Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pavlův podpis úsporného balíčku: Je spíš spojencem vlády než poplatníků, míní politologové

Autor: simao, ahe, ver - 
23. listopadu 2023
05:00

Tlaku opozice odolal prezident Petr Pavel (62), když přes její výhrady podepsal vládní konsolidační balíček. Ten zahrnuje soubor změn 65 zákonů, který by měl v příštích dvou letech snížit schodky rozpočtu o 150 milidard korun. Jelikož v něm vláda hlavně odstraňuje daňové výjimky, opozice krok kritizovala s tím, že jde o pouhé zvyšování daní. Podle politologa Jana Kubáčka je Pavel spíš spojencem vlády, než daňového poplatníka. Politolog Lubomír Kopeček míní, že Pavlovo rozhodnutí není nijak překvapivé.

Prezident Petr Pavel se rozhodl k tomuto kroku kvůli neudržitelnému tempu zadlužování České republiky. „Neschválení balíčku by znamenalo neudělat na cestě snižování schodku našeho rozpočtu vůbec nic, a to by napáchalo mnohem větší škody,“ řekl.

Politology prezidentův podpis nepřekvapil. „Rozhodnutí Petra Pavla není překvapivé. Vůči vládě vystupoval od nástupu do úřadu v březnu vstřícně, ať už se jednalo o nevetování jejich legislativních kroků nebo fungující souhru v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. Vzájemné disonance, které se v minulých měsících mezi vládou a prezidentem objevily, jako byl prezidentův mírně pozdnější podpis zákona měnícího podobu předčasných penzí, se dají považovat se drobné,„ uvedl politolog Lubomír Kopeček pro Národní institut Syri.

„Pavlův postoj k balíčku v principu nevybočuje z toho, co zmiňoval ve volební kampani před zvolením, i z prohlášení v průběhu jeho prezidentství. Nedá se považovat za opozičně se chovajícího prezidenta, jakým byl vůči vládě Petra Fialy jeho předchůdce Miloš Zeman,“ pokračuje Kopeček.

Kubáček: Pavel je spíš spojencem vlády, než poplatníka

S tím souhlasí i politolog Jan Kubáček. „Zatím nevidím, že by Petr Pavel měl nějaké vyšší nároky na to, aby vláda vedle nákladů, které přenáší na bedra občanů v podobě zvýšených plateb daní, měla i nějaké razantnější požadavky na vládu. Například aby šetřila na straně státních úřadů, státní administrativy nebo státních výdajů,“ řekl Kubáček Blesk Zprávám. „Prezident je spíše spojencem vlády než spojencem daňového poplatníka,“ pokračuje.

Podle Kubáčka neměla úterní schůzka mezi Pavlem a zástupci hnutí ANO zásadní dopad. Prezident měl totiž o úsporném balíčku jasno dlouho dopředu. „Skrze Ústavní soud opozice demonstruje ten nejvyšší stupeň odporu a nespokojenosti. Pravdou je, že u Ústavního soudu to s velkou pravděpodobností projde,“ zhodnotil Kubáček plánovaný krok opozičního ANO.

Záměr obrátit se na Ústavní soud avizovala šéfka poslaneckého klubu a bývalá ministryně financí Alena Schilerová. „Jako v dobách Jiřího Paroubka opět děláme z Ústavního soudu třetí komoru. Ale já to vnímám spíše jako symbolické odmítnutí a ukázání veřejnosti, že opozice se s tím nesmíří a že s tím opatřením nesouhlasí,“ pokračuje politolog. 

Myslím, že narozdíl například od projednávání snížení valorizace důchodů bude Ústavní soud v tomto případě souhlasit s postupem vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu i prezidenta. Vnímám to čistě jako tah opozice, kterým symbolicky a co možná nejsilnějším hlasem chce ukázat, že my s tím nesouhlasíme a naše rozhodnutí to není,“ uzavřel Kubáček. 

Video  Petr Pavel vyšel vstříc Fialově vládě: Rozhodl se podepsat úsporný balíček.  - Sociální síť X - Petr Pavel
Video se připravuje ...

pindal ( 27. listopadu 2023 20:00 )

Blbé je,že stále mažete své lidi,kteří rozjíždí debaty.Potom příspěvky lidí kteří odpovídají,nemají žádný smysl. 😨

pindal ( 25. listopadu 2023 15:45 )

Dělat to každý nemůže,na všechny se nedostane.Jde o to,že tito lidé,kteří jdou po penězích,pro sebe, na úkor národa,kterému kážou šetřit,jsou nedůvěryhodní.A to snad by mohl pochopit každý?Ale není jim co závidět,tomu věřte.Díky těmto lidem se poznání posune ku předu a na ně působí ohromný tlak.Přeji jim,aby to vydrželi,bez újmy na zdraví.Bez Jidáše by jsme se možná o Ježíši ani nedozvěděli. 😃

pindal ( 25. listopadu 2023 15:02 )

A kolik Vám bylo hayeno v 68,že dnes říkáte takové nesmysly.Ukrajinci byly naši okupanti a bylo to na jejich přání.Jediný Rus,který hlasoval byl proti okupaci.Takto prý hovoří záznamy z té doby.Ukrajinců pro, bylo 7 a jeden,někdo se zdržel hlasování,ne Ukrajinec.Já osobně jsem tyto dokumenty neviděl,ale vzhledem k tomu,kdo tenkrát seděl ve vedení sovětského svazu,tak je to pravděpodobné.

UFO1 ( 25. listopadu 2023 07:43 )

Na šetření to rozhodně nevypadá, přebujelý nefunkční státní aparát, výlety a oslavy...

pindal ( 24. listopadu 2023 22:19 )

Na co by jsme tedy měli prezidenta? 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa