Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tripartita řešila covidová opatření i platy: Zaměstnavatelé nečekaně chválí vládu

Aktualizováno -
18. ledna 2022
18:21
Autor: ČTK, Mii - 
18. ledna 2022
10:16

Tripartita se v úterý sešla poprvé po nástupu nové vlády. Zástupci kabinetu Petra Fialy (ODS), odborů a zaměstnavatelů spolu jednali o epidemické situaci, především testování a případných dalších opatřeních. Vedle covidové agendy se řešila i Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal).

„Ministerstvo zdravotnictví ukázalo některá data (…) můžeme konstatovat, že se naplňují prognózy,“ řekl Fiala o covidové části, kterou tripartita řešila. „Bavili jsme se o průběhu testování a jeho dopadech na zaměstnance,“ pokračoval. 

Před týdnem se zkrátila karanténa na pět dní. V pondělí začalo pravidelné testování ve firmách. „Jsem rád, že někdo konečně ocenil zodpovědný přístup k testování ve firmách,“ navázal prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Otázku povinného očkování bude vláda řešit zítra. Nebudu komentovat.“ Později ale řekl, že se mu zaměstnavatelé nebrání: „Pomůže to zemi. Každý očkovaný člověk se třemi dávkami je přínosem pro zkrácení omikronu.“ 

Povinné očkování nařizuje vyhláška, kterou před svým odchodem schválila minulá vláda ANO a ČSSD. Podle předpisu by lidé nad 60 let a vybraní pracovníci museli mít ukončené očkování od 1. března. Fialův kabinet chtěl původně o vyhlášce rozhodnout do poloviny února.

„Rozhodli jsme se to zrychlit, aby lidé měli jistotu,“ sdělil premiér. Poznamenal, že povinné očkování má obecně „spoustu sociálních, legislativních a dalších důsledků“, které je nutné předem vždy promyslet. Podrobnosti k případnému nastavení povinnosti nechtěl před jednáním kabinetu říct.

Podle Fialy zatím nelze z prvních dvou dnů testování ve firmách dělat větší závěry, ale i díky testování ve školách vidíme, že varianta omikron stojí za nárustem případů. „Jen u menšiny lidí, kteří jsou testováni, jsou souběžně příznaky,“ podotkl Fiala, podle něj to ukazuje, že testování je skutečně důležité. „Variantu omikron zvládáme,“ míní premiér. Hanák doplnil, že firmy s testováním zatím problém nemají.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula poprosil občany, ať při návštěvě obchodů využívají respirátory. Tripartita podle něj řešila i zákonnost přijímaných opatření. 

Kvůli nastavení protiepidemických opatření se premiér a část ministrů s vybranými odboráři a podnikateli sešli už před dvěma týdny. Oficiální první zasedání celé tripartity se ale konalo až dnes.

Nepodělejme se, vyzval Hanák

Debata se vedla také o Zeleném údělu pro Evropu. „V řadě věcí jsme dospěli ke shodě,“ prozradil Fiala. „Myslím si, že je důležité, že tady existuje rámcová shoda (…) na tom, jakým směrem se má rozvíjet česká energetika,“ doplnil.

Podle Hanáka se Česko nemá bát nových technologií, důležitá je konkurenceschopnost země. „Průmysl a podnikatelé musí být optimističtí,“ nastínil s tím, že Zelená dohoda je pro mnoho českých firem příležitost. „Nepodělejme se,“ přešel poté do lidového jazyka.

„Dále jsme se také shodli na tom, že obnovíme tradici ekonomických porad za účastí zástupci zaměstnavatelů a odborů,“ uvedl posléze Fiala. 

Středula má zatím ze spolupráce s novou vládou nový dojem. Kabinet podle něj naslouchal a nemá zájem nic zatajovat. Ocenil, že vláda ukázala, že chce řešit nedostatek pracovníků na trhu. 

Původně měla tripartita jednat o rozpočtu na letošní rok. Fialova vláda přepracovává původní návrh vlády Andreje Babiše (ANO) se schodkem 376 miliard korun. Deficit chce snížit pod 300 miliard. O podobě státní pokladny se debata nakonec nevedla, protože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se účastní jednání evropských ministrů financí. K rozpočtové otázce se pak tripartita mimořádně sejde v únoru.

Video  Tisková konference po jednání vlády (14.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

corsa ( 18. ledna 2022 21:54 )

Přesně. Oni se chválí pořád, v každé větě, nedají se poslouchat.

corsa ( 18. ledna 2022 21:53 )

Čím víc se chválí, tím víc je naštvaných.

corsa ( 18. ledna 2022 21:51 )

Hanák pochválil minulou vládu, když říká, že zaměstnavatelé s povinným očkováním nemají problém, protože vyhlášku navrhla minulá vláda.....Proč nyní ty zbytečné ovace?

maxpax ( 18. ledna 2022 19:38 )

Dneska se Fiala pochválil, jak krásně covid zvládají bez lockdownů a omezení. Zapoměl řící, že má na starost "pouhý" omikron.
Kdyby měl na starost smrtonosný covid jako vláda minulá, asi bychom stále dokola pořád jen slyšeli, nevím, teď se k tomu nechci vyjadřovat. A určitě by ho tím porazili i bez lockdownů, jak jinak .

Jirik-ta ( 18. ledna 2022 19:35 )

„omikron“ vlastně slouží víceméně jako živá oslabená vakcína
Nechte dospělé i děti na pokoji
Důležité je pochopit, že „omikron“ vlastně slouží víceméně jako živá oslabená vakcína a že jde o jedinečnou příležitost. Skutečnost, že jsme uvolnili sterilizační schopnost očkovaných díky zvýšené úrovni odolnosti „omikronu“ vůči vakcinačním protilátkám, které již nejsou schopny zvítězit nad přirozenými protilátkami, nám dává jedinečnou příležitost dosáhnout kolektivní imunity nebo začít kolektivní imunitu budovat. A tak je velmi, velmi důležité nechat lidi na pokoji, nechat děti na pokoji a umožnit šíření viru. Proti této variantě „omikron“ bychom tedy neměli nikoho očkovat ani vynucovat jakékoli karantény. (protiproud)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa