněním restrikcí proti nim. Podle úřadů se demonstrací zúčastnilo 105.200 lidí, což bylo čtyřikrát více než při předchozích protestech 18. prosince, upozornila agentura AFP.

Macron tento týden prohlásil, že chce neočkované naštvat tím, že jim zkomplikuje život natolik, že se nakonec nechají očkovat. Dodal, že neočkovaní lidé jsou nezodpovědní a nezaslouží si, aby byli považováni za občany.

V Paříži protestující převzali Macronovou formulaci a skandovali „naštveme vás“. Jiní nesli nápisy odmítající očkovací průkazy, což byla narážka na Macronův legislativní záměr vyžadovat doklad o očkování pro vstup do míst, jako kavárny, bary a muzea, napsala agentura Reuters.

Modrokocicicajovna ( 9. ledna 2022 11:40 )

Až ti bude hořet barák nebo byt, až vykradou nebo přepadnou, co budeš dělat, kam se obrátíš na pomoc, když už nezbyde nikdo? Pomůže ti snad Fiala nebo Babiš? Nebo nějaká tečka?

Modrokocicicajovna ( 9. ledna 2022 10:46 )

Jakápak nacistická hesla?? Proč lžete??? Jsem také proti očkování, to znamená, že jsem nacista??? Už jenom ten nadpis je zavádějící, zrůdy a hyeny novinářske!

Sparow ( 9. ledna 2022 03:01 )

Jo těch zbytečných

Sparow ( 9. ledna 2022 03:00 )

Je to už trapne mam to v paži nejake ockovavani až bude účine tak se můžeme o něčem bavit

Lomikel ( 9. ledna 2022 00:45 )

Lidí je na světě moc, zemegula je přelidněná a asteroid se fláká a nepadá.
Ideální by bylo, aby většina lidí umřela na Covid.
no a kdo neumře na Covid, umře na očkovací látku.
A všichni budou spokojeni a ukojeni, planeta zachráněna...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa