Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nová opatření přehledně: Dva testy týdně v práci, jeden ve škole. A upravená pravidla karantén

  • Autor: tsv - 
    16. 1. 2022
    23:59

    Od pondělí platí v Česku znovu nová covidová pravidla. O protipandemických opatřeních se několik dní diskutovalo, vláda je nakonec definitivně schválila až minulý pátek. Jak to bude s testováním ve školách a koho se týká pracovní karanténa? A co dělat, když kolegovi vyjde pozitivní test na covid? Na kolik testů za měsíc mají očkovaní nárok? 

  • 1.Co všechno se mění?

    • Ve školách se bude testovat jednou týdně antigenními testy. Pokud žákovi vyjde pozitivní výsledek, musí podstoupit PCR test.
    • Zaměstnanci se budou testovat dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dní. V případě pozitivního antigenního testu odchází zaměstnanec do karantény a automaticky dostává elektronickou eNeschopenku.
    • Na lyžařských kurzech platí pro děti 6 - 18 let stejné podmínky jako ve školách. Podmínkou pro odjezd je negativní PCR test.
    • Všichni zdravotníci a pracovníci v sociálních službách se budou muset jednou týdně testovat antigenním testem. Dosud povinnost platila jen pro lůžková zařízení.
    • Očkovaní, lidé po prodělání nemoci nebo s potvrzením, že se očkovat nemohou, mají měsíčně nárok na pět PCR testů zdarma.

    Přehled covidových opatření platných od 17. ledna. Přehled covidových opatření platných od 17. ledna. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

  • 2.Jak je to s pracovní karanténou?

    O pracovní karanténě se diskutuje už několik týdnů, vláda její podobu definitivně schválila v pátek. Za úkol má zabránit přílišnému oslabování zdravotnického systému a pracovní síly v nemocnicích a pečovatelských službách. Nový systém karantén a izolací ale z pohledu některých akorát ještě více zkomplikoval dosavadní zajetý režim.

    Pracovní karanténa se bude od pondělí týkat zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách. Jakmile někomu na pracovišti vyjde pozitivní antigenní test, vzdálí se od svých kolegů, bude dodržovat zpřísněná hygienická opatření a zajde si na PCR test. Mezitím může dál provádět svou práci.

    Pokud se mu ovšem vrátí pozitivní výsledek, musí na pět dní nastoupit do domácí izolace. Do karantény automaticky nemusí ti, kteří mají dokončené očkování, nebo nedávno prodělali covid. Výjimka se na ně ale vztahuje pouze tehdy, pokud nevykazují žádné příznaky onemocnění.

    Od pondělí se také musí testovat zaměstnanci. Všichni, i ti očkovaní a po prodělání covidu v posledních 180 dnech. Povinné je testování dvakrát týdně nebo za 3 - 5 dní. Testy budou antigenní, ale už při jejich pozitivitě přijde na řadu karanténa. Pravidla jsou následující:

    • Pokud mám pozitivní antigenní test, musím na pět dní do karantény. Když mi následný PCR test nákazu vyvrátí, můžu karanténu ukončit dřív než po pěti dnech.
    • Pokud se mi vrátí pozitivní výsledek PCR testu, musím na pět dní do striktní izolace.
    • V případě, že se antigenní test „rozsvítí červeně“ mému kolegovi, počkám na výsledek jeho PCR testu. Jestliže jsem s ním byl v kontaktu, dojdu si na PCR test i já sám. Jestliže jsou oba výsledky negativní, oba se vyhneme povinnosti nástupu do pracovní karantény.
    • Pokud se kolegův PCR test vrátí pozitivní, jednám stejně jako v předchozím bodu a zajdu se také nechat otestovat.

    Ve všech případech platí, že jakmile dostanete pozitivní výsledek z PCR testu, musíte okamžitě nastoupit na pět dní do izolace. V případě negativního testu se můžete opět vrátit do práce. Lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat naočkovat, očkovaní lidé (ať už se dvěma či více dávkami nebo se zahájenou vakcinací) a ti, co nedávno prodělali covid-19, budou mít každý měsíc k dispozici pět PCR testů hrazených pojišťovnou.

  • 3.Testovat, testovat, testovat

    Mírně se změnila také pravidla testování žáků a zaměstnanců mimo zdravotnický nebo pečovatelský sektor. Žáci se museli od vánočních svátků testovat dvakrát týdně, zatímco ve firmách se testovalo jen jednou týdně. Ode dneška tato povinnost platí přesně obráceně.

    Žáci a pracovníci škol musí nově podstupovat antigenní testování jednou za týden, a to vždycky v pondělí. „Dohodli jsme se, že u škol od 17. ledna bude testování jednou týdně antigenním testem. Je potřeba říct, že naše děti už byly utestované,“ řekl během tiskové konference ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

    Rozhodnutí vlády se ale nepozdává prezidentovi Pedagogické komory Radkovi Sárközimu. „Za Pedagogickou komoru nesouhlasíme, aby se ve školách testovalo pouze jednou týdně, zatímco všude jinde se bude testovat dvakrát týdně,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

    Podle Válka ovšem tak časté testování ve školách nutné není, navzdory tomu, že testování minulý týden odhalilo i ve školách prudký nárůst infekcí. Odůvodnil tím, že se v poslední době daří udržovat školství v chodu. „Máme validaci pomocí PCR, to znamená, že máme přesně pod kontrolou, jak se omikron v populaci šíří. A chráníme školy. Je to vidět na tom, že se podařilo udržet výuku v plném rozsahu,“ pronesl Válek.

    Děti a pracovníci škol, kterým vyjde pozitivní antigenní test, budou muset podstoupit test PCR. Pokud se původní výsledek potvrdí, dotyčný musí okamžitě nastoupit do pětidenní izolace. Pokud ne, může se vrátit do školy. Stejné podmínky platí i pro účastníky lyžařských kurzů, pro které je navíc negativní PCR test podmínkou odjezdu.

    Zaměstnanci mimo lékařský a pečovatelský sektor se musí nově testovat dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dní. Jelikož se na ně nevztahuje pracovní karanténa, musí se řídit stejnými pravidly jako studenti.

  • 4.Zbývá necelých 40 procent

    Koronavirem se v Česku od propuknutí pandemie nakazilo 2 596 439 lidí, za sobotu přibylo 9 210 nových případů. Boj se zákeřnou nemocí prohrálo 36 853 pacientů.

    Valná většina lidí, která se v Česku nechala načkovat, má za sebou již obě dvě dávky. Alespoň pro jednu dávku si došlo 6 884 842 lidí, dokončené očkování má 6 728 899 z nich. Plně naočkováno je tak 62,9 procenta Čechů.

    Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jolanda ( 17. ledna 2022 15:27 )

S dvěmi čárkami na samotestu tedy člověk nastupuje automaticky do karantény. Ta trvá 5 dní. Na potvrzovací PCR test žádanku nedostane. Může si ale na něj zajít dobrovolně, aby se do práce mohl vrátit dříve. Nebo také proto, aby získal potvrzení o prodělání nemoci. Pozitivní antigenní samotest takovým dokladem není. Atd. Opět Válkům zmatek, to je to nové řízení rezortu a nový styl vládnutí - amaterismus na ntou.

Uživatel_5500418 ( 17. ledna 2022 13:10 )

A co jsme mohly od nich čekat . Jedni ***i odešli a druzí nám tu budou za chvíli holit hlavy.

holahej ( 17. ledna 2022 11:58 )

Jak by kritizovali antibabišovští komplotáři tato opatření, kdyby nebyli jejich autorem. Napřed musím umět lépe až pak si mohu dovolit kritiku a nikoliv matlat opatření bez logiky, třeba jen proto že nenakoupili PCR testy, tak raději všechny podezřelé pošlou na 5 denní nemocenskou. Dřive jsem se orientoval, nyní ty zmatené stále se měnící válkoviny nechápu.

Kamyl ( 17. ledna 2022 11:46 )

Lea Fidlo Gharuba:A co vysoké školy tam se netestuje?Tam se bohužel nic nedo­držu­je.Res­pira­tor nemá nikdo

Lidé kvůli covidu „hloupnou“, odhalila studie.
Přicpaná tryska v karburátoru způsobí škubání chcípání motoru nejede ......
Přicpaný kyslík respirátorem do mozku způsobí asi co Leo Fidlo .... třeba tvoji odpověď ,že ???

Lea Fidlo Gharuba ( 17. ledna 2022 11:25 )

A co vysoké školy tam se netestuje?Tam se bohužel nic nedo­držu­je.Res­pira­tor nemá nikdo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa