Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fico v Praze: Vřelé objetí se Zemanem i spory o Ukrajinu už u snídaně. A jednání s Pavlem

Aktualizováno -
24. listopadu 2023
20:20
Autor: ČTK, trm - 
24. listopadu 2023
05:00

V pátek do Prahy na sérii oficiálních schůzek zamířil nedávno zvolený slovenský premiér Robert Fico. Hned u snídaně se senátory, došlo na první třecí plochu, a to podporu Ukrajiny. Tam se názory české vlády a té nové slovenské diametrálně liší.  Fico se následně přesunul do Strakovy akademie na jednání s premiérem Petrem Fialou. Hovořili o  o spolupráci v energetice, dopravě, bezpečnosti i obraně. Na jaře budou společně zasedat vlády obou zemí. Pak zamířil na Pražský hrad za prezidentem Petrem Pavlem. Stihl navštívil i bývalého prezidenta Miloše Zemana, kterého jako starého přítele objal. A expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Hned ráno se slovenský premiér setkal ve Valdštejnském paláci s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími členy horní komory na pracovní snídani. Oba se shodli na zintenzivnění spolupráce ve Visegrádské čtyřce,v názoru na pomoc Ukrajině se lišili.

I když má Slovensko po návratu Fica k moci „v tento okamžik“ jiný pohled na rusko-ukrajinský konflikt, „to, abychom nadále rozšiřovali, upevňovali a rozvíjeli česko-slovenské vztahy, má jednoznačně přednost před ambicemi jednotlivých politiků,“ řekl Vystrčil. Fico podle něj potvrdil, že Slovensko podporuje Ukrajinu, podporuje její nárok na územní celistvost, svébytnost a nezávislost. „Na druhé straně ten názor, že Slovensko v této chvíli nebude dodávat Ukrajině zbraně a že je pro okamžitá mírová jednání, potvrdil rovněž. Ukázalo se, že v tomto náš názor není shodný,“ uvedl Vystrčil.

O Ukrajině s Ficem hovořila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Slovenský premiér mluvil o zamrzlém konfliktu a nutnosti sednout k jednacímu stolu, proto nechce dodávat Ukrajině zbraně. Česká republika vidí v současné chvíli možnost ukončení konfliktu pouze v pokračující vojenské podpoře Ukrajiny, protože Vladimir Putin nemá o žádné jednání zájem a nadále se snaží ukrajinský národ zničit. To jsem panu premiérovi řekla a podle toho budeme nadále jednat a přesvědčovat o tom všechny naše spojence a partnery,“ řekla Blesku šéfka Sněmovny.

Následně se slovenský premiér přesunul do Strakovy akademie na jednání s českým premiérem Petrem Fialou. Před úřadem vlády na Fica čekaly skupinky podporovatelů i odpůrců, oddělovala je policie.

Video  Tisková konference premiérů Petra Fialy a Roberta Fica  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Fiala ocenil, že Fico na první návštěvu po nástupu do funkce zamířil do Prahy. „Je to potvrzení nadstandardních vztahů mezi našimi zeměmi, mám tím na mysli obě naše společnosti, které mají přátelské vztahy, rodinné vazby,“ uvedl. Veřejnost proto oprávněně očekává, že i politici na nejvyšší úrovni vytvoří také co nejlepší podmínky pro spolupráci, dodal. Dnešní jednání na úřadu vlády podle něj bylo otevřené a obě vlády udělají vše pro spolupráci na společných projektech.

Do Prahy nezamířil Fico jen ze zdvořilosti, uvedl slovenský premiér. „Tento zvyk se mi mimořádně líbí,“ konstatoval. Vztahy ČR a Slovenska jsou však podle něj do určité míry narušené zubem času i s ohledem na to, že od rozpadu federace uplynulo přes 30 let. „V poslední době byly finanční krize, covid, nebyl čas na inventuru vztahů,“ doplnil. Vztahy podle něj nesmí ustrnout ve fázi „vzpomínkového optimismu“, ale mít konkrétní obsah.

„Nepotřebuji přímluvy paní prezidentky“

Fico nevěří informacím médií, podle kterých se za možnost jeho návštěvy na Pražském hradě musela u Pavla přimlouvat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Přijel jsem sem s nejlepšími úmysly,“ uvedl Fico s tím, že chtěl standardní přátelskou návštěvu, na které by se řešila i pracovní témata, což se stalo. „Nepotřebuji přímluvy paní prezidentky, ani tomu nevěřím,“ uvedl ke spekulacím médií o nechuti Pavla se s Ficem setkat. Fico dodal, že hlavu českého státu „absolutně respektuje“.

U Pavla za zavřenými dveřmi

Prezident Petr Pavel slovenského premiéra přijal v odpoledních hodinách. „S Robertem Ficem jsem diskutoval o současné bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě a o našich vzájemných postojích. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi jsou naprostou prioritou a předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce,“ uvedl po setkání Pavel.

„Jsem přesvědčený, že Slovensko zůstane naším významným spojencem v EU i v NATO a budeme rozvíjet sousedské ekonomické a politické vazby,“ dodal Pavel.

Objetí se Zemanem

Fico se v pátek setkal rovněž s expremiérem a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Děkuju za setkání, pane premiére! A také za věcnou diskusi o důležitých tématech. V4, Green Deal, jádro a nelegální migrace, která ohrožuje bezpečnost občanů nejen obou našich zemí, ale i celé Evropy. Jsem rád, že v těchto zásadních otázkách se naprosto shodneme,“ napsal Babiš.

Navštívil v jeho kanceláři i bývalého prezidenta Miloše Zemana. „Přivítat Roberta Fica v Praze, v mé pracovně, to byla obrovská radost! Příteli, který se navrátil po vítězství ve volbách do funkce slovenského premiéra, jsme ze srdce blahopřál,“ uvedl Zeman, který se s Ficem objal a přichystal pro něj jednohubky. 

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 26. listopadu 2023 07:40 )

Premiér Fico je sociální demokrat a jeho názor na válečnou situaci na Ukrajině je oprávněný. Jeho informace jsou relevantní z několika oficiálních zdroju. Nelze je zpochybňovat. Exprezident Zeman je starý zbrojnos a jeho názory jsou kolotocove. Je to slušnost ta návštěva u p. Zemana. Premiér Fico u mně zabodoval, to bylo statnicke.

bleskovka ( 26. listopadu 2023 05:14 )

Fico se narodil v Československu,tak to není žádný cizák.

harpyje ( 25. listopadu 2023 23:20 )

Netusim jakou logikou jsi dosel ke dvema zrejme nahodne vybranym EU zemim a Kataru, ale clovek uz si tak nejak zvyknul ze myslenkovy pochody petikoalicnich fanousku nedavaji zrovna dvakrat smysl 😃

pindal ( 25. listopadu 2023 22:12 )

Toto všechno se děje proto,aby lidé pochopili,že politika je jenom hra,aby rozeštvávala lidi a hlavně je držela ve strachu.To se jim daří vlivem­,"na­šich"s­dělo­vacích prostředků,které od rána melou jenom válku a nemoce,určitě nezištně. 😃

pindal ( 25. listopadu 2023 21:55 )

Myslím tady v diskusi,je to dobrej vejvar?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa