„Můj příběh začal, když jsem si 14 dní před porodem prvního syna našla malinkou, ani ne půlcentimetrovou bulku v prsu,“ začíná své vyprávění Silvie Kadlecová, se kterou jsme se potkali v pražském Tyršově domě během Dne onkologických pacientů.

Po prvním sonografickém vyšetření to vypadalo, že snad půjde pouze o laktační cystu. „Tak jsem to nechala, porodila jsem v termínu a 14 dní na to se bulka zvětšovala. Už to tlačilo a bylo to nepříjemné. Šla jsem na další sono a na mamograf. Následně doktoři udělali biopsii a když bylo malému přibližně pět týdnů, tak potvrdili, že se jedná o zhoubný nádor,“ vzpomíná Silvie na období, kdy jí byla stanovena diagnóza.

„Kojila jsem šest týdnů. V den, kdy mi skončilo šestinedělí, jsem šla na první chemoterapii. ‘Chemo’ trvalo přibližně půl roku, následovala operace, kde odstranili asi třetinu prsa a veškeré uzliny z pravého podpaží, a ozařování,“ popisuje Silvie průběh léčby. „23. června to bude dva roky,“ dodává.

„Po onkologické stránce jsem zdravá. Léčba má samozřejmě vedlejší účinky, ale ty postupem času maličko odezní,“ říká Silvie ke svému zdravotnímu stavu. „Něco zůstává, je to taková daň za život,“ dodává s úsměvem.

Bellisky

Pacientkám s rakovinou prsu pomáhá hned několik neziskových organizací a projektů. Jedním z nich je projekt Bellis, která se zaměřuje na mladé ženy s rakovinou prsu. „V prvním momentu vás nenapadne nic hledat. Když máte doma malinké dítě, tak řešíte jiné věci. Musíte přestat kojit, zastavit laktaci, a následně se postarat o to miminko, aby bylo v pořádku. Takže prvně jsem řešila tyhle věci a až po nějaké době, mohly to být tři až čtyři měsíce, jsem náhodou na Facebooku objevila skupinu s holkami, co řeší stejný problém jako já. Tam mě odkázaly na Bellisky,“ vzpomíná na svůj první kontakt s projektem Bellis.

„Zezačátku pomohly rady doktorů, protože ti samozřejmě ví, co mají dělat. Potom to byla podpora od Bellisek, osobní příběhy, zkušenosti ostatních holek a maminek. Hezky to navázalo. Nejdříve ta lékařská stránka a ta pomoc zdravotní, potom ta pomoc psychická od holek, co si tím prošly. Zjistíte, že někdo je na tom podobně jako vy, že si prošel tím stejným, nebo prochází tím stejným. Je to obrovská pomoc a ta vnitřní síla toho člověka jde k vám,“ popisuje optimisticky důležitost projektu Bellis, který poskytuje psychologickou pomoc pacientkám, nabízí odborné poradenství, a zároveň šíří osvětu o prevenci.

„Já jsem se stala edukátorkou Bellisek, takže jezdím po středních školách, gymnáziích, rodinných centrech a nemocnicích a dělám přednášky o samovyšetření prsu. Snažím se pomáhat tímto směrem ženám, aby se o sebe staraly,“ říká ke svému zapojení do Bellisek.

Kam se obrátit?

Ženám s rakovinou prsu pomáhá celá řada celostátních i regionálních organizací. Jejich seznam je uvedený na stránkách Aliance žen s rakovinou prsu.