Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babišovo ANO napadne vládní důchodovou novelu: Obrátí se na Ústavní soud

Aktualizováno -
4. září 2023
23:05
Autor: ČTK - 
4. září 2023
22:41

Sněmovní klub opozičního ANO se dnes dohodl, že poslanci hnutí napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací. ČTK to po skončení schůze frakce řekla její předsedkyně Alena Schillerová. Podání soudu by mohlo být podle ní zpracováno do konce října.

K napadení zákona u Ústavního soudu se ANO rozhodlo podle Schillerové ze dvou důvodů. Jde o proceduru schvalování předlohy ve Sněmovně a také o porušení principu očekávání v případě zpřísnění pravidel předčasných důchodů.

Schillerová míní, že sněmovní koalice porušila jednací řád, když rozhodla o stanovení pevného času pro závěrečné hlasování o předloze a do debaty se hlásily ještě tři desítky poslanců. „Pak je tam samozřejmě i určitá předvídatelnost, určitý princip očekávání k předčasným důchodům, nemůžete měnit pravidla ze dne na den,“ uvedla předsedkyně sněmovního klubu ANO.

Předčasný důchod bude podle předlohy možný od října nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. O rok později vejde v účinnost prodloužení minimální doby hrazení odvodů o pět let na 40 let.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. V budoucnu by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávat se bude třetina růstu reálných mezd, jako tomu bylo před rokem 2018. Nynější mimořádné valorizace důchodů při vyšším růstu cen nahradí dočasný přídavek.

Vláda původně počítala s tím, že by změny mohly platit už od září. Prezident Petr Pavel na konci srpna sdělil, že má k normě výhrady a rozhodne, zda ji vetuje, nebo podepíše později. Podpis připojil 1. září, účinnost tak bude od příštího měsíce. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli řekl, že by kvůli měsíčnímu odkladu mohlo jít do předčasné penze až o 10.000 lidí víc, jen příští rok by to mohlo stát až čtyři miliardy korun.

Jirik-ta ( 5. září 2023 20:46 )

Babiš je stejný odpad schválený usa ambasádou. Ing. Jaroslav Štefec - bez servítků
na youtube. Tam se doslova říká: jestli si někdo myslí že si zvolí koho bude chtít, tak se plete.

Jirik-ta ( 5. září 2023 20:43 )

Základní výměra důchodu 4040 Kč/2023. Procentní výměra důchodu závisí na dosažených příjmech a získaném počtu let pojištění.
Navýšili Základní výměru. To je celé. Jsou to zloději.
právní kličkou to zadáví

Sáva Šalam ( 5. září 2023 15:46 )

Však o tom píšu že nemá zbytečně ztrácet čas u soudu!! Kdyby dělali něco pro rodiny a pro pracující lidi tak na důchody bude taky!!! Jenže tady se furt někdo snaží zavděčit důchodcům Ok !!! Chápu potřebují to !! A hlavně by měli mít dostupnou kvalitní péči a léky a ne ze si všechno musí dědek s bábou zaplatit !!!to by taky důchodcům pomohlo kdyby nenechali půlku důchodu v lékárně !!!! Babiš je obchodní dobře vi o čem mluvím!!! Jinak nevím co podle vás prošustroval , možná svoji výplatu asi jako vy !! A to ze většinu nakrmil za Covidu a teď mu to vyčítat včetně Fial, to ukazuje na inteligenci těchto VYŽÍREK!!!!

blue_Moon ( 5. září 2023 09:46 )

Je to tak jak píšeš a na další atd. by nestačila jedna stránka A4. Jedním z ekonomických expertů je např. ušišlanej Křeček, toho slyšet a vidět tak mám dost v tomhle Kocourkově.

lucie13 ( 5. září 2023 09:25 )

Ukradli důchodcům, valorizace je jen dorovnání kupní síly, kterou koruna ztratila díky inflaci způsobené těmi ekonomickými jelity ve vládě - předražené komodity, lichva s elektřinou atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa