Prázdné hotely i pláže: Mallorca má, co chtěla. Bojovala proti turistům a teď se diví, kde jsou
Na Mallorce se v posledních letech zvedl odpor k masové turistice. Se snižující se návštěvností ostrovních letovisek jdou však ruku v ruce nižší výdělky pro místní podniky.
Pouhých třicet minut od města Palma de Mallorca, na druhé straně tunelu a orámované pohořím Tramuntana, leží údolí Sóller, známé také jako Údolí pomerančů. Místo oblíbené u turistů po celá desetiletí.
Kouzlo vesnice je téměř nepopsatelné. Mezi olivovými háji a citrusovými plantážemi se nachází horský svah a vrchol Puig Major, nejvyšší hory Mallorky. To vše doplňuje malebná mallorská vesnička. O několik kilometrů dále se Středozemní moře setkává s Puerto Sóller, které zve návštěvníky k relaxaci podél okouzlující pobřežní promenády lemované četnými restauracemi a bary.
Po celá desetiletí byla tato oblast centrem cestovnímu ruchu. Turisté i místní si užívali nezapomenutelná léta. Po pandemii se však situace změnila. Sóller se nedávno dostal na titulní stránky místního tisku ze všech špatných důvodů: masová turistika, závratné nájmy, nedostatek bytů a neustálý dopravní chaos vyvolaly v posledních dvou letech silné protesty obyvatel. Mnoho turistů se nyní zdá být unavených z toho, že jsou ze všeho obviňováni. Už se necítí vítáni, píše plátek Majorca Daily Bulletin.
Důsledkem jsou prázdné terasy restaurací, méně hotelových rezervací a pokles příjmů lokálních podniků. To vede ke ztrátě pracovních míst v hlavní sezóně a nuceným propouštěním zaměstnanců v červenci.
Atmosféra na místě je komplikovaná, emoce smíšené. Zatímco mnoho obyvatel si nadále stěžuje na vysoký počet turistů, jiní si nejsou jisti, jak se uživí. „Vyděsili jsme turisty,“ říká německý majitel venkovského hotelu v Sólleru. „Nechtěl bych trávit dovolenou na místě, kde se necítím vítán,“ dodal. Nejvíce však trpí restaurace. „Kromě víkendů nebo deštivých dnů se tu toho moc neděje; jen čekáme a takhle je to od května,“ vysvětluje číšník restaurace v Puerto Sóller, která je obvykle plná.
K neveselé situaci přispívá i geopolitická nestabilita a rostoucí ceny. „Musí existovat střední cesta mezi masovou turistikou a prázdnými restauracemi. Před pandemií to bylo jiné. Lidé byli zaneprázdněni, ale stále mohli dýchat – a hlavně si dovolit ubytování. Chceme jen, aby se věci vrátily do starých kolejí a aby náš Sóller nebyl úplně zaplaven masovou turistikou,“ uvedl jeden z místních obyvatel.
Kéž by se toto podařilo i v Chorvatsku...