Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel s Evou na Královéhradecku: Mikulášská nadílka v dětském domově a návrat do známého místa

Aktualizováno -
5. prosince 2023
21:41
Autor: ČTK - 
5. prosince 2023
06:38

Prezident Petr Pavel dnes zavítal s manželkou Evou do Královéhradeckého kraje - a program pro něj byl přichystán opět pestrý. Od jednání s hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS), přes návštěvu dětské kliniky, místní firmy, až po dětský domov v Sedloňově mezi děti, Mikuláše, čerta a anděla. Pavel uvítal dohodu ministerstva zdravotnictví s lékaři, nepovažuje ji ale za systémové řešení.

Pavel ráno navštívil Dětskou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové, posléze jednal s hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS), radou kraje či předsedy zastupitelských klubů.

Odpoledne prezident zajel do hodinářských firem ELTON hodinářská a Bohematic v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Následně navštívil dětský domov v Sedloňově na Rychnovsku, kde jej přivítal Mikuláš, čert a anděl, kteří dnes, v předvečer svátku sv. Mikuláše chodí nadělovat dětem.

„V období adventu, kdy si většina z nás užívá setkávání s rodinou a blízkými, je důležité pamatovat na ty, kteří stabilní domov nemají. Mikulášské setkání v dětském domově v Sedloňově mi připomnělo, že některé děti čelí větším výzvám, než by si zasloužily. Mnoho dětí končí v ústavní péči, i když to není nezbytně nutné. Musíme proto podporovat i jiná řešení, jako jsou různé podoby pěstounské péče nebo terénní chůvy,“ komentoval svou návštěvu dětského domova Pavel.

Prezident Petr Pavel v dětském domově v Sedloňově (5.12.2023) Prezident Petr Pavel v dětském domově v Sedloňově (5.12.2023) | reprofoto X Petr Pavel

Program prvního dne ukončil Pavel návštěvou Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce na Rychnovsku a debatou s místními v divadle v Červeném Kostelci na Náchodsku. Ve středu prezident pojede na Broumovsko a Trutnovsko.

Debata ve městě, kde bydleli rodiče Pavla

„Je to zvláštní pocit. Jsem vítán, jako vzácná návštěva v místě, kde jsem v mládí napáchal hodně hříchů a poznali se tady moji rodiče. Královéhradecký kraj mám rád jako žádný jiný, jen náhodou jsem se tady nenarodil,“ řekl Pavel odlehčeně na úvod debaty v divadle na Náchodsku. Vyznal se také z toho, že Červený Kostelec patří k jeho nejoblíbenějším místům. Prezidenta v divadle přivítal bouřlivý potlesk a na závěr potlesk diváků vestoje.

Debata v divadle zaplněném do posledního místa se nesla v přátelské atmosféře. Někteří obyvatelé Červeného Kostelce prezidenta osobně znají, má na město vazbu. V městské části Lhota, kde bydleli rodiče Petra Pavla, má po nich dům, řekl starosta Tomáš Prouza (Spoluobčané).

Jeden z dotazů dnešní debaty směřoval na problematiku umělé inteligence. Prezident vyzval v této souvislosti k obezřetnosti, k racionálnímu přístupu a varoval před přílišnou regulací na samém počátku. „Umělá inteligence může být skvělým sluhou, ale špatným pánem. Když se nám podaří ji správně směřovat a korigovat, tak si myslím, že není se čeho bát,“ řekl Pavel. Podobně se vyslovil také k Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal) o přechodu Evropské unie k obnovitelným zdrojům energií.

Dotaz padl také na současnou situaci na Ukrajině, kde pokračuje ruská agrese. Prezident ji přirovnal k situaci v Evropě před druhou světovou válkou, vyjádřil zklamání nad tím, jak se konflikt vyvíjí a také nad přístupem řady zemí Evropy. Varoval před přijetím kompromisu, který by vedl k tomu, že Ukrajina ztratí část svého území. Za této situace by Rusko tento stav podle něj interpretovalo jako své vítězství a povzbudilo by to nedemokratické režimy.

Pavel uvítal dohodu s lékaři

Pavel během návštěvy Královéhradeckého kraje uvítal dohodu ministerstva zdravotnictví s lékaři, kterou v pondělí oznámil ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Nepovažuje ji ale za systémové řešení. Problémy se nevyřeší pouze navýšením platů v oboru, řekla hlava státu na dnešní tiskové konferenci při návštěvě Královéhradeckého kraje.

Nabídka, se kterou podle Válka souhlasily Česká lékařská komora i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5000 až 15 000 korun měsíčně podle stupně vzdělání a u ostatních zaměstnanců nemocnic o pět procent. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři stáhnout výpovědi z přesčasové práce, kvůli kterým je od začátku prosince v různé míře omezený provoz nemocnic.

Pavel řekl, že v principu vždy uvítá dohodu před konfrontací. Tuto však nepovažuje za systémové řešení. Za nutné považuje jednat o systému vzdělávání lékařů, přesčasech i o poměru mezi odbornou a administrativní prací lékařů.

„Problémů k řešení je celá řada. Pokud nechceme řešit příští rok nebo v nadcházejících letech stejné problémy jako teď a potom je zalepit další záplatou, musíme se problematice věnovat systémově,“ podtrhl prezident.

Pavel: Hradecký kraj se potýká s problémy jako ostatní

Královéhradecký kraj se potýká s problémy jako ostatní kraje, například s dostupností primární péče v některých odlehlých částech, se stárnutím populace nebo s odlivem lidí, uvedl Pavel na dnešní tiskovce. Vyzdvihl ale péči o dopravní infrastrukturu, rozvoj i zdravotnictví, které není krajské, či účast kraje na podpoře sociální péče.

Sympatické podle Pavla je, že podobně jako například v Jihočeském kraji hradecký kraj nečeká na to, co stát a vláda připraví, ale sám hledá řešení.

„To si myslím, že je naprosto zásadní, protože bez takto aktivního přístupu se určitě dál neposuneme i v takových věcech, které jsou a budou velice citlivé, jako je například rozpočtové určení daní,“ řekl prezident.

Také kvalita školství nebo zdravotnictví podle Pavla nesouvisí pouze s objemem peněz, které do systému natečou, ale s efektivní organizací. S tou podle prezidenta souvisí citlivá témata, která se budou muset dříve nebo později otevřít, jako jsou počet škol, poměr žáků ve vztahu k učitelům, ale i počet zdravotnických zařízení, lůžek či lékařů v přepočtu na počet občanů.

Pavel, který je v úřadu od března, už absolvoval návštěvy Moravskoslezského, Libereckého, Jihočeského kraje, Vysočiny, Prahy a Jihomoravského kraje. Naposled navštívil koncem října Olomoucký kraj. Ještě než se ujal funkce, navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, kde také na Sokolovsku zahájil letošní školní rok.

Video  Prezident-motorkář opět v akci: Petr Pavel osedlal mašinu i v Itálii!  - Blesk - Daniel Kraus
Video se připravuje ...

roxin ( 7. prosince 2023 08:46 )

👍 Souhlasím! 👍

Uživatel_5500418 ( 7. prosince 2023 08:29 )

Je to šašek a ne prezident . Toto byl největší omyl zvolit Fialu a Pavla. Přesně jak to měli naši sousedé Matovič a Čaputová.

roxin ( 6. prosince 2023 13:54 )

Jsi DRZÝ JAK VEŠ A ZAPOMNĚL SI SE KROTIT, nebo předvádíš ty STB MANÝRY? BRALA BYCH TO JAKO NAVÁDĚNÍ K SEBEVRAŽDĚ!!!

Uživatel_5650027 ( 5. prosince 2023 22:36 )

Mít umístěné v nemocnici dítě, které by bylo stresované "potěmkinovou vesnicí" rychle, rychle, přijede prezident, tak a všichmi se usmíváme, přijede Pávek s politručkou, místo klidu a v pohody to děti jenom stresuje! Protože, aby se krasavec vyfotil, neboť má absťák!
Tak bych byla nazlobená, ne nazlobená, ale NA S R AT Á! Obtěžuje Pávka někoho, když má chřipku! No, inteligent je schopen se fotit i v pyžamu! Poslední "veselá" návštěva Rakušana v africké nemocnici byla vrchol idiocie! Nemocné na lůžku předal igelitový pytel BANÁNŮ!!! V Africe!!!

Uživatel_5650027 ( 5. prosince 2023 22:25 )

Nevím v jaké společnosti se pohybujete, asi v lampasácké! Provokatére!🫡🫡🫡

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa