Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohřeb diplomata Povejšila (†62): Na poslední cestu ho doprovodili Stouni, přišel i prezident Pavel

Aktualizováno -
14. srpna 2023
15:44
Autor: ČTK, Mii - 
14. srpna 2023
13:37

S Martinem Povejšilem, jedním z nejuznávanějších českých diplomatů polistopadové historie, se dnes ve strašnickém krematoriu v Praze rozloučila rodina, přátelé i kolegové. Mezi desítkami diplomatů a dalších hostů v obřadní síni byl i prezident Petr Pavel.

„Ministerstvo (zahraničí) mělo mnoho hlav, ale po celou dobu jen jedno srdce, a to byl Martin Povejšil,“ řekl někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Bývalý ministr obrany, nyní europoslanec Alexandr Vondra zdůraznil, že „na hřišti české diplomacie“ nevidí náhradníka, jenž by Povejšila mohl vystřídat.

Rozloučil se přišla i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. „Dnes jsme se ve Strašnicích naposledy rozloučili s Martinem Povejšilem, velkou osobností naší porevoluční diplomacie. Skromným a pracovitým mužem, který si nepotrpěl na okázalost, ale ve své profesní dráze naopak kladl důraz na službu naší zemi, jejím občanům a zájmům. Odešel bohužel příliš brzy. Čest jeho památce,“ uvedla ministryně. 

Schwarzenberg i Vondra se shodli, že Povejšilovo působení v polistopadové české diplomacii bylo klíčové pro jasné prozápadní směřování země.

Rozloučení s Povejšilem dnes doprovodily skladby jeho oblíbených Rolling Stones. Dlouholetý diplomat, někdejší velvyslanec v Chile, Španělsku, ale také při NATO či Evropské unii, zemřel po dlouhé a těžké nemoci před týdnem ve věku 62 let.

Jeho rodina se rozhodla na Povejšilovu památku uspořádat charitativní sbírku na nákup ochranného a zdravotnického materiálu. Organizace Post Bellum jej posílá Ukrajině, už déle než rok se bránící ruské agresi.

Naposledy Povejšil působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální ministerstva zahraničí.

„Diplomata Martina Povejšila si velmi vážil každý, kdo ho znal. Vyjádřil jsem kondolence jménem nejen Spojeného království, ale i mnoha diplomatů po celém světě. Upřímnou soustrast rodině, přátelům a kolegům na  ministerstvu zahraničí,“ uvedl britský velvyslanec Matt Field.

Video  „O půl čtvrté ráno jsem budil premiéra,“ vzpomíná velvyslanec Martin Povejšil.  - Blesk TV/Jan Jedlička, David Budai
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa