Křižují se tam dva velké mezinárodní koridory: Německo – Balkán a Polsko – Alpy. Cestující z Břeclavi tak mají přímé železniční spojení s Německem, Polskem, Rakouskem a Slovenskem. Teď to ovšem vypadá, že se vše úplně změní.

Desetitisíce lidí

Správa železnic připravuje trasu vysokorychlostní trati (vlaky na ní mají jezdit rychlostí až 320 km/hod). „Ta má vést podél D2 a k nám se dostala informace, že se zastavením vlaků se v břeclavském železničním uzlu nepočítá,“ upozornil starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (67, ANO).

Plán vyvoval zděšení i v nedalekém Hodoníně, jehož obyvatelé nedaleké břeclavské nádraží také hodně využívají. „Jen v našich regionech se jedná o 120 tisíc obyvatel a k tomu je potřeba připočíst statisíce turistů, kteří náš region využívají jako vstupní bod pro vídeňské letiště,“ připojil se starosta Libor Střecha (49, Hnutí pro Hodonín).


Oba starostové proto požadují se Správou železnic jednání, kde se budou chtít proces výstavby vysokorychlostní trati ovlivnit. „Jsme připraveni představit vlastní návrh na řešení tohoto problému,“ potvrují oba starostové. Protestní dopis už oba radnice poslaly prioritně k rukám ministra dopravy.

VIDEO: V Brně zastavil nejslavnější francouzský vlak TGV PSE 16, hrál v něm J. P. Belmondo. Tato souprava 26. února 1981 vytvořila rychlostní rekord, když na trati Paříž – Lyon vyvinula rychlost 380 km/hod. Francouzi ji vyřadili z provozu v roce 2018.

Video
Video se připravuje ...

V Brně zastavil nejslavnější francouzský vlak TGV PSE 16, hrál v něm Belmondo. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
5 fotografií