Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel podepsal úsporný balíček. „Vláda se vysmála všem občanům,“ zuří Schillerová a hrozí soudem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. listopadu 2023
15:47
Autor: simao, ČTK - 
22. listopadu 2023
09:35

Prezident Petr Pavel dnes podepsal vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. O svém rozhodnutí podepsat balíček nejprve informoval ve videu na sociální síti X, informace o tom, že balíček podepsal, se dopoledne objevila na sněmovním webu. Opozice balíček kritizuje s tím, že pouze zvyšuje daně. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v úterý řekla, že pokud Pavel balíček nevetuje, hnutí se téměř jistě obrátí na Ústavní soud.

Balíček po podpisu může vyjít ve Sbírce zákonů. Jde o změnu 65 zákonů. Většina jeho ustanovení má vstoupit v účinnost k 1. lednu příštího roku.

Předloha má vládě pomoci konsolidovat veřejné finance a snižovat strukturální schodek státního rozpočtu. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) již dříve označil tempo růstu zadlužování státu za hrozivé. Podle opakovaného vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nejsou české veřejné finance v dobrém stavu a je třeba je konsolidovat.

„Kvůli neudržitelnému tempu zadlužování České republiky jsem se rozhodl dnes podepsat balíček vládních opatření, která nás mají přiblížit ke stabilizaci veřejných financí a snižování státního dluhu. Jeho neschválení by znamenalo neudělat na cestě snižování schodku našeho rozpočtu vůbec nic, a to by napáchalo mnohem větší škody,“ řekl Pavel.

Prezident zároveň uvedl, že bude věnovat zvýšenou pozornost podobě státního rozpočtu na příští rok, aby v něm byla obsažena prorůstová opatření a aby nezapomněl na ty, kterých se úsporná opatření dotknou nejvíce.

Podpis balíčku Stanjura přivítal. Lze podle něho polemizovat nad jednotlivými opatřeními, nelze však podlehnout populistům. 

Schillerová: Pavel řekl surovou pravdu

„Surová pravda je, co pan prezident řekl. A to, že kdyby nebylo tohoto ′konsolidačního′ balíčku, tak by se nerealizovaly žádné úspory. A to je pravda. Jediné, co vláda dokázala, je zvyšování daní. Vláda se vysmála všem občanům. Vybrala si cestu zvyšování daní a škrcení ekonomiky. My nabízeli cestu řádného výběru daní, boje s šedou ekonomikou, podpory investic. Nabízeli jsme cestu řádného čerpání evropských peněz. Získali bychom 40 až 50 miliard korun ročně,“ uvedla pro Novinky.cz Alena Schillerová.

„Pan prezident řekl, že bude hlídat podobu státního rozpočtu na rok 2024, ohlídá prorůstová opatření a ochranu nejzranitelnějších. K tomu bych si dovolila říci, že investice klesají asi o 18 procent, v dopravní struktuře o 34 procent. Vláda naopak nespoří na provozu státu. Provoz ročně roste o 3,5 procenta,“ dodala exministryně financí.

Dvě sazby DPH a další novinky

Balíček například zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo.

Sazba daně z příjmů firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Daň z nemovitostí se zvýší v průměru o 1,8 násobek. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent.

Vláda svůj záměr konsolidace rozpočtu představila letos 11. května. Poslancům ho předložila na konci června. První čtení ve Sněmovně se uskutečnilo ve dnech 12. až 13. července, závěrečné schvalování se odehrálo 13. října.

Debatu provázely mnohahodinové rozsáhlé projevy opozičních řečníků. Koalice v reakci na to prosadila ukončení rozpravy a pevné hlasování v danou dobu. Opozičnímu hnutí ANO se to nelíbí a je to jeden z důvodů, proč se chce kvůli balíčku obrátit na Ústavní soud. Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura vyzval Pavla, aby balíček vetoval. Podle Okamury poškodí balíček ekonomiku i samotné občany.

Stanjura naopak odmítá, že by v důsledku přijetí balíčku hrozila katastrofa. Podle premiéra Fialy se podařilo koalici prosadit jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období. Zastává názor, že balíček je ve prospěch občanů a firem a umožní také zrychlit klíčové strategické investice. Stanjura už dříve uvedl, že kabinet už další balíček nepřipraví. V dalších letech chce prověřit ministerské agendy, soustředit se na digitalizaci a úspory hledat i v provozních a personálních výdajích a v národních dotacích.

Balíček a úpravy penzijního systému už dříve uvítala Národní rozpočtová rada. Oslovení daňoví odborníci již dříve uvedli, že některá opatření přinesou firmám i státu novou administrativu, která bude znamenat i zvýšení nákladů. Kritizovali zejména nová pravidla pro dohody o provedení práce, ale i rozsáhlé rušení daňových výjimek. Úpravy daní podle odborníků dopadnou víc na zaměstnance než na živnostníky.

Materiál také znovu zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo na studenta. Omezuje se sleva na manželku či manžela bez vlastních příjmů, a to tak, že bude muset pečovat o dítě do tří let věku. Maximální výše státní podpory stavebního spoření se sníží z 2000 na 1000 korun. Cena roční dálniční známky se od příštího 1. března zvýší z 1500 na 2300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace.

Havlíček: Pavel měl prokázat víc odvahy

Pavel měl v souvislosti s vládním konsolidačním balíčkem prokázat více odvahy. V reakci na to, že se hlava státu rozhodla předlohu podepsat, to ČTK sdělil stínový premiér a první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček.

„Měl možnost ukázat, že nebude skákat podle krátkodobých účetních not vlády. Jsem přesvědčen, že velmi dobře ví, že to není dobrý balíček, že zabíjí budoucí růst a je zaměřen hlavně na zvyšování daní a přenášení poplatků na domácnosti a firmy,“ uvedl místopředseda Sněmovny.

„Včera (v úterý) jsme to prezidentovi říkali, nikdo nezpochybňuje nutnost konsolidovat, ale ne touto formou. Kdyby koalice více naslouchala a prezident s námi jednal o balíčku dřív, nemuselo to takto dopadnout,“ dodal Havlíček.

„Vítám podpis pana prezidenta pod konsolidační balíček. Ten není dokonalý, ale je to důležitý první krok k uzdravení české ekonomiky. Nesmíme si však myslet, že pacienta na přístrojích zachráníme pouze acylpyrinem. Potřebujeme další nutné reformy, které nastartují naši ekonomikou, pomohou lidem i firmám a budou řešit roky přehlížené problémy,“ reagovala na sociální síti X ekonomka a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Video  Babiš urážel Fialu během sporů o balíček. U pultíku vytáhl fialového mimoně  - PSP ČR
Video se připravuje ...

gabreta ( 1. prosince 2023 13:14 )

Agent Pávek dostal jasný rozkaz. Muž s koženou brašnou, nesmí projet!!

roxin ( 24. listopadu 2023 08:19 )

Jenže jeden hlavní ZŮSTAL a pokračuje! 👎

halíř 777 ( 24. listopadu 2023 05:31 )

Jen plní rozkazy od svých stvořitelů.

JIŘÍ POLÁK ( 23. listopadu 2023 13:06 )

Hlavní je to že popřevratu jsme se všeci těšili jak u nás bude kapitalismus jak rychle se vyrovnáme západním zemím.Budou podnikatelé a bude jen dobře.Dnes jsou otevřené hranice a mohou mladí studovat v cizině.Otázkou je kdo a z čeho ty studia zaplatí?Prezidenta Klause mohou nosit na rukou jak všeci nevěřitelně zbohatli jak s bytami tak nemovitostmi a rozprodejem majetků vyloženě za hubičku.To byl doslova dar z nebes a lidi to moc dobře ví!!!Takové požehnání už nepřijde.Vládu si zvolili všeci lidé jak vzdělaní i jiní.Jen atˇlidé trpí a pořádně atˇ si to vylížou do dna.Až příště budou strany slibovat tak atˇ vezmou rozum do hrsti.To bude před volbami slibů a slibů!!!Prezident Havel pronesl:Lidé nebudou žít v nedůstojných podmínkách (bytech) panelácích.Klaus hlásal,že za pár let budeme na tom stejně jako "Rakousko.S čím zase budou mladým slibovat až budou volby?Co si na ty mladé vymyslí?Kde jsou ty továrny co zavřeli?Asi tu máme pravý kapitalismus se vším všudy!A nikdo nám nic nedá,"PROSTĚ NEDÁ"Za komunistů se aspoň stavěly továrny a dnes ani ty továrny u nás nikdo nechce stavět.Atˇ se stavíme na západ,či na východ nic dobrého nám to nepřináší. 👎

Jirik-ta ( 23. listopadu 2023 05:29 )

Teplo +30%, doprava pro důchodce +300%,svoz odpadu +350% a to nepočítám zvýšení nájmu (prý citelné) zdražení vodného - a na to vše má důchodcům stačit mizerných 360 Kč měsíčně ? Ať už tahle vláda zlodějů táhne do (_!_).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa