Dítě bylo zabalené v bleděmodré dece, s bílou čepičkou na hlavičce. „Dozvěděl jsem se, že je to chlapeček, na pohled zdravý, s ošetřeným pupečníkem, vážící 2500 gramů. Záchranáři jej odvezli do Dětské nemocnice v Brně, protože blanenská nemocnice nemá dětské oddělení,“ uvedl Hess.

„Podle prvotních vyšetření, která provedla naše lékařská posádka, je dítě zdravé. Po kontrole jsme je převezli k další péči do Dětské nemocnice v Brně," doplnila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová..

Blanenský babybox začal fungovat v březnu 2018 a zatím v něm skončily dvě děti. Hess doplnil, že 5. prosince se právě na jihu Moravy otevře celkem 87. babybox v Česku. Bude v Nemocnici Kyjov na Hodonínsku. První schránka v zemi byla zprovozněna v roce 2005. Dosud do nich lidé odložili 139 dívek a 115 chlapců.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy. Jakmile je v nich dítě, zapne se alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí Jiří Marek