Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Roušky dolů, do klubů volně. Anglii čeká rozvolnění, Johnson zmínil i konec karantén

Autor: ČTK - 
19. ledna 2022
21:21

Britský premiér Boris Johnson dnes potvrdil, že od 27. ledna v Anglii skončí většina zbývajících koronavirových omezení. Obyvatelé této části Spojeného království již nebudou muset nosit roušky či pracovat z domova, informují zahraniční agentury.

Vědci se podle premiéra Borise Johnsona domnívají, že vlna způsobená koronavirovou variantou omikron již dosáhla vrcholu. Přesto ostrovní země za posledních 24 hodin zaznamenala 108.069 nových případů.

Statistika tak v 67milionové zemi ukazuje na nárůst oproti úterním 94.432 i pondělním 84.429 infikovaným. I tak je to ale o poznání méně než začátkem roku, kdy počet nakažených za den překonal i hranici 200.000. Počet úmrtí poklesl z úterních 438 na dnes hlášených 359.

Od příštího čtvrtka nebude povinné nošení roušek, práce na dálku nebude oficiálně doporučována a pro vstup do nočních klubů a na některá velká shromáždění již nebude vyžadován zdravotní průkaz, oznámil šéf konzervativců v parlamentu.

Přestože povinnost zdravotních pasů skončí, podniky si budou moci nadále určit, zda je budou pro vstup vyžadovat. „Vzhledem k tomu, že se covid-19 stává endemickým, musíme nahradit právní požadavky radami a doporučeními,“ řekl Johnson.

Premiér uvedl, že ačkoli lidé budou mít i nadále nařízenou karanténu, chtěl by tuto povinnost nakonec také zrušit. „Lidé, kteří mají chřipku, nejsou ze zákona nuceni se izolovat,“ prohlásil premiér. Dodal, že nepředpokládá, že by jeho vláda obnovila zákon o izolaci, který vyprší v březnu. Předseda vlády se navíc hodlá zabývat možností zrušit tento požadavek dříve.

„Vzhledem k mimořádné kampani posilujících dávek a způsobu, jakým veřejnost reagovala na opatření plánu B, se můžeme v Anglii vrátit k plánu A a umožnit, aby od příštího čtvrtka skončila platnost předpisů plánu B,“ řekl Johnson poslancům. Plán A a plán B jsou označení pro různé balíčky opatření proti šíření koronaviru.

Ústřední vláda v Londýně určuje protiepidemická pravidla pouze pro Anglii. Regionální vlády ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku si stanovují vlastní opatření v boji s šířením koronaviru, která jsou často přísnější.

Video  Demonstrace v Londýně proti povinnému očkování (20. 11. 2021) 
Video se připravuje ...

lucie13 ( 20. ledna 2022 09:28 )

Někdo s tím musí začít, aby přestali bláznit i ostatní.
Proč se nepíše nic o Švédsku? Ti také své občany nediskriminovali.
Ohrožená skupina se má možnost chránit, není třeba plošných opatření, když je vyšší úmrtnost jen v určité skupině (60+).0

Blesk dává raději prostor MUDr Noskovi s jeho Leo Medical care s.r.o., který nechce nikoho očkovat v poutech
Samozřejmě, že je očkování byznys, když doktor dostane až 880 CZK od VZP, když očkuje doma, přesvědčovací bonus 380 CZK za seniora platili také. Jde doopravdy o dobro pro pacienta, nebo potřebuje manželka pana doktora nové kabelky a výlet do Dubaje na nákupy?

Pan doktor Nosek očkoval i svojí kojící manželku. Tak pokud to píchl jí a ne do pomeranče, aby měla razítko na vycházky do restaurace a pod., tak je to velmi dobrý doktor. Já když byla těhotná a kojila obě děti skoro 2 roky, tak mne naprosto žádný doktor očkovat nechtěl, protože žádné ověřené studie neexistují, že léky, očkovací látky přes mléko nejdou do těla kojence s vedlejšími účinky.

hollogram ( 20. ledna 2022 02:19 )

to zas bude v alejích...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa