Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádky o balíček: Kobercový nálet, hrozby soudem i volání po návratu EET. Výbor návrhy opozice smetl

Autor: ČTK, simao - 
20. září 2023
13:17

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního úsporného balíčku. Negativní stanoviska dnes prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Jan Jakob (TOP 09) mluvil o kobercovém náletu proti konsolidaci veřejných financí, Alena Schillerová (ANO) slibovala návrat obdoby EET, pokud se její hnutí vrátí do vlády.

Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.

Nejasno u změn v DPH

Vládní balíček mění především daňové zákony. U daní z příjmů ruší některé výjimky. V případě daně z přidané hodnoty zavádí pouze dvě sazby místo nynějších tří, a to 12 a 21 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu budou do nižší sazby spadat i noviny. Opoziční poslanci navrhli do nižší sazby zařadit třeba nealkoholické nápoje, palivové dříví, dámské hygienické pomůcky nebo řezané květiny.

Výbor nepodpořil ani neodmítl opoziční návrh zařazení prodeje neochucených balených vod do snížené sazby DPH.

Podporu výboru i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) získal z opozičních úprav pouze návrh Zuzany Ožanové (ANO), aby blokové pokuty mohly do budoucna ukládat v elektronické podobě všechny správní orgány včetně obecní policie, nejen republikoví policisté a celníci.

Poslanci ANO Radek Vondráček, Jaroslav Faltýnek a Petr Sadovský chtějí zachovat výjimku, která umožňuje daňovou uznatelnost tichého vína jako daru v hodnotě do 500 korun. Vláda chce daňovou uznatelnost naopak zrušit. Podle Stanjury tuto výhodu využívaly většinou zahraniční firmy.

Kobercový nálet

Většina opozičních pozměňovacích návrhů k vládnímu konsolidačnímu balíčku představuje kobercový nálet proti konsolidaci veřejných financí. Na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru to prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob v debatě o pozměňovacích návrzích k balíčku.

Ministerstva financí a práce vydala negativní stanoviska k naprosté většině z nich. Opoziční poslanci balíček kritizují a obhajují své návrhy. Například Patrik Nacher (ANO) označil chystané omezení státní podpory stavebního spoření za retroaktivní a chce se kvůli tomu obrátit na Ústavní soud.

„My jsme podali pozměňovací návrhy vědomi si toho, že je nepodpoříte,“ konstatovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Návrhy hnutí podle ní podalo, aby se hovořilo o změnách, které vláda chystá. Opětovně vyčetla koalici, že se připravila o peníze zrušením elektronické evidence tržeb.

Stanjura: Stát se šedou ekonomikou bojuje

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl poslankynino tvrzení, že zrušením EET státní rozpočet přišel o 22 miliard korun ročně. Podle ministra nemá tato částka žádný reálný podklad.

„Není pravda, že stát nebojuje se šedou ekonomikou,“ řekl také Stanjura. Poukázal na to, že elektronickou evidenci tržeb pozastavila ještě bývalá vláda, zatímco nynější vláda ji zrušila až od letošního roku.

Schillerová prohlásila, že pokud se ANO vrátí do vlády, znovuzavede obdobu EET. „Určitě něco moderního zavedeme, jako je to ve vyspělých zemích,“ řekla.

Spory o stavebko

Nacher označoval vládní záměr omezit podporu stavebního spoření za retroaktivní, tedy zpětně účinné. Podtrhl, že klient nemůže odejít od stavební spořitelny, když se pro něj stane tento produkt nevýhodný, protože přijde o státní příspěvek. Varoval před tím, že lidé budou méně spořit a méně opravovat nemovitosti.

Stanjura upozornil na to, že Nacherovy návrhy směřující k zachování podpory stavebního spořeníby měly miliardové rozpočtové dopady. Uvedl, že jde o nepřímou retroaktivitu, kterou už dříve posuzoval Ústavní soud a neshledal ji protiústavní. „Nikomu neupírám právo obrátit se na Ústavní soud,“ ujistil Stanjura. Výsledek případného rozhodování soudu bude respektovat.

Stínová ministryně vnitra za ANO Jana Mračková Vildumetzová se divila tomu, proč ministerstvo financí nesouhlasí s jejím návrhem, který ruší daňovou uznatelnost darů politickým stranám.

„Vůbec tomu nerozumím, vůbec to nechápu,“ řekla Vildumetzová k negativnímu stanovisku ministerstva. „Politické strany jsou základem demokratického systému,“ reagoval Stanjura. Poukázal na to, že strany mají v zásadě tři druhy zdrojů peněz: příspěvek státu, členské příspěvky a sponzorské dary. Podotkl, že návrh poslankyně by zrušil daňovou uznatelnost pouze pro fyzické osoby, zatímco firmám tuto možnost zachovává.

Rušení 9 celních úřadů

Schillerová také poukazovala na to, že vláda ruší devět celních úřadů. „Za mě je to obrovský zásah,“ zdůraznila. Požadovala, aby se jednání účastnil i šéf Celní správy.

Stanjura uvedl, že iniciativa k reformě úřadů přišla přímo z Celní správy. Zástupce ministerstva financí poté uvedl, že zrušené celní úřady se změní na územní pracoviště, která se rušit nebudou, ale už oficiálně nebudou celními úřady. Cílem změny je podle ministerstva udělat stejně velké úřady.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz  - PSP ČR
Video se připravuje ...

jajas ( 21. září 2023 07:57 )

Na jednu stranu koalice kritizuje opozici, že nemá žádné pozměňovací návrhy a když je opozice přednese, pak je kritizuje opět: "Většina opozičních pozměňovacích návrhů k vládnímu konsolidačnímu balíčku představuje kobercový nálet proti konsolidaci veřejných financí. Na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru to prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob v debatě o pozměňovacích návrzích k balíčku.
Ministerstva financí a práce vydala negativní stanoviska k naprosté většině z nich. Opoziční poslanci balíček kritizují a obhajují své návrhy. "
Prostě koalice by stejně nepřistoupila na žádný opoziční návrh, byť by byl sebelepší.....jen koalice je nejchytřejší ....!?

krapotkin ( 20. září 2023 17:08 )

Jak jsem psal dříve - z balíčku zůstanou jen ty zvýšené daně, zbyteční ouřadové budou dál sedět na svých skvěle placených postech ve zbytečných ouřadech a nikdo s nimi nehne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa