Paní Katka byla se svým mužem od svých devatenácti let. Společně rekonstruovali dům a vychovávali syna Alexe. V roce 2019 ale zasáhla krutá nemoc. David onemocněl poměrně vzácným, ale o to zrádnějším nádorem štítné žlázy. Podstoupil operaci, ozařování a vše se zdálo v pořádku.

Novou léčbu už nestihl

Bohužel se ale objevily metastázy, které se však dařilo držet na uzdě díky biologické léčbě. Vše fungovalo zhruba rok, pak ale lékaři odhalili nová ložiska nádoru. „Biologická léčba se musela změnit na jinou, kterou pojišťovna opět musela schvalovat. To trvalo dva měsíce, což je u této nemoci strašně dlouho. Schválili ji, v pondělí se nasadila a v pátek manžel umřel,“ vzpomíná pro Blesk.cz paní Katka na těžký červencový den. Podle ošetřující lékařky byla přitom velká šance, že nová léčba skutečně zabere.

Katčin David už ale bohužel potřebný čas nedostal. Zemřel na deváté narozeniny syna Alexe. „Vždycky se bál, že pokud zemře, když je syn ještě malý, že si na něj nebude pamatovat. Asi si tím datem »pojistil«, že na něj Alex nikdy nezapomene,“ zamýšlí se maminka a dodává. „Myslím ale, že by se to nikdy nestalo, protože mu dal do života spoustu rad a inspirace.“

Zapalujeme svíčku, přejeme dobrou noc

Malý Alex je statečný a snaží se s tatínkovým odchodem vyrovnat. Jeho maminka přiznává, že oba to zvládat musí, nic jiného jim ani nezbývá. „Oběma nám ale moc chybí, člověk si až postupně uvědomuje, že je to doopravdy napořád a že už domů nikdy nepřijde,“ popisuje Kateřina.

Společně se synem zavedla každodenní rituál, který po smrti manžela a milovaného tatínka drží. „Zapalujeme svíčku, a když ji zhasínáme, popřejeme manželovi dobrou noc. Je to taková naše tradice,“ přemýšlí Kateřina Krištůfková.

Pomoc na rozjezd

Protože náhle zůstala na vše sama, její přátelé pro ni a malého Alexe založili na dobročinné platformě Donio sbírku. „Peníze se budou hodit na cokoli, co Kátě s Alexem pomůže v tom, aby odchod jejich milovaného Davida byl pro ně alespoň v rámci financí jednodušší. Pokud by se podařilo vybrat více peněz, určitě by je použili na doplacení hypotéky, která zatěžuje rozpočet. Každá koruna se ale počítá,“ uvádějí organizátoři sbírky.

„Život někdy není úplně fér. Moc děkuji, snad bude líp, snad se zvládnu o Alexe postarat a vychovat z něj dobrého člověka,“ dodává Katka.

Rakovina štítné žlázy

Štítná žláza je uložena na přední straně krku před štítnou chrupavkou. Absorbuje jód z krevního oběhu a produkuje hormony, které regulují metabolismus. Nádory štítné žlázy patří mezi vzácnější nádory a představují jen 0,5 – 1 % všech nádorových onemocnění.

Výskyt nádorů štítné žlázy však dlouhodobě výrazně narůstá. Ročně je v České republice nově diagnostikováno přes tisíc případů, přičemž výrazně převažuje výskyt u žen. Nádory se vyskytují napříč téměř všemi věkovými skupinami, nejvyšší zastoupení je ve věku 60–69 let. Při vzniku nádorů se uplatňuje celá řada rizikových faktorů, například dědičné poruchy, nedostatek jódu, autoimunitní choroby štítné žlázy či radioaktivní záření. Více o nádorech štítné žlázy najdete ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Rakovina štítné žlázy Videohub

Fotogalerie
15 fotografií