Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dobré zprávy z Afriky: JAR zvládá omikron i bez nových restrikcí, uvedl přední virolog

Autor: ČTK - 
6. ledna 2022
14:00

Jihoafrická republika se velmi povzbudivě vypořádala s poslední vlnou epidemie covidu-19, uvedl dnes podle agentury Reuters šéf Afrického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) virolog John Nkengasong. Zvládnutí vlny s variantou omikron bez zavedení významnějších restrikcí podle něj navíc doložilo, že přísné uzávěry už nejsou v boji s pandemií řešením.

„Doba, kdy jsme jako nástroj používali přísné uzávěry, je u konce. Měli bychom se blíže zaměřit na to, jak využíváme veřejné zdravotnictví a společenská opatření v rovnováze s tím, jak se zvyšuje míra proočkovanosti,“ uvedl Nkengasong.

Jihoafrická republika v druhé polovině loňského listopadu zaznamenala prudký nárůst nových případů koronavirové nákazy a zhruba ve stejnou dobu tamní výzkumníci svět varovali před novou variantou koronaviru, dnes označovanou jako omikron.

Počty nakažených klesají i bez přísných opatření

Počet nových infekcí v JAR dosáhl vrcholu v polovině prosince, kdy země ohlásila i nejvyšší denní bilanci nakažených od počátku pandemie. Denní počty nových případů od té doby klesají i přesto, že se tamní vláda na rozdíl od předchozích vln infekcí neuchýlila k přísným restrikcím.

Počet nakažených velmi prudce vzrostl, ale také opravdu velmi rychle klesl... Myslím si, že bychom se všichni měli poučit z toho, co Jihoafričané udělali, aby to zvládli,“ dodal Nkengasong.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý uvedla, že existuje stále více důkazů, že nákaza variantou omikron způsobuje lehčí příznaky covidu-19, než tomu bylo u předchozích variant. Zatímco počet nových případů zejména v Evropě či Spojených státech strmě vzrostl a dosáhl v řadě zemí rekordů, hospitalizací a úmrtí je méně než při předchozích vlnách, píše Reuters.

Epidemiolog WHO Abdi Mahamud však upozornil, že vycházet ze studií z Jihoafrické republiky nemusí být při určení rizika omikronu přesné. Země má totiž velmi mladou populaci. Průměrný věk v JAR činí 27,6 roku, například v České republice je to okolo 42,6.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa