Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Influencerka varuje vážným rizikem v letadle: Sedíte rádi u okénka? Tak pozor!

Autor: fik - 
24. července 2023
05:00

Slavná TikTokerka Fiona sdílela video, ve kterém varuje před nebezpečím, které hrozí při sezení u okýnka v letadle. Předčasné stárnutí, vrásky i rakovina kůže, s tím vším se můžete potkat! Tvrzení je dle odborníků pravdivé! Ale jen z části. Přesto je ale lepší se těmto faktorům vyhnout!

Na začátku tohoto roku slavná influencerka, která na svém TikTok profilu sdílí videa o nejrůznějších beauty trendech i o svých zážitcích z cestování, přidala video, ve kterém poukazuje na možná rizika hrozící pasažérům, kteří v letadle sedí na místech u okna. 

Ve videu Fiona upozorňuje na důležitost použití opalovacího krému i na palubě letadla. „I když jste uvnitř letadla, kvůli vysokým nadmořským výškám jste vystaveni silnějšímu UV záření, zvláště, pokud sedíte u okna,“ uvedla. 

Influencerka přitom poukazuje na studii z roku 2015, která zjistila, že piloti a obsluha na palubě mají v porovnání s běžnou populací zhruba dvojnásobný výskyt méně běžné, ale závažnější formy rakoviny kůže. Přestože tedy existuje souvislost mezi létáním a poškozením sluncem, nemusíte se příliš strachovat. Situaci objasnila dermatoložka Elizabeth Jonesová: „Okna letadla účinně blokují většinu UVB paprsků a riziko jednoho nebo příležitostného letu je pravděpodobně nízké.“ 

To ovšem neznamená, že nemůže dojít k jinému poškození. Okna letadel totiž zcela nezadržují UVA paprsky, které způsobují předčasné stárnutí, vrásky a ve finále mohou přispět i k rakovině kůže. Toto riziko je však větší pouze pro členy letové posádky a piloty. „Lidé, kteří létají pracovně, jsou vzhledem k času, který ve vyšší nadmořské výšce stráví a velikosti čelního skla, zejména pokud jsou v kokpitu, vystaveni ultrafialovému světlu mnohem více,“ dodala doktorka Jonesová. 

Podle online zpravodajství Topky.sk opalovací krém na palubě letadla potřebují všichni, zejména tedy ti s rodinnou anamnézou rakoviny kůže a lidé se světlejší pokožkou citliví na sluneční paprsky. Odborníci doporučují používat širokospektrální opalovací krém a důležitá je také fyzická ochrana v podobě nošení pokrývky hlavy a slunečních brýlí. 

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

krapotkin ( 25. července 2023 12:46 )

Co ty víš, kdo dneska dostane (nebo si koupí) diplom ?

krapotkin ( 25. července 2023 12:44 )

Budeš platit nadváhu.

krapotkin ( 25. července 2023 12:43 )

A před čím mne bude ještě kdejaká nána z netu varovat. Já ji mohu varovat jen před cestou do Česka, kde, ji vláda oškube o všechno.

Lomikel ( 24. července 2023 20:44 )

zabal se do alobalu. A přirození si obal nejmíň dvakrát...

testovnik ( 24. července 2023 16:09 )

Sezení "slepic" u okénka vážně poškozuje jejich mozek (nebo jen už jeho zbytek) !

Zobrazit celou diskusi