Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další jednání o balíčku ve Sněmovně: Babiš útočil na Lipavského, pak to schytal za „závist“

Autor: ČTK, lig - 
11. října 2023
13:55

O podobě sporného konsolidačního balíčku budou poslanci hlasovat v pátek od 11:00. O stanovení pevného termínu dnes rozhodla Sněmovna na návrh vládního tábora hlasy koalice. Opoziční politici mluvili o omezování práv. Poslanci znovu jednali o sporném balíčku ve středu, šlo již o třetí dějství. Ani tentokrát se neočekávalo, že by sněmovní jednání pokročilo až k hlasování o podobě předlohy. Opozice schvalování brzdí. Tvrdí, že balíček je pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon.

Předseda poslanců ODS Marek Benda zdůvodnil návrh na stanovení pevného termínu hlasování tím, že většina má právo prosadit své stanovisko a menšina tomu nemůže zabránit. „Všechno již zaznělo,“ uvedl. Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové jde o „obrovský zásah“ do práv opozice.

„Poněkolikáté pošlapáváte naše práva,“ zdůraznila. Předseda frakce SPD Radim Fiala upozorňoval na to, že usnesení, na základě kterého koalice prosadila pevný termín hlasování, není součástí zákona o sněmovním jednacím řádu. Zajímal se o to, jak často chce koalice tento nástroj využívat do budoucna.

Babiš kritizoval lipavského

Dnes započal debatu předseda hnutí ANO Andrej Babiš, místo konsolidačního balíčku promluvil o cestě ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) do Izraele. „Letěl z Ománu, ne z Prahy,“ uvedl. „Kdybych já byl premiér, všichni by už byli doma, postarali bychom se o ně jako v Afghánistánu,“ bouřil. Společnost Smartwings podle něj odvezla z Izraele už přes 300 spoluobčanů a Lipavský si jen udělal PR. Rýpl si i do české velvyslankyně v Izraeli Veroniky Kuchyňové. 

„Neschopná velvyslankyně posílá spoluobčany na letiště v Tel Avivu,“ sdělil.  „Hodně nenávisti a kapka závisti,“ reagoval na jeho proslov o Lipavském stranický kolega Jakub Michálek (Piráti). 

Opozice: Nejvyšší zvyšování daní v novodobé historii! 

Následně Patrik Nacher (ANO) a Berenika Peštová (ANO) promluvili o konsolidačním balíčku. Nacher znovu promluvil o zvyšování daní, které bylo porušením volebního slibu. Peštová zmínila, že daň z nemovitosti by se měla nazývat daní z přepychu. „Není to daň z přepychu, to by bylo v 17. nebo 18. století v Anglii, kde se platilo podle toho, kolik oken měl dům,„ reagoval Aleš Dufek (KDU-ČSL).

Závěrečné sněmovní schvalování konsolidačního balíčku trvá třetí jednací den a ani tentokrát se neočekává, že by jednání pokročilo k hlasování o podobě předlohy. Opozice schvalování brzdí. Tvrdí, že balíček je pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon. „Nejvyšší zvyšování daní v novobodé historii,“ hřímala po poledni Alena Schillerová (ANO). 

Do běžné debaty se hlásí ještě několik desítek poslanců. Dnešní diskusi zatím ovládli řečníci s právem přednostního vystoupení a poslanci reagující v krátkých poznámkách.

Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu jen ve středu a v pátek, vždy mezi 09:00 a 14:00. Případné snahy vládního tábora o rozšíření těchto dnů a hodin může opozice zablokovat, což se očekává i dnes. Takzvané třetí čtení konsolidačního balíčku pak bude pokračovat v pátek. Na tento den by koalice mohla prosadit stanovení pevného termínu pro hlasování.

Předloha přináší zejména některé daňové změny. V příštím roce by podle vlády měla pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Vládní novela šesti desítek zákonů, kterou původně kabinet předložil, má stovky stran. Koalice k ní připravila celkový pozměňovací návrh rovněž o stovkách stran. Ve druhém čtení se k předloze sešlo na osm desítek úprav a o všech z nich budou muset poslanci rozhodnout.

Video  Babiš urážel Fialu během sporů o balíček. U pultíku vytáhl fialového mimoně  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 12. října 2023 19:49 )

santikxauz ( 12. října 2023 05:24 )

Aspoň by ti tam nebylo smutno.

Jiří Zvěřina ( 11. října 2023 19:51 )

To je pravda...

jajas ( 11. října 2023 19:43 )

No jo no, zato Fiala nesplnil, z toho co původně slíbil, naprosto nic.....

jajas ( 11. října 2023 19:41 )

No nekekej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa