Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Den D pro vládu: Sněmovnou protlačila konsolidační balíček, Schillerová zmínila černý pátek

Aktualizováno -
13. října 2023
14:51
Autor: amb, lig, ČTK - 
13. října 2023
05:00

Vládnoucí koalice podle očekávání protlačila konsolidační balíček Poslaneckou sněmovnou. Poslanci balík zákonů, který je podle ministra financí Zbyňka Stanjury nezbytný pro udržení deficitu veřejných financí pod kontrolou, projednávali několik týdnů. Novely teď zamíří do Senátu. Opoziční ANO už předem avizovalo, že se obrátí na Ústavní soud.

Vládní koalice prosadila ve Sněmovně konsolidační balíček. V příštích dvou letech má zlepšit rozpočet celkem o 150 mld, mění hlavně daně. Co všechno se změní? 

  • Sazba daně z nemovitostí se asi zvýší v průměru na 1,8násobek. Výnos zůstane obcím. Samosprávy přijdou o část daní od státu. 
  • Místo tří sazeb DPH budou zřejmě jen dvě: 12 a 21 procent. V nižší budou mj. potraviny, ve vyšší například točené pivo.
  • Sazba daně z příjmů firem zřejmě vzroste z 19 na 21 procent. Do rozpočtu má změna přinést 22 mld. Kč navíc.
  • Spotřební daň z lihu pravděpodobně vzroste v příštích dvou letech o deset pct, v dalším roce o pět pct. 
  • Balíček neobsahuje zdanění tichého vína.
  • Menstruační pomůcky, kojenecká voda nebo například dětské pleny budou zřejmě v základní, 21procentní sazbě DPH. 
  • Maximální státní podpora stavebního spoření se sníží z 2000 na 1000 korun ročně. 
  • Na zaměstnance se bude zřejmě opět vztahovat nemocenské pojištění, odvádět budou 0,6 procenta z příjmu. 
  • Platy vrcholných politiků budou příští rok patrně stagnovat místo růstu.
  • Zaměstnanecké benefity budou osvobozeny od daně z příjmu do poloviny průměrné mzdy.

Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Většina změn má vstoupit v účinnost příští rok. Vládnoucí poslanci schválili konsolidační balíček v pevném čase hlasování. Koalici se schválením konsolidačního balíčku navzdory obstrukcím podařilo prosadit jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období, uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda nepřipraví další úsporný balíček, zopakoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Úspory bude hledat v provozu, personáliích a dotacích, šetřit má pomoci i digitalizace.

Opozice podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09) měla dost času na diskusi k balíčku. Sama si ho zkrátila projevy Babiše a Okamury či vetováním jednání po 14. hodině.

Pro schválení balíčku hlasovalo 108 poslanců. Ke koaličním poslancům se přidal i nezařazený poslanec Ivo Vondrák, který byl původně zvolen za hnutí ANO. Opozice hlasovala proti.

Část peněz i úspor má přinést právě schválená novela, zbytek představují škrty v pravomoci vlády. Rozsáhlá změna desítek zákonů má vládě pomoci konsolidovat veřejné finance a snižovat strukturální schodek státního rozpočtu. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) již dříve označil tempo růstu zadlužování za hrozivé.

Hnutí ANO nevylučuje, že napadne vládní konsolidační balíček u Ústavního soudu. Vadí mu ukončení rozpravy či retroaktivita, řekla Alena Schillerová (ANO).

Video Schillerová o schválení konsolidačního balíčku: Černý pátek pro českou ekonomiku - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Už dříve Schillerová (ANO) uvedla, že jde o zásah do práv opozice. „Všechno již zaznělo,“ hájil ve středu tento postup Marek Benda (ODS).  Podle mimosněmovní SOCDEM balíček odnesou domácnosti, střední třída a rodiny s nízkými příjmy. „V době, kdy vzhledem k nezvládnuté inflaci klesají reálné mzdy, je to další citelný zásah pro rozpočty běžných rodin,“ uvedl v tiskové zprávě předseda někdejší vládní strany Michal Šmarda.

Balíček naprosto odmítá i KSČM, další z bývalých sněmovních stran. Schválené změny jsou podle komunistů asociální a zvyšují plýtvání zejména kapitoly ministerstva obrany. Krizi vládou prosazená opatření neřeší, naopak přihrávají šedé a černé ekonomice, uvedli v tiskové zprávě komunisté.

Politolog: Je otázka, jak dlouho bude Ústavní soud tento trend tolerovat

Politolog Lukáš Jelínek se na tuto situaci dívá ze dvou úhlů pohledu, podle něj má máslo na hlavě vládní koalice i opozice.

Jednak si myslím, že je velmi nešťastné, že už tradičně dochází k ohýbání jednacího řádu Sněmovny a pošlapávání legislativních pravidel ze strany vládní většiny. Týká se to sice vládních většin v různých volebních obdobích, v tomto případě to však ještě více eskalovalo. Je otázka, jak dlouho bude Ústavní soud tento trend tolerovat. Zatím nad tím vždycky přimhouřil oči, ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne a jednoho dne může dojít trpělivost i ústavním soudcům,“ řekl Blesk Zprávám.

Dokazuje to podle něj, že je nutná změna jednacího řádu tak, aby se zajistil plynulý chod parlamentu.

„Zároveň však nevím, jestli si hnutí ANO může stěžovat, že jeho poslanci nedostali možnost věcně se vyjádřit k problému. Řečnický pult dlouhé hodiny blokoval Andrej Babiš vystoupeními, které se často týkala něčeho úplně jiného, například zahraniční politiky či Evropské unie. Takže svým způsobem i předseda hnutí ANO bránil věcné diskuzi o konsolidačním balíčku,“ uvedl.

Navíc připomněl, že poslanci hnutí ANO souhlasili s tím, že Sněmovna nebude v pátek 29. září, v běžný pracovní den, jednat – přestože se mělo probírat třetí čtení. Předtím byl totiž státní svátek a následoval víkend, poslanci si proto vzali volno. „Ukazuje to, že ani opoziční strany nebyly tak žhavé do toho, aby se ve vyměřeném čase o konsolidačním balíčku debatovalo. Každopádně v tuto chvíli je rozhodnuto, že se o balíčku bude hlasovat v pátek. Jak se do budoucna chovat v podobných situacích, to je otázka dohody poslaneckých klubů nebo zásahu zvenčí Ústavním soudem.“

Jelínek dodal, že opozičním stranám zbývají ještě nějaké nástroje – například žádání o přestávky na jednání poslaneckých klubů. „Pravděpodobně se však bude o balíčku hlasovat a bude přijat, i když se ještě asi dočkáme procedurálních obstrukčních bitev, které možná budou provázet drsné výroky. Čeká nás nepěkný pátek.“

Kovářová: Opozice předváděla dětinskou zdržovací hru 

„Já to beru v podstatě už jako standardní postup. Hlasovalo se takhle o EET, pandemickém zákonu, zákonu o střetu zájmů, kde se opozice rozhodla, že bude neustále donekonečna prodlužovat rozpravu tak, aby parlament nemohl rozhodovat. Takže to je jediný způsob, kterým je možné ty obstrukce, které by jinak znemožnily rozhodnutí, překonat,“ uvedl pro Blesk Zprávy předseda Poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Jsem přesvědčen, že v pátek se nám povede protidluhový úsporný balíček úspěšně schválit. Ideální by bylo, kdybychom ho měli schválený mnohem dřív, protože to každé odkládání komplikuje, nadále hromadíme dluhy a budeme muset platit vyšší úroky. Je proto dobře, že ho schválíme co nejdříve,“ dodal.

Také předseda poslaneckého klubu TOP 09 předpokládá, že balíček bude schválen. „Opozice třikrát vetovala náš návrh na jednání po 14. hodině. Tím znemožnila, aby mohli jejich poslanci vystoupit. Konsolidační balíček jsme již projednávali přibližně 65 hodin. Představitelé opozice, kteří mají přednostní právo, hovořili řadu hodin na úkor svých kolegů, kteří výsadu přednostního práva nemají. Vládní většina má mít v souladu s názorem Ústavního soudu právo na to, aby mohla prosazovat své návrhy. Opozice však v tomto volebním období institut obstrukcí mimořádně nadužívá,“ sdělil Jan Jakob (TOP 09).

„Návrh na prodloužení jednání opozice odmítla. Říkám to opakovaně – opozice má právo obstruovat, ale většina, která vzešla z demokratickych voleb má stejné právo prosazovat svůj program. Strategie ,zabetonovaní´ parlamentu je krátkozraká a nikomu neprospívá,“ napsala Blesk Zprávám místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN).

„Pokud by opozice nepředváděla během jednání o balíčku dětinskou zdržovací hru, mohl už dávno každý její poslanec vystoupit minimálně dvakrát. Ke skutečnému obsahu balíčku a snížení schodku rozpočtu o 150 miliard korun, už bylo řečeno naprosto všechno. Navíc jsme se ve chvíli, kdy již byla ve vzduchu letadla a část občanů byla dávno doma, mimo jiné dozvěděli, že vláda nepomáhá Čechům uvízlým v Izraeli s návrate, do vlasti. To je pak těžké. Opravdu platí, že kdyby všichni ve Sněmovně hovořili k věci, a ne o všem a o ničem, tak by se více než bohatě dostalo na každého zájemce o diskusi,“ dodala.

Podobně smýšlí i šéf Poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek. „Opozice odmítala návrhy vládní koalice, aby se o třetím čtení balíčku výjimečně jednalo i mimo vymezený čas, tedy i mimo středu a pátek od 9 do 14 hodin. A teď tvrdí, že neměli dostatek prostoru, což mi přijde jako protimluv. Navíc v situaci, kdy opoziční poslanci hovořili k tématu již desítky hodin,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

„Vládní koalice vstřícná nebyla,“ hodnotí Jelínek

Jelínek však nevěří tomu, že by se opozici podařilo do konsolidačního balíčku něco prosadit. „Vládní koalice v tom vstřícná nebyla. A myslím si, že si tím i do značné míry zkomplikovala cestu balíčku Poslaneckou sněmovnou. Při troše vstřícnosti celé to projednávání mohlo vypadat jinak. Vláda však poslala balíček až na poslední chvíli a rozhodla se ho tlačit na sílu. Opozice, která tušila, že z jejích pozměňovacích návrhů nic neprojde, se tak postavila na zadní.“

Jiný názor má Michálek. „Viděl jsem takové množství osobních útoků, hrubostí a dalších věcí během doby, kdy se dalo věcně jednat. Opozice mohla požádat o osobní jednání nad svými návrhy, kde by se daly ušetřit další peníze, bohužel na tom nemá zájem a jen se politicky exhibuje. Je to škoda, kdyby se snažili o normální jednání, prosadili by aspoň něco, ale bohužel za ty dva roky neprosadili skoro žádné zákony,“ sdělil.

Video  Babiš urážel Fialu během sporů o balíček. U pultíku vytáhl fialového mimoně.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

sekebo ( 15. října 2023 08:48 )

"Konsolidační balíček" konsoliduje hlavně majetky a každoroční zisky našich multimiliardových oligarchů a paradoxně Babišovi nahrává hned 2 krát, protože až nízko a středněpříjmoví pocítí ten ne balíček, ale pořádný balík nákladů navíc, tak příští volby jsou už předem jasné.

Jirik-ta ( 14. října 2023 12:02 )

Doba dostatku je pryč. Část léků už bude na příděl napořád, říká Válek. idnes
měli by zdražit energie, je moc velký teplo - vůbec netopím, šálu ani svetr nepotřebuji.🧣👘👔😢

Jirik-ta ( 14. října 2023 12:00 )

vzal to na sílu

Jirik-ta ( 14. října 2023 12:00 )

Československo: Portrét tragédie na archiv čt

Ludmila Micikova ( 14. října 2023 08:44 )

Tak už zbývá volit jen SPO s T. Okamurou. Dva roky do voleb je dlouhá doba, ale takhle lhát, jak to provedl Fiala s Petikoalici, to je neodpustitelne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa