Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékařka o mýtech a chybách při opalování. Rakovinu kůže už mají i děti

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
16. června 2023
05:00

Lidská kůže je největším orgánem lidského těla a lékaři diagnostikují její nádorová onemocnění stále častěji, a to nejen v České republice, ale také celosvětově. Dermatoložka Jana Třešňák Hercogová v Epicentru Blesk Zpráv prozradila nejčastější mýty a dezinformace, se kterými se ve své lékařské praxi setkává.  

„Nejčastěji slýchám, že potřebujeme slunce k tvorbě vitaminu D,“ zmínila typický argument lidí, kteří se pravidelně opalují. „Samozřejmě, že potřebujeme, potřebujeme tedy tu fyziologickou denní dávku vitaminu D, která ale vznikne tím, že vystavíme oblast obličeje na 10 minut denně sluníčku,“ upřesnila profesorka Třešňák Hercogová. Zdůraznila, že pro dostatek vitaminu D není potřeba vystavit celé tělo ultrafialovému záření na celý den.

Bohužel není výjimkou, že se setkává s názory, že solárium je zdravější než přirozené slunce. „Ze své podstaty to není pravda, protože solárium, respektive to ultrafialové záření, je karcinogenní,“ připomněla také, že solária nejsou kontrolována zdravotníky, ale hygienou, a proto se nedá vyloučit jejich nebezpečný dopad na lidskou kůži. V ordinacích se dermatologové setkávají velmi často s mladými pacientkami, které se pravidelně v soláriích opalovaly. 

Lidé podle Hercogové rovněž často nepoužívají dostatečné množství opalovacích prostředků. „Pro namazání celé plochy našeho těla potřebujeme v průměru 30 gramů opalovacího krému a dále si možná někteří lidé neuvědomují, že ochranný opalovací prostředek, pokud je to ten chemický, tzv. filtr, funguje až za půl hodiny poté, co ho nanesu na kůži. To znamená, když přijdu na pláž, namažu se opalovacím krémem, tak než začne fungovat, tak se spálím,“ upozornila.

Melanom i u dětí

„Ne vždycky se myslí na ochranu dětí. Mnohdy vidíme, že dospělí se chrání před sluncem a nechají děti běhat bez ochrany a hlavně bez ochranného oděvu,“ varovala lékařka. Právě dětská kůže je na sluneční paprsky velmi citlivá a velmi agresivní forma rakoviny kůže, melanom, se nyní diagnostikuje už i u těch nejmenších.

Na prevenci proti rakovině kůže zanechala svou stopu i pandemie covidu. „Pacienti se báli zbytečně do nemocničního zařízení, tím pádem odsouvali ty preventivní kontroly a to, co dneska vidíme, je diagnostika pokročilejších stadií nádoru, takže pokud můžeme něco vylepšit a doporučit, tak já bych určitě řekla, nebát se, objednat se klidně k preventivní kontrole,“ uvedla lékařka a zdůrazňila, že je určitě lepší jednou přijít zbytečně, nežli potom řešit to, co může mít řešení velmi obtížné. V České republice na následky melanomu ročně umíra kolem 400 lidí. 

lucie13 ( 16. června 2023 10:46 )

Dříve žádné speciální ochranné krémy nebyly, lidi pracovali venku na poli a tolik rakoviny nebylo. Černobyl a náš přístup k životnímu prostředí, potraviny plné “jedů” udělají své.

1pravda1 ( 16. června 2023 09:07 )

Ani se nedivím sakra, potkávám matky s kočárky, které jsou otočeny ve směru jízdy - tak už jsou skoro všechny, tudíž děti nejsou chráněny před sluncem, přímo dětem praží do obličeje přímé slunce, před kterým by byly chráněny otočením kočárku proti směru jízdy a boudičkou... denně to vidím, bohužel matka jede s kočárkem přímo proti slunci, nejde to jinak... batolata mžourající do slunce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa