Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Druhé dítě za dva dny: Novorozenou Sárinku odložili do babyboxu na Mělnicku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv)
Autor: ČTK, jžk - 
30. července 2022
16:48

V babyboxu nemocnice v Neratovicích byla odpoledne nalezena novorozená holčička. Dívka byla oblečená a zdravá, dostala jméno Sára. V pátek přitom byl v babyboxu v Pardubicích nalezen malý chlapeček, pojmenovaný Dan. Sárinka je 241. dítě odložené v Česku do babyboxů.

O dalším děťátku v záchranné schránce informoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Z celkového počtu dětí v babyboxech bylo 132 dívek a 109 chlapců. Letos bylo do babyboxů v Česku odloženo zatím deset dětí, jedním z nich byl jen o den dříve nalezený Daneček.

Holčička je na pohled zdravá, pupečník měla ošetřený svorkou na uzavírání sáčků, oblečená. Na přiloženém papírku je informace, že je to holčička narozená dnes v 9:15. Váží 3650 gramů a měří 49 centimetrů,“ prozradil vedoucí lékař neratovické neonatologie na Mělnicku Juraj Maxián.

Jméno Sára dostala na počest vnučky dárkyně, jejíž podpora podle Hesse pomohla zachránit finanční situaci spolku Babybox. „Korunky nám scházely na výrobu babyboxu do SeneCura SeniorCentra v Chrudimi, kde zatím potenciální dárci podporu zvažují. Otvíráme tam slavnostně 8. září ve 12:00,“ uvedl Hess.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi