Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čaputová potvrdila účast na mši za Schwarzenberga. Pavel pronese osobní vzpomínku a poděkování

Autor: ČTK, vei, simao - 
5. prosince 2023
15:00

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se zúčastní sobotního pohřbu Karla Schwarzenberga, Blesk Zprávám to potvrdil její mluvčí. Český prezident Petr Pavel na něm pronese spíše osobní vzpomínku, nebude to smuteční řeč jako taková, uvedl dnes Pavel při návštěvě Královéhradeckého kraje. Respektuje prý přání rodiny, že pohřeb by neměl být státní, ale určitým průnikem pohřbu církevního a rodinného s jistými státními poctami.

„Mohu potrvdit, že se paní prezidentka v sobotu zúčastní pohřbu Karla Schwarzenberga,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Martin Strižinec. Zda Čaputová zavítá i na koncert pro Schwarzenberga do pražské Lucerny, to nesdělil.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Pohřeb bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. O tom, že se uskuteční se státními poctami, vláda rozhodla v pátek.

Český prezident Petr Pavel v úterý řekl, že nenabízel ani neplánoval žádnou smuteční řeč. „Od toho budou povolanější. Vážím si toho, že budu moci říct pár slov. Spíše to bude osobní vzpomínka a poděkování než smuteční řeč jako taková,“ podotkl prezident.

Pavel: Nebál se říct svůj názor

Schwarzenberg podle něj byl velice inspirativní osobností. Pavel byl rád, že se měl možnost s ním vícekrát sejít a poslouchat jeho názory.

Na Schwarzenbergovi ocenil, že se nebál říct svůj názor, jakkoli mohl být nepopulární. Někdo takový bude v politice chybět, protože většina lidí se ohlíží na své funkční období a na vyhlídky znovuzvolení, míní hlava státu.

Ve středu vystaví Schwarzenbergovu rakev

Od středečního poledne bude v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem na Malé Straně vystavena Schwarzenbergova rakev. Veřejnosti bude místo přístupné do 22:00 a následně ve stejný čas ve čtvrtek a v pátek. Poté budou ostatky převezeny do katedrály svatého Víta na pohřeb.

Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Následně budou Schwarzenbergovy ostatky podle parte uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Esemesky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 7. prosince 2023 00:24 )

Všichni si kadí do huby jsou to pokrytci a lháři

w.mojko ( 5. prosince 2023 18:03 )

modliť sa nemusí vedieť, hlavne, že "oslní" hviezdnym oblečením (ako vždy prezentujú liberálne médiá, blízke jej zmýšľaniu) 😨

roxin ( 5. prosince 2023 17:18 )

Zuza potvrdila účast kvůli příteli soudruhovi pávkovi a soudruh na MŠI a ještě pronese osobní vzpomínku, nebude se bát??? Soudruzi na MŠI NECHODÍ, UMÍ SE VŮBEC MODLIT?

Ejci ml ( 5. prosince 2023 16:10 )

Zaujimave nasa prezidentka sa radi k neveriacim, nechapem naco ide na omsu... kadi si do huby...

sosacek ( 5. prosince 2023 16:07 )

Slováci už jí mají plné zuby, tak leze do Česka a ještě za komouškou fosilií - Sorosova podrž taška. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa