Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Omikron v Česku: Denně se nakazí až 200 tisíc lidí, varuje výrobce testů. Kdy nastane vrchol?

Aktualizováno -
6. ledna 2022
14:05
Autor: Mii, ČTK - 
6. ledna 2022
13:41

Zapomeňte na pár desítek případů. Nová varianta covidu omikron už je v Česku zodpovědná za polovinu všech pozitivních záchytů v zemi. Množství nakažených lidí se navíc zdvojnásobuje každé dva až tři dny, takže na konci ledna můžeme mít až 200 tisíc osob nakažených omikronem v Česku denně. Tvrdí to výrobce PCR testů Diana Biotechnologies, který své sady dodává do řady předních laboratoří v Česku. Český Státní zdravotní ústav (SZÚ) však odmítá, že by případů omikronu už byla polovina, podle něj k tomu může docházet maximálně lokálně. 

„Průměrný podíl varianty omikron ve sledovaných laboratořích dosáhl k 4. lednu padesáti procent, což znamená až 5000 případů omikronu za den v celé ČR. Nevidíme už ani jednu laboratoř s podílem omikronu pod 20 procent, a naopak v Praze některé dosahují až 75 procent,“ uvedl vědecký ředitel Diana Biotechnologies Václav Navrátil.

SZÚ tato data rozporuje. „Z hlášení spolupracujících laboratoří do Národní referenční laboratoře a z dat Národní referenční laboratoře samotné však zatím nevyplývá, že by k 6. 1. tato situace plošně v ČR již nastala,“ uvedl ústav.

„Za poslední den odběru, ke kterému máme k dispozici i data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, tedy k 5. 1. 2022, celková prevalence neboli počet pacientů s daným onemocněním v určitém okamžiku, vychází na 35% varianty omikron celkově v ČR,“ dodává SZÚ. Nevylučuje ale, že regionálně může být množství větší. 

Biochemik Diana Technologies Martin Dienstbier říká, že aktuální počty nakažených omikronem se zdvojnásobují každé dva až tři dny – konkrétně každých 2,6 dnů. „Šíření je velmi dramatické,“ podotkl Dienstbier. „Pokud by to pokračovalo, tak to teď vypadá (…) že by ten průběh mohl být velmi prudký,“ dodal.

Společnost předpokládá, že na konci ledna bude v Česku přibývat až 200 tisíc případů omikronu denně, maximum nastane kolem 25. ledna. To bude tolik covidu, že jej nebudou stíhat ani testovací kapacity v zemi, které jsou nastaveny zhruba na 100 tisíc PCR testů, do oficiálních statistik se tak dostane cca 50 tisíc případů každý den.

Navíc ne všechny PCR testy dokážou odhalit, že se skutečně jedná o omikron. Zvládnou to tzv. diskriminační PCR testy, které však stejně odhalí jen některé mutace na variantě, ideální by byla sekvence. A k ní masově nedojde.

Biochemik: Varuji před aktivním promořením

Pokud by se nárůst podařilo snížit o pět až 10 procent za den, vlna epidemie se zpozdí o pět až deset dní a počet nakažených v maximu klesne na polovinu, až třetinu.

Varianta omikron je podle odborníků nakažlivější a nákaza má zřejmě mírnější klinický průběh. „Navíc při takto rychlém průběhu kritická situace potrvá kratší dobu a už začátkem března by se měl počet případů pohybovat maximálně v jednotkách tisíc, ale spíše stovkách denně,“ vysvětluje Dienstbier.

Zároveň ale upozorňuje, že s omikronem se zvyšuje počet reinfekcí. „Jednou z typických charakteristik varianty omikron je, že uniká vytvořené imunitě,“ popisuje biochemik. Podle něj se to týká jak imunity po prodělaném covidu, třeba předchozí variantě delta, tak částečně imunity po očkování.

Byť se většina lidí omikronu zřejmě nevyhne, i tak Dienstbier doporučuje se variantou pokud možno nenakazit. Stále není jasné, jaké bude mít na lidské zdraví trvalé následky. „Varoval bych před tím se aktivně promořit,“ říká Dienstbier.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa