Hess uvedl, že sloužící lékařka Sylva Gistingerová odhadla, že je holčičce kolem roku. Byla podle ní úplně v pořádku. „Holčička byla oblečená v červené kombinéze se zvířátky a na hlavě měla bílou čepičku. Babybox už jí byl opravdu malý,“ uvedl Hess. Holčička dostala jméno Karolína.

Babyboxy jsou zamýšlené pro novorozené děti a miminka, které si matky nechtějí nebo nemohou nechat. Děti starší než několik dnů nebo týdnů do nich bývají odkládány výjimečně. Naposled letos 2. května nechala v Brně žena v babyboxu půlroční dítě, které se předtím snažila odložit v nemocnici.

Živčák uvedl, že řešili i případ, kdy matka měla dítě v péči několik měsíců a následně ho odložila do babyboxu. „Postup OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí) je vždy stejný - dítě odložené do babyboxu získává status nalezence a orgány SPOD je zajištěno v bezpečném prostředí,“ sdělil vedoucí odboru.

Uvedl, že v úterý soud rozhodne, zda bude dítě na základě předběžného opatření na přechodnou dobu předáno do péče pěstounky. „Reálná je však v tomto konkrétním případě i varianta svěření dítěte do péče příbuzné. Aktuálně řešíme situaci, kdy se přihlásila příbuzná dítěte a projevila zájem dítě převzít do péče. O tomto však bude muset rozhodnout soud, protože v tuto chvíli se jedná o dítě neznámé identity a tato může být určena soudem,“ uvedl Živčák.

Není podle něj prokázáno, že by přibývalo rodičů, kteří mají problém děti uživit. „Situace matek samoživitelek pečujících o více dětí je dlouhodobě složitá, sociální a ekonomická situace je častým zdrojem problémů, které se odráží na péči a vývoji těchto dětí,“ uvedl vedoucí odboru.

Nedá se podle něj ale říct, že by problémy rodičů souvisely pouze se zhoršováním ekonomické situace. „Často se zpravidla jedná o situace, kdy rodiče nemají dostatek výchovných kompetencí k péči o dítě v souvislosti s tím, že nemají oporu partnera, rodiny, vhodné bytové podmínky a podobně,“ uvedl Živčák. Velmi často podle něj odbor řeší takové situace dlouhodobě v rodinách, kde rodič pečuje sám o tři a více dětí.

„Opuštění dítěte rodičem v jakémkoliv věku způsobí dítěti vývojové trauma. Může být 'léčeno' umístěním do vhodného náhradního rodinného prostředí,“ uvedl Živčák.

Video
Video se připravuje ...

Kolik dětí už zachránily babyboxy v Česku Videohub