Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První letošní dítě v babyboxu: Květušku našli v tričku od maminky

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia/ Babybox Praha 6)
Autor: ČTK - 
7. února 2023
23:35

Do babyboxu ve znojemské nemocnici v úterý večer někdo odložil novorozenou holčičku. Dítě je v pořádku, dostane jméno Květuše. Jde o první letošní dítě v babyboxu a také první dítě v této schránce, která ve Znojmě funguje od března 2015. Tak to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

„Je asi dvoudenní a na sobě má tričko zřejmě po mamince, jinak je nahá. Je drobnější tak do tří kilo, ale na pohled zdravá,“ uvedl Hess s odkazem na informace od znojemské dětské lékařky Kateřiny Wojnarové. Do babyboxů v Česku lidé dosud odložili 247 dětí, 135 z nich byly dívky. Dosud posledním dítětem z babyboxu byla loni v říjnu holčička ve schránce na radnici Prahy 6.

Babyboxů v Česku funguje 84, První byl zprovozněn v pražském Hloubětíně v červnu 2005, v prosinci 2019 se přesunul do vinohradské nemocnice. Je také nejvyužívanější, zatím v něm skončilo 30 dětí. Víc než 20 babyboxů naopak podle statistik na webu projektu dosud nikdo nepoužil. Schránka s číslem 85 se bude otevírat 29. března v Nemocnici Agel Šternberk, uvedl Hess. V některých nemocnicích se také mění původní schránky za novější.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Video  Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

lucie13 ( 8. února 2023 08:54 )

lucie13 ( 8. února 2023 08:54 )

to jsou holt “vymaštění” aktivisti ohánějící se nějakými cáry papíru. Samozřejmě, že je život důležitější.

To samé klima aktivisti, co se lepí a ilegálně blokují silnice. Jsou placení, ca.1800€ měsíčně i se zdravotním a sociálním pojištěním v klasickém zaměstnaneckém poměru. Demonstrují kvůli CO2 a pak lítají letadlem na dovolenou na Bali

Včera nebo kdy měly už někomu rupnout nervy a projel to autem přes aktivisty, ilegálně blokoval dálniční výjezd někde v Německu. Dle německých právníků lze takovou ilegální blokádu odstranit vlastníma rukama.
V tomhle počasí na tyhle tykve stačí i kanistr s vodou

DanY67 ( 8. února 2023 07:43 )

Jaký chudák.Je to štěstí že tyhle boxy jsou.Jmeno si může každý změnit.Tu jde o život ne o jméno.Kazde jedno zachráněné dítě je dar Boží Dar.

tarrica ( 8. února 2023 07:16 )

Díky, velké díky za babyboxy a jméno není důležité. Po adopci se může změnit.
Hodně štěstí v životě prcku

baronessa ( 8. února 2023 07:10 )

Odpůrce babyboxů nechápu. Co jsou nějaké úmluvy, práva dítěte proti jeho holému životu?

Zobrazit celou diskusi