Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Příčina úmrtí uznávaného diplomata Martina Povejšila (†62): Zabila ho rakovina!

Aktualizováno -
10. srpna 2023
16:55
Autor: Jakub Kopřiva, ČTK - 
10. srpna 2023
05:00

Kondolence ze všech koutů světa se schází do Česka k úmrtí diplomata Martina Povejšila (†62). Jak zjistil Blesk, jednoho z nejvýznamnějších lidí české zahraniční politiky zabila zákeřná rakovina. Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že v pátek a pondělí vystaví ve svém sídle v Černínském paláci kondolenční knihu.

Zkušený diplomat zemřel 7. srpna. Podle informací Blesku z diplomatických kruhů bojoval s  rakovinou slinivky, která se mu nakonec stala osudnou.

Povejšil naposledy působil coby vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální v Černínském paláci. Před tím byl dlouholetým náměstkem a také několikanásobným velvyslancem, kdy vedl ambasády v Chile, Španělsku, misi při NATO a byl také stálým představitelem při EU.

Měl také nemalý vliv na českou bezpečnostní politiku. Už v nultých letech byl u – nakonec neúspěšného – vyjednávání o umístění amerického radaru v Brdech. Svůj podíl měl také na nedávno přijaté obranné spolupráci mezi Českem a USA.

„Když někdo řekne – skutečný diplomat – vždycky si vybavím lidi jako Martin Povejšil. Chybět bude nejen v Česku, ale i u nás v Ukrajině. Martina jsem dobře znal a velmi si ho vážil,“ kondoloval například bývalý ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

„Výjimečný diplomat a pilíř transatlantických vztahů. Bude nám moc chybět,“ vyjádřila smutek nad úmrtím Povejšila americká ambasáda v Praze. A v podobném duchu se vyjádřili zástupci i dalších zemí od Chile a Uruguaje po Rumunsko a Portugalsko.

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek 11. srpna a v pondělí 14. srpna vystaví v pražském Černínském paláci kondolenční knihu kvůli rozloučení s Povejšilem. Diplomacie o tom dnes informovala na sociální síti X, dříve twitteru.

 „V rámci rozloučení bude na ministerstvu zahraničních věcí otevřena kondolenční kniha. Veřejnost může svůj podpis do knihy připojit v pátek 11. srpna od 10:00 do 12:30 a v pondělí 14. srpna od 14:00 do 16:00,“ uvedlo ministerstvo.

„Pro českou diplomacii odvedl obrovský kus práce na poli bezpečnosti, v NATO, v EU, ve Španělsku a Chile. Myslím teď především na jeho rodinu, která mu byla při jeho práci pro Českou republiku oporou,“ uvedl šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

V letech 1994 až 1998 působil Povejšil v Chile, ve Španělsku a Andoře mezi lety 2000 a 2004. Velvyslancem při NATO byl v letech 2009 až 2012, posléze se stal ambasadorem při Evropské unii.

Jiří Zvěřina ( 13. srpna 2023 12:38 )

Milá slečno (paní), Duška jsme shlédl celého... A až Vám zemře někdo blízký na rakovinu, někdo kdo chtěl hodně žít a nebylo ve Vašich silách mu jakkoliv pomoci, potom pochopíte, co je Dušek za p.a.b.l.b.a. A to jsem ho měl jako herce opravdu rád...

lucie13 ( 13. srpna 2023 11:48 )

Bohužel v dnešní době každý třetí dostane rakovinu, i hodně mladých lidí.

lucie13 ( 13. srpna 2023 11:46 )

V zahraničí lze celkem normálně dožít jako chronický pacient. To jen VZP neproplácí drahou léčbu jako tzv. Kinasehemmer a většina dostane chemoterapii.
Třeba takový lék Tagrisso stojí přes 9500€ 30tabletek a pacient to musí brát doživotně. Někomu zmizí nádory úplně u někoho se zmenší, nepadají vlasy atd.

lucie13 ( 13. srpna 2023 11:32 )

Nic, máme zničené životní prostředí, moře a řeky plné odpadu. Kvalita potravin v Česku šílená, předražené blafy plné pesticidů, éček a dalších jedů. V sousedním Rakousku můžete i v řetězcích jako Hofer, Spar atd. nakupovat bio a maso s původem bio farmy.
Lidi berou drogy, konzumují alkohol a zneužívají léky. Už je to jak v USA, kde bez “day drog” nejdou na ulici.
Pitná voda a potraviny jsou plné hormonů, klukům rostou prsa nebo to jsou androgenní “nebinární” postavy bez boků a prsou. Nebude to asi jen módní výstřelek, že lidi z nudy neví, co jsou. Hormony dokáží hodně měnit nálady a chování.
Takže kdo do sebe cpe (polské) “lahůdky” ve slevách pro český trh a nemá šanci si pěstovat vlastní ovoce & zeleninu a nežije na bio farmě, aby věděl co jí, kouří, bere drogy a chlastá jako naši politici, nesportuje, tak celkem pravděpodobně onemocní. A taková osoba se moc mít ráda nebude, když to se svým tělem dělá dobrovolně. A docela vtipné je, že na začátku toho rozhovoru sám Dušek řekl, že dost často vyjme někdo jeho výroky z kontextu a přesně tohle se stalo. Pochybuji, že jste slyšel celý ten hodinový rozhovor. A ani moderátor nebyl vždy u věci, protože myšlenky pana Duška ne vždy chápal. Dušek nikoho o ničem nepřesvědčuje. Jen někteří lidé nechápou, co je svoboda projevu a hned kolem sebe plivou. Stačí nesouhlasit a nikoho neurážet.

Jiří Zvěřina ( 10. srpna 2023 23:51 )

A co na to říká ten p.a.b.l.b. guru Dušek???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa