Chlapec dostal jméno Ondřej po starostovi osmé městské části Ondřeji Grosovi (ODS), který podle Hesse byl u babyboxu už pět minut poté, co mu o nálezu dítěte poslal SMS zprávu. „Děťátko vstoupilo do nerezové bedýnky 13. června v 6:02,“ doplnil Hess.

V Česku je v provozu 85 babyboxů, do kterých mohou matky anonymně odložit nechtěného potomka. První začal v zemi fungovat v roce 2005. Na Libeňském zámku je od podzimu 2020.

Deklarovaným cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Schránky jsou přístupné z vnější strany budovy. Jakmile je do nich vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy ale mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech v nich ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili mnohem starší děti. Například v lednu 2019 do babyboxu v Pelhřimově někdo odložil takřka dvouletého chlapce a v babyboxu v Městské nemocnici Ostrava letos v květnu skončila zhruba rok stará holčička. Ostravský magistrát následně informoval, že o holčičku projevila zájem její příbuzná a soud rozhodl o svěření dítěte do její péče.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí Jiří Marek

Fotogalerie
3 fotografie