Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odmítavá reakce a nespokojenost: Odborník zhodnotil řeč těla Fialy a Pavla na setkání s Ficem

Autor: vja - 
26. listopadu 2023
05:00

Páteční návštěva staronového slovenského premiéra Roberta Fica v Praze nepřinesla příliš nečekaných momentů. Spolu s předními politickými představiteli České republiky si jako obvykle řekli, že vztahy obou zemí jsou nadstandardní, přičemž obě strany působily velice formálně. Slovenský deník Nový Čas oslovil odborníka na řeč těla, který upozornil na to, že při setkání Fica s prezidentem Pavlem i předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) bylo jasně viditelné napětí.

Fico se během první oficiální návštěvy v zahraničí od svého jmenování setkal s premiérem Petrem Fialou, předsedy obou komor Parlamentu i prezidentem Petrem Pavlem. Obzvláště v případě setkání slovenského premiéra s jeho českým protějškem a hlavou státu se jen těžko odhadovalo, v jakém duchu se setkání ponese, jelikož Fico se s nimi v posledních týdnech stihl již „chytit“ na sociálních sítích.

Fialovi, který nedávno kritizoval rozhodnutí Slovenska neposílat vojenský materiál na Ukrajinu, Fico vzkázal, že „není vhodné komentovat suverénní rozhodnutí suverénního státu“. Pavla pak kvůli jeho komentářům k česko-slovenským vztahům ještě před svým zvolením osočil ze zasahování do volební kampaně.

Schůze s Pavlem pak údajně dokonce vůbec nemusela proběhnout, Fico totiž zvolil termín, který se české hlavě státu prý vůbec nehodil. V rozhodování příliš nepomohla nejspíš ani skutečnost, že Fico měl v pátek na programu také setkání s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem (ANO). K uskutečnění schůzky pak musela prezidenta Pavla údajně přimět až slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

Odborník na řeč těla Martin Janečka, kterého oslovil slovenský deník Nový Čas, tvrdí, že nechuť k setkání s Ficem byla na Fialovi i Pavlovi vcelku zřetelná. „Na fotografii je vidět Fialovu nesouhlasnou, odmítavou reakci. Má svěšené koutky úst, naznačují to i pohyby okolo očí a čela,“ uvedl k výrazu českého premiéra v přitomnosti svého slovenského protějšku.

O nic lépe prý Fico nepochodil ani v případě setkání s Pavlem. „Tvar Pavlových úst (má koutky dole) a zúžené oči ukazují jeho nespokojenost s tím, že se musí zaobírat Ficem,“ je přesvědčen.

Jasný vzkaz Ficovi vyslala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která v den oficiální návštěvy slovenského premiéra doplnila své modré šaty o odznáček s ukrajinskou vlajkou ve tvaru srdce. Jejího kroku si hned všimli i uživatelé sociálních médií.

Video  Tisková konference premiérů Petra Fialy a Roberta Fica  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 27. listopadu 2023 19:37 )

Každý ví,že Fico si nepřeje válku.To je ten problém.Naši politici si uzákonili,že kdyby něco,oni narukovat nemusí a přejí si dál válku i kdyby se měla rozšířit.Myslí si,že by byla jen konvenční,že by posílali do války naše děti a s tím Fico na Slovensku a vůbec nesouhlasí.Co to je za člověka?To se nedá pochopit. 😁

oltec ( 27. listopadu 2023 08:41 )

připomínáš mě slováka Matoviče to je také blázen

Jirik-ta ( 27. listopadu 2023 03:37 )

Žádná ekonomika, samozřejmě ani česká, se netvoří úřednickými papíry na ministerstvech, v bankách, v poradenských firmách, v úřadech. Ekonomický výkon a výsledek se tvoří na polích, v továrnách, v produktivní výrobě či servisu. Ekonomiku tvoří konkurenceschopný, kvalitní výrobek. To je základní fakt, který musí politické elity a společenské elity sami vědět a promítat do našich životů. Do zákonů, do pravidel našich životů. Zdá se, že to neví. I my všichni musíme tento základní fakt chápat, znát, pracovat s ním.

Dotace, regulace jsou ekonomická smrt. Dokonce dvojí smrt. Za prvé: zničené podnikatelské prostředí. Díky dotacím přežívají firmy neživotaschopné. Firmy kvalitní, zdravé, výkonné jsou tím poškozovány. Za druhé: je to další byrokracie. Kromě standardní byrokracie doslova bují i ta dotační. Musíme zastavit dotační ekonomiku. Musíme zastavit systém nesmyslných podpor a nesmyslných regulací. Na národní úrovni sami a ihned. Totéž musíme prosazovat i v Evropě. (Tomáš Březina)
www.To­masBre­zina­Best­.cz


Sun Tzu, světoznámý válečný stratég ze starověké Číny, jednou řekl:
„Ďábelský muž kompletně spálí svůj vlastní národ, aby pak mohl vládnout nad popelem.“

Jirik-ta ( 27. listopadu 2023 03:31 )

Jirik-ta ( 27. listopadu 2023 03:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa