Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do babyboxu v Pardubicích někdo odložil novorozeného Danečka: Jde o 240. dítě v historii schránek

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Profimedia/ Babybox Praha 6)
Autor: ČTK - 
29. července 2022
22:34

V Pardubicích v pátek večer někdo odložil do babyboxu chlapečka. Podle lékařů se jedná o zdravého novorozence. Je to 240. dítě odložené v Česku do babyboxů od vzniku sítě těchto speciálních schránek. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Z celkového počtu dětí v babyboxech bylo 131 dívek a 109 chlapců. Letos bylo do babyboxů v Česku odloženo zatím devět dětí.

Chlapec v modrobílém overalu byl do pardubického babyboxu vložen v pátek krátce po 20:30. Lékaři uvedli podle Hesse, že dítě je na pohled zcela zdravé.

V Česku je nyní 82 babyboxů. První byl instalován v roce 2005. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání