Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zelená karta v mobilu místo na papíře? Policie se digitalizaci nebrání, má to ale háček

Autor: amb - 
8. ledna 2022
15:45

Musíte s sebou vozit „zelenou“ kartu o povinném ručení v autě v papírové podobě? Nebo stačí mít dokument, který je nyní ve skutečnosti jen černobílý, nahraný v mobilu? Ministerstvo financí se u řidiče, který kartu o zaplaceném pojištění odpovědnosti předložil ve svém telefonu, přiklonilo k druhému názoru. Předtím, než se začnete spoléhat jen na elektronickou verzi karty, čtěte ale raději pozorně následující řádky.

Na sklonku loňského roku zaujala řidiče zpráva, že už není nutné s sebou v autě vozit fyzickou zelenou kartu. Předcházela jí stížnost muže s iniciály Z. B. ze Středočeského kraje, který během policejní kontroly ve voze našel pouze neplatný důkaz povinného ručení. Kontaktoval proto svoji pojišťovnu a nechal si potvrzení zaslat na e-mail, který policistům následně ukázal.

Protože měl ale dokument jen v elektronické verzi namísto „papírové,“ policistka mu za to uložila pokutu 1500 korun. To si muž nenechal líbit a odvolal se. Na přestupek reagoval podle informací uvedených v rozhodnutí ministerstva financí: „Chtěl jsem předložit zelenou kartu emailem!!!“  

Elektronická zelená karta zatím spíš v individuálních případech?

„Jakkoli je nepochybné, že doba a technologie jdou kupředu, je v tomto případě dle názoru správního orgánu nutné věc posoudit tak, jak je stanovena zákonem,“ reagoval ve svém prohlášení následně správní orgán. Zákon totiž neuvádí, že zelená karta by měla být předložena výhradně v listinné podobě. Za důležitější je považovaný účel předložení, a to nechat dotyčného policistu jednoduše ověřit, jestliže má řidič sjednané pojištění odpovědnosti. Z. B. tedy spor o elektronické podobě zelené karty vyhrál, ministerstvo financí mu dalo za pravdu.

Lze tedy shrnout, že povinnost předložit zelenou kartu podle § 17 odst. 1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je splněna i tehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu,“ uvádí se v rozhodnutí správního orgánu. Zároveň šlo ale o individuální rozhodnutí. Přestože v případném sporu o podobě zelené karty byste pravděpodobně vyhráli, policie nevydala jasné vyjádření, že jim automaticky stačí předložit zelenou kartu přes telefon. Co na to ministerstvo financí?

Úřední ping-ping

„Ministerstvo financí rozhodovalo v individuálním případu a v přezkumném řízení rozhodlo, že je možné předložit zelenou kartu na displeji telefonu. Zrušili jsme tak předchozí rozhodnutí nižších správních orgánů. O tom, jak toto rozhodnutí promítnout do metodiky a především do reálných postupů v praxi aktivně jednáme s Policií ČR,“ uvedl pro Blesk zprávy tiskový mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

„Principiálně Policie ČR nemá žádný problém s digitalizací, nicméně je nutné respektovat platnou legislativu,“ uvedl Blesku tiskový mluvčí policejního prezidia David Schön. Zároveň dodal, že tuto problematiku policie stále komunikuje. „Oslovili jsme příslušné ministerstvo a čekáme na stanovisko v této konkrétní věci,“ dodal.

Nenechte policisty čekat, mohli byste dostat pokutu

Stále se tak doporučuje listinná podoba zelené karty, a to i z důvodu případného vybití telefonu nebo výletu za hranice. „Při cestách do zahraničí je stále potřeba mít kartu v tištěné podobě,“ uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová pro Deník. Přesto pojišťovny, jako je Allianz či Pillow a další, nabízí uložení zelené karty přímo do svých mobilních aplikací.

Lhůta pro předložení zelené karty se navíc pohybuje v řádu minut. Pokud u sebe řidič zelenou kartu nemá, tak sice může zkusit kontaktovat svého pojistitele s žádostí o elektronické zaslání, čas má ale vymezený trpělivostí dotyčného policisty. Ten nemá povinnost čekat na předložení dlouhé minuty. Ještě spornější může být dodatečné ověření zelené karty.

Správní orgán v rozhodnutí o elektronické zelené kartě u pana Z. B. připustil domněnku, že pokud bude elektronická zelená karta, mohlo by být možné předložit v elektronické podobě i řidičský průkaz. To je ale zatím problematické, protože jak uvedl sám obviněný, zelená karta není na rozdíl od řidičského průkazu veřejnou listinou.

Video  Co má být součástí povinné výbavy v roce 2022?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi