Jako technická podpora doprovázelo Reaper transportní letadlo C-17, které patří mezi největší letouny amerického letectva. Oba stroje přiletěly z Čáslavi, kde se účastní společného cvičení NATO.

Podle provozního ředitele společnosti Letiště Ostrava Michal Holubec šlo o historickou událost. „V České republice určitě a věřím, že i v Evropě, je to poprvé, kdy bezpilotní letadlo těchto rozměrů přistálo na civilním letišti v podstatě za, skoro bych řekl, normálního provozu. Samozřejmě jsou nějaká opatření, museli jsme ve spolupráci s Řízením letového provozu a s Úřadem pro civilní letectví nastavit postupy,“ řekl.

Jako normální letadlo

Bezpilotní letoun Reaper se chová v podstatě jako každé standardní letadlo, včetně způsobu komunikace. „Nicméně v současné době platná legislativa stále ještě neumožňuje společný provoz bezpilotních letadel a pilotovaných letadel. Takže v tomto je to opravdu průkopnická práce,“ vysvětlil Holubec.

Na ploše v Mošnově strávil Reaper necelou hodinu. Za tu dobu z letiště odletělo několik charterových letů.

Na statické ukázce mohli lidé bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vidět v Mošnově už předloni na Dnech NATO, které se na letišti každoročně konají jakožto největší bezpečnostní přehlídka v Evropě. Tehdy ale Reaper nepřiletěl sám, ale přivezlo ho transportní letadlo C-5.

Léta příprav

Holubec uvedl, že na možnosti přistání bezpilotního letounu Reaper v Mošnově se pracovalo už několik let právě v souvislosti se Dny NATO. Technická příprava a nastavování postupů pak trvaly řádově měsíce. Využilo se příležitosti, kdy je letoun v Čáslavi a účastní se cvičení.

„To je v podstatě ideální příležitost vyzkoušet si přílet toho letadla, samozřejmě jednak v širším hledisku, ale zároveň abychom byli připraveni na Dny NATO a mohli jsme to letadlo přijmout během Dnů NATO a už bylo všechno nastaveno, všechno připraveno,“ zakončil Holubec.

VIDEO: Dny NATO 

Video
Video se připravuje ...

Dny NATO Videohub

Fotogalerie
8 fotografií