Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S omikronem nerostou jen počty nakažených, zvyšuje se i míra dezinformací na sociálních sítích

Autor: ČTK - 
10. ledna 2022
20:00

Současně s rozmachem koronavirové varianty omikron pozorují výzkumníci na sociálních sítích vzestup dezinformací týkajících se testů na koronavirus. Rychle se šíří nepravdivá tvrzení, že testy nefungují a mají předem daný výsledek, nebo že testování metodou PCR je ve skutečnosti skrytá vakcinace proti covidu-19. Informoval o tom dnes deník The New York Times (NYT).

Na facebooku a twitteru například nasbíral 22 tisíc lajků, sdílení a komentářů odkaz na článek o tom, že americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) stáhlo veškerá povolení udělená PCR testům na detekci koronaviru. Ve skutečnosti však mají stále povolení od CDC stovky různých testů, agentura pouze loni oznámila, že stahuje žádost o schválení jednoho konkrétního testu ze strany Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Článek s nepravdivými informacemi publikoval web Gateway Pundit, který se často podílí na šíření konspiračních teorií.

Dezinformace jsou čím dál častější

Na instagramu a tiktoku zase v posledních týdnech zaznamenávají velký úspěch videa, kde lidé ukazují pozitivní výsledky rychlotestů namočených do pitné vody nebo ovocné šťávy. Jeden takovýto klip na tiktoku nasbíral přes 140.000 sdílení, přičemž příspěvky tohoto druhu jsou prezentovány jako důkazy o tom, že testy nefungují. Odborníci připouští, že některé tekutiny v domácnosti mohou způsobit zobrazení pozitivního výsledku, testy podle nich nicméně při správném použití zůstávají spolehlivé.

Jak podotýká NYT, žádný lékařský test není dokonalý a i přesnost testů na koronavirus byla během pandemie covidu-19 předmětem legitimních pochybností. Po celou dobu existuje riziko, že výsledek konkrétního vyšetření bude falešně pozitivní či negativní. Něco zcela jiného je však tvrdit, že účelem testování je uměle zvyšovat statistiky o nákazách nebo že se případy covidu-19 sčítají s případy chřipky, jak nyní na sociálních sítích zaznívá.

Dezinformace ohledně testů nejsou zcela nové, v posledních týdnech jsou ale výrazně více vidět, uvádí list NYT s odvoláním na data analytické skupiny Zignal Labs. Při předchozích vlnách dezinformací spojených s pandemií byly hlavními tématy samotná povaha covidu-19, roušky nebo vakcíny.

Co komplikuje boj s dezinformacemi?

Nový trend se objevil v době, kdy se ve Spojených státech i mnoha dalších zemích rychle šíří nové varianta omikron, což má mimo jiné za následek větší využívání domácích testů. Silnější poptávka po testech a vyšší počty nákaz mezi očkovanými lidmi vytvořily „příhodný moment“, který mohou dezinformátoři zneužít, myslí si Kolina Koltaiová, která mapuje internetové konspirační teorie na Washingtonské univerzitě. Aktuální falešné narativy podle ní zapadají do vytváření obecné nedůvěry v oficiální statistiky o pandemii.

Boj s těmito dezinformacemi komplikuje skutečnost, že poznatky o koronaviru či protiepidemických opatřeních se neustále vyvíjí, přičemž tento proces může zahrnovat i jistá pochybení. Ve svém vyjádření poskytnutém listu The New York Times na to odkazoval i mluvčí Facebooku, podle kterého platforma neustále monitoruje vývoj nepravdivých a zavádějících tvrzení. „Věda je ze své podstaty plná nejistoty a proměn, což činí boj proti dezinformacím těžší a těžší,“ dodala akademička Koltaiová.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

southPointe ( 11. ledna 2022 04:52 )

Testy v USA jsou zadarmo a kolikrat kdo chce. Problem je ze jsou dost nepresny
3 PCR testy ve 12ti dnech, vysledek- negativ, pozitiv, negativ.

rodriges ( 10. ledna 2022 20:53 )

„Přesto oslovuje asi 90 % Američanů. Něco těžkého, ale přínosného, ne! Jen mi dejte tu injekci."

Další odmítl uvěřit, že původní video bylo skutečně tweetováno Hawajským DOH, protože je směšné. Video je bohužel skutečné a opravdu pochází od havajské vlády.

"Lidé potřebují získat FOIA k záznamům této vládní agentury, aby zjistili kdo vytvořil ten odpad, všechny záznamy diskusí, schůzek, které ho obklopovaly, kdo na to poskytl finance atd.," navrhl někdo jiný.

"Ti, kteří jsou zodpovědní za vytvoření tohoto videa potřebují, aby si na ně okamžitě posvítili."

Jiný střízlivě napsal, každý musí nějak přijmout skutečnost, že americká levice byla po18 měsících tvrdé propagandy „zlomena a dohnána k šílenství.“

„Potřebují to slyšet jejich voliči,“ dodal stejný člověk.

Mimochodem, v Honolulu zavedli na podzim schéma „očkovacích pasů“, aby donutili obyvatele oblasti prokázat injekční podání, aby mohli normálně žít.

„Stupeň zášti a znechucení, s jakým se tito levičáci chovají ke svým ochotným ovečkám je pro jejich poddané tak děsivě groteskní a ponižující, že si nedokážou přiznat svou chybu, když jim důvěřují a pokračují ve skákání z útesu jako pravověrní.“ napsal další uživatel Twitteru.

Twitter.com

NaturalNews.com

rodriges ( 10. ledna 2022 20:52 )

Na první pohled by to mohlo vypadat jako parodie. Havajské ministerstvo zdravotnictví ale zveřejnilo video, které obyvatelům ostrova říká, že jediná věc, kterou musí v roce 2022 udělat pro své zdraví, je nechat se „očkovat“ proti Wuhanskému koronaviru.

Animace, která byla krátce po zveřejnění rychle smazána z oficiálního twitterového účtu Havajského DOH, zobrazuje obézní ostrovní ženu s tropickou květinou ve vlasech, jak přemýšlí o zahájení „Nového roku, nového já“.

Přemýšlí o zdravém stravování, ale rozhodne se opačně, přemýšlí o pravidelném cvičení, ale rozhodne se opačně. Zvažuje dokonce i úsporu peněz, ale rozhodne se také opačně.

Nakonec veliká žena uvažuje o injekci mRNA jedu od Tonyho Fauciho a jeho operace Warp Speed ​​a tvář se jí okamžitě rozzáří radostí.

„Nechte se očkovat keiki,“ zní bublina myšlenky od ženy, která se rozzáří vzrušením.

„Nejjednodušší novoroční předsevzetí pro rok 2022“ je nechat se píchnout, říká Havajský DOH. „V letošním roce si stanovte cíl, který nejen zlepší zdraví vaší rodiny, ale který lze také snadno a rychle splnit: nechat se očkovat, keiki proti COVID-19!“

Proč lidé platí daně jiným lidem, kteří se je snaží zabít?

Poté, co se video stalo virálním, Havajský DOH ho stáhl a zcela změnil své sdělení tak, aby zahrnovalo doporučení, jak zůstat aktivní, jíst výživná jídla a „žít bez tabáku“.

„Kromě očkování proti COVID-19 můžete dělat každý den zdravá rozhodnutí, zlepšit vaše zdraví a snížit riziko mnoha dalších chronických onemocnění,“ uvádí nový tweet.
Přinejmenším znepokojivé je, že vládní zdravotní úřad skutečně radil občanům, aby neutráceli své peníze moudře, nejedli kvalitní jídlo a pravidelně se nehýbali.

Nyní, když je Havajský DOH terčem posměchu internetu, najednou předstírá, že jsou jeho rady důvěryhodné a měli byste je brát vážně, ačkoli je tomu naopak.

„To video bylo otřesné,“ napsal jeden uživatel Twitteru v reakci na smazané video, které nedoporučovalo zdravé stravování a cvičení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa