Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tobiášek už dvakrát skončil v babyboxu: Vrátí se opět k biologické rodině?

Autor: Vlaďka Hradská - 
4. února 2022
05:00

Je na světě sotva šest týdnů, ale osud už si s ním krutě zahrál! Do píseckého babyboxu někdo ve středu večer odložil chlapečka. Když zdravotníci vyhřívanou schránku otevřeli, nestačili zírat. V babyboxu byl Tobiášek, kojenec, kterého tam začátkem roku už jednou někdo odložil.

Poprvé se dvoutýdenní chlapec ocitl v babyboxu 7. ledna. Měl u sebe rodný list a Orgán sociálně-právní ochrany dětí ho po prošetření celé situace svěřil do péče babičky. „Ta trochu zklamala, zřejmě situaci nezvládla. Chlapečka odložila ve středu v jedenáct hodin večer do boxu. Personál ho hned poznal, takže věděli, o koho jde. Je to unikát, dvakrát odložené dítě v jednom babyboxu, to tu ještě nebylo,“ poznamenal zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Tobiášek byl čistě oblečený, v bílé kombinéze s modrou čepičkou a dudlíkem. Jaký bude jeho další osud, není zatím jasné. Není ani vyloučeno, že se zase vrátí do „své“ rodiny, pokud bude ochoten někdo z biologických příbuzných se o něj postarat. Nepřímo to potvrdila i vedoucí oddělení píseckého OSPODu Ivana Kahovcová.

Rodina je na prvním místě

Vedoucí oddělení píseckého OSPODu Ivana Kahovcová uvedla, že ke konkrétnímu případu se nemůže vyjadřovat. „Obecně se ale dá říci, že pokud se dítě objeví v babyboxu a je známa jeho identita, je OSPOD povinný kontaktovat rodiče dítěte, popřípadě další příbuzné. A dále zjišťovat, zda mají zájem a podmínky o dítě pečovat. Vždy se hledají možnosti umístit dítě v biologické rodině. Ta je na prvním místě. Pokud má rodina objektivní důvody, proč to nejde, přicházejí na řadu další kroky,“ řekla Blesku Ivana Kahovcová.

Ve hře je přechodná, maximálně roční, nebo trvalá pěstounská péče, případně osvojení, pokud je dítě právně volné. V takových případech vždy rozhoduje soud.

Video  Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...